Miyopiden En Fazla Çocuklar Etkileniyor

Dünyada 3 kişiden biri miyop

Miyopiden En Fazla Çocuklar Etkileniyor
07 Aralık 2022 Çarşamba 10:40

Miyopiden En Fazla Çocuklar Etkileniyor, Hızlı İlerlemesi Engellenmeli

COVİD 19 pandemisi çocuklarda miyopiyi arttırdı

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), uzak görme bozukluğu miyopinin dünyada yeni bir salgın olarak tanımlandığını, özellikle çocuklarda hızla arttığını ve erken teşhisle kontrol altına alınmaması halinde retina yırtılmasına kadar varan görme kaybına sebep olacağını açıkladı.

Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birim Başkanı Prof. Dr. Ayşe Burcu, özellikle pandemi döneminde çocukların dijital ekran kullanım oranının yüzde 500 arttığını belirterek, “Gelecek 5 yıl içinde dünyada 2 milyar kişinin, 2050 yılında ise dünya nüfusunun yarısının miyop olması bekleniyor.” dedi.

Prof. Dr. Ayşe Burcu, miyopinin günlük hayatı çok ciddi derecede etkilediğini erken farkedilip, gözlük tashihi yapılmaksızın tahtadaki yazıları okuyamadıkları için özellikle çocukların okul başarısını etkilediğini belirterek şunları söyledi: “Küçük çocuklarda miyopi daha hızlı ilerliyor, ne kadar erken başlarsa o kadar hızlı artış gösteriyor. Erken tanı ve tedavi bu sebeple çok önemlidir. İlerleyen yüksek miyopi de göz tansiyonu, retina yırtılması, makula hastalığı gibi görme kaybına varan büyük tehlikelere yol açabilmektedir.”

Dünyada 3 kişiden biri miyop

2000'li yıllarla birlikte akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanımının artmasıyla miyopi oranlarının da arttığını, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her 3 kişiden birinin miyop olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Burcu, “Artış bu hızla devam ederse 2050 yılında rakamların yüzde 50'yi aşacağı tahmin ediliyor. COVID-19 salgını döneminde hem eğitimlerini sürdürmek, hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla çocuklar daha çok bilgisayar, tablet ve telefon kullanmaya başladılar. 2020'de yapılan bir anketin sonuçları, katılımcıların yaklaşık yüzde 48'i çocukların günde 6 saatten fazla internette vakit geçirdiğini bildirmiştir. Bu durum, pandemiden önce ekran başında harcanan zamandan yaklaşık yüzde 500'lük bir artış anlamına gelmektedir. Ekran başında çok zaman geçiren çocuklarda miyop görülme oranı arttı. Önümüzdeki bir 5 sene içerisinde 7 milyarlık dünya nüfusunun en az 2 milyarının, 2050 yılında ise yaklaşık yarısının miyop olması öngörülmektedir.” diye konuştu.

Açık havada her gün 1 saat

Prof. Dr. Ayşe Burcu, çocuklarda 6-12 ay, 3-5 yaş ve okul dönemi her yıl erken yaşta göz muayenesini mutlaka yaptırmak gerektiğini belirterek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Dijital ekranlarda geçirilen süre kontrollü olmalı ve ekran süresi azaltılmalı
  • 6 yaşından küçük çocuklar ekrandan uzak tutulmalı
  • Büyük çocukların ekran bakma süresi günde 2 saatten az olmalı
  • Çocuk dersleri bittikten sonra televizyon, bilgisayar veya telefon isterlerse ikisi arasında mola olmalı
  • Çocukların açık havada gün ışığında enn az bir saat zaman geçirmeli
  • Çocukların açık havada, gün ışığında geçirecekleri zaman okulda, hem okul dışında arttırılmalı
  • Evde çocuğun vakit geçirdiği alanların ve özelikle çalışma odasının iyi aydınlatılması, loş olmamalı
  • Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonların aşırı kullanılması miyop riskini artırmasının yanı sıra çocukların gözlerini tahriş edebilir, göz kuruluğuna neden olabilir ve bulanık görmeyi tetikleyebilir. Beraberinde göz ovalanmasının artması ilaveten alerjik bir zemin de varsa buna bağlı olarak keratokonus gelişimini de tetikleyebilir.
  • Bilgisayarla çalışırken 20 dakikada bir 20 saniye mola vermek ve 20 feet (6 metre) uzaklara bakarak göz dinlendirilmelidir.
  • Ekran başında geçirilen zaman ile dışarıda geçirilen zamanı dengeleyerek, çocuğunuzun miyopisini sınırlamaya ve büyüdükçe görme yetisini korumaya yardımcı olmalı 

TOD Hakkında

Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki derneği olan Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), göz hastalıkları uzmanlarını ve bu konuda uzmanlık eğitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sağlığına katkıda bulunmayı, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını korumayı, halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadele etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul’da bulunuyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.