Miyopi İlerlemesini Yavaşlatmaya Yönelik Tedavi Stratejileri

Bu artış özellikle çocuklarda endişe vericidir; miyopi dünyanın bazı yerlerinde ikiye, hatta üçe katlanmıştır.

Miyopi İlerlemesini Yavaşlatmaya Yönelik Tedavi Stratejileri
09 Şubat 2024 Cuma 10:55

Görmenin Geleceği Üzerinde Kalıcı Bir Etki Yaratmak

Uzağı görememe olarak da adlandırılan miyopi dünya çapında artıyor. Bir zamanlar gözlükle kolayca çözülebilecek hafif bir sorun olarak görülen bu durum, artık halk sağlığı açısından muazzam bir endişe kaynağı haline geldi. Şu anda dünya nüfusunun %33'ü miyoptur ancak bu sayı katlanarak artmaktadır. Aslında 2050 yılına gelindiğinde küresel nüfusun %50'sinden fazlasının, yani 5 milyar insanın miyop olacağı tahmin ediliyor. 1 Bu artış özellikle çocuklarda endişe vericidir; miyopi dünyanın bazı yerlerinde ikiye, hatta üçe katlanmıştır.

Bu şaşırtıcı yükselişin, çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin artması ve iş yakınındaki faaliyetlerde bulunmaları ve dışarıda geçirdikleri sürenin azalması gibi çok sayıda risk faktörüne bağlı olduğu düşünülüyor. Miyopinin başlangıcını yavaşlatmak ve hatta geciktirmek için artık tedavi stratejileri mevcuttur, ancak başarılı olmak için bunların uygun yaşta başlatılması gerekir. Ebeveynleri, çocuklarının kötüleşen miyopisinin, ileriki yaşlarda çocuklar için görmeyi tehdit eden olası sonuçlar içerdiği konusunda eğitmek ilk adımdır. İkincisi, ebeveynlerin, yaşam tarzı değişiklikleri ve tedavi seçenekleri yoluyla miyopiyi önleme ve miyopi yönetimi potansiyelini anlamalarıdır. Bu nedenle, görme kurtarıcı bakımın zamanında sağlanması için çocuk doktorları ve göz bakımı sağlayıcıları arasındaki işbirliği çok önemlidir.

Miyopinin anatomisi

Pek çok ebeveyn, uzağı görememeyi, gözlük veya kontak lenslerle kolayca düzeltilebilen, uzaktaki nesnelere yönelik bulanık görme olarak değerlendirir. Ancak miyopinin göz sağlığını ve görmeyi tehdit eden önemli sonuçları vardır. Miyop gözler, uzağı göremeyen gözlerden daha uzun olma eğilimindedir ve bu da görüntülerin retina yerine retinanın önünde odaklanmasına neden olur. Gözün bu şekilde uzaması, retinanın ve skleranın daha ince gerilmesine neden olur; bu durum genellikle -6,00 Dioptri'nin üzerinde reçetesi olan kişilerde görülür. Yüksek miyopi, dejeneratif miyopi veya patolojik miyopi olarak da adlandırılan bu miyopi türü, dünyada geri dönüşü olmayan körlüğün dördüncü en yaygın nedenidir. Orta ila yüksek miyop (-3,00 Diyoptri ila -6,00 Diyoptri) olan bir çocuğun katarakt ve glokom geliştirme olasılığı, olmayan bir çocuğa göre 5 kat daha fazladır.

Retina dekolmanlarında retina adı verilen gözün iç tabakası alttaki yüzeyden ayrılır. Tipik olarak bunun nedeni, miyop bireylerde retinanın gerilmesi ve bu kişilerin retina kırılmalarına daha yatkın hale gelmesidir. Hafif bir miyopta retina dekolmanı gelişme olasılığı 21 kat daha fazladır, yüksek miyopta ise retina dekolmanı gelişme olasılığı 44 kat daha fazladır. Retina ayrıldığında oksijenden mahrum kalır ve görme kaybı kalıcı ve şiddetli olabilir. Göz bakımındaki gerçek acil durumlardan biridir ve acil cerrahi tedavi gerektirir. Tedaviye hemen başlansa bile görme hâlâ ciddi şekilde bozulabilir ve genellikle ayrılma öncesi seviyelere geri dönemez. Miyop hastaların, LASIK ve katarakt ameliyatı gibi rutin göz ameliyatları sırasında retina dekolmanı yaşama olasılıkları da daha yüksektir. 2

Retina dekolmanları, miyop makülopati, katarakt, glokom ve retina yırtıklarının tümü yüksek miyop hastalarda daha sık görülür. Tipik olarak miyopi erken çocukluk döneminde başlar ve stabil hale geldiği erken yetişkinliğe kadar giderek kötüleşir. Ne yazık ki, bu göz hastalıklarına yol açan anatomik değişiklikler bir kez meydana geldikten sonra geri döndürülemez, ancak göz hâlâ gelişmekteyken miyopi yönetimi stratejilerinin uygulanmasıyla önlenebilirler.

Miyopi İlerlemesini Yavaşlatmaya Yönelik Tedavi Stratejileri

Açık Havada Zaman

Klinik araştırmalar, açık havada geçirilen zamanın çocuklarda miyopi ilerlemesini yavaşlatmada koruyucu faydasını sürekli olarak göstermiştir. 3 Bu etki çeşitli çocuk gruplarında (Çinli, Avustralyalı) görülmüştür ve haftada sadece 11 saat olan ılımlı güneş ışığının bile miyop artışlarını önemli ölçüde azaltmak için yeterli olduğu bulunmuştur. 4 Dikkat çekici bir şekilde, açık havada geçirilen zamanın koruyucu etkisi fiziksel aktivite düzeyiyle ilişkili değildir ve güneş ışığının doğrudan olması da gerekmez. Teneffüs ve beden eğitimi sırasında dışarıda geçirilen zaman kesinlikle faydalıdır, ancak çocukların dışarıda oturması veya dolaylı olarak güneş ışığı alan koridorlarda yürümesi gibi dolaylı ışığın da faydalı olduğu görülmüştür. Çocukları dışarıya daha fazla çıkmaya teşvik etmek, miyopluğun başlangıcını geciktirmenin harika bir yoludur ve aynı zamanda fizyolojik ve psikolojik faydalardan da yararlanır.

Düşük Doz Atropin Göz Damlası

2004'ten beri düşük doz atropin göz damlaları, miyopi ilerlemesini yavaşlatmanın bir yöntemi olarak önerildi ve Asya'da yaygın kabul gördü. Atropin gözbebeğini genişletir ve gözün odaklanma mekanizmasını rahatlatır. 5 Klinik çalışmalar, düşük doz atropin göz damlalarının çocuklarda miyopi ilerlemesini yavaşlatabildiğini göstermektedir. Göz damlaları her gece uygulanır ve genellikle en az 2 yıl süreyle muhafaza edilir; ancak birçok oftalmolog, miyopi erken yetişkinlik dönemine kadar ilerleme eğilimi gösterdiğinden, miyopi 16-19 yaşları arasında stabil hale gelinceye kadar tedaviye devam edecektir.

Kontak lens

Kontak lensler, lens takmanın sorumluluklarını üstlenebilecek olgunluğa ulaşan çocuklar için başka bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Tipik olarak 40 yaşın üzerindeki kişilerde yakın görmeyi iyileştirmek için kullanılan yumuşak çok odaklı veya çift odaklı kontak lenslerin, çocuklarda miyop görmeyi düzelttiği ve aynı zamanda göz büyümesini azaltarak miyopi ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir.

Ortokeratoloji Lensleri

Ortokeratoloji (ortho-K), korneayı geçici olarak yeniden şekillendirmek ve herhangi bir görüş düzeltmesi gerektirmeden gün boyunca net görüş sağlamak için gece boyunca takılan sert, gaz geçirgen bir kontak lenstir. Bu kontak lenslerin miyopi ilerlemesini ve göz büyümesini yavaşlattığı gösterilmiştir.

Gözlük

Miyopi kontrol gözlükleri Kanada ve Avrupa'da kontak lens kullanmaya hazır olmayan çocuklar için bir seçenektir. Bu gözlükler, net görüş sağlayan odak bölgelerinin yanı sıra miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için odak dışı bölge segmentleri içermesi nedeniyle standart tek odaklı camlardan farklılık gösterir.

Farkındalık ve Eğitim Fırsatları

  • Mevcut kanıta dayalı tedavi seçenekleriyle, artık çocuklarda miyopinin her yıl amansız kötüleşmesini ölçmek yerine, çocuklarda miyopinin başlangıcını yavaşlatabilecek ve hatta geciktirebilecek terapötik önlemleri savunmaya ve uygulamaya başlama şansımız var. Bu tedavi stratejileri erken uygulanırsa yüksek miyopiden kaynaklanan potansiyel görme kaybı riski azaltılabilir. Miyopi kontrolünün potansiyel faydaları, risklerinden daha ağır basmaktadır ve bu, miyop çocukların ebeveynleri için önemli bir tartışma noktasıdır. 7
  • Çocuk doktorları, ebeveynleri miyopiye yönelik bu yeni tedavi seçenekleri konusunda bilinçlendirme konusunda kritik öneme sahiptir. Birçok ebeveyn, gençken erişemediği stratejiler konusunda endişe duyabilir. Çocuk doktorları şunları yapabilir:
  • Ailelerin eğitilmesine yardımcı olun: Birçok ebeveyn, miyopluğun kötüleşmesinin yalnızca gözlük kalınlığının artması anlamına geldiğini düşünebilir. Büyük olasılıkla, miyopiden kaynaklanan göz sağlığı sonuçlarını ve miyopiyi önleme stratejileri oluşturmanın nedenlerini anlayamayabilirler. Genellikle miyopinin kontrol edilemediğine, yalnızca tedavi edilebileceğine inanırlar. Çocuk doktorları genellikle sağlıklı çocuk ziyaretleri sırasında çocukların görüşünü ilk değerlendiren kişilerdir. Bir fotoğraf tarama aracı kullanılırsa, göz doktoru tarafından muayene edilmeden önce çocuğun miyop olduğuna dair erken bir belirti bile olabilir. Bu nedenle, yüksek miyopinin geri döndürülemez değişikliklerini ve yüksek miyopi geliştiren kişiler için bunu takip eden görme risklerini açıklayan bir tartışma başlatılabilir. Ve hızlı bir yönlendirme yapılabilir.

  • Günde 2 saat açık havada vakit geçirmeyi teşvik edin. Miyopi başlangıcında dışarıda geçirilen zamanın koruyucu faydası iyi bilinmektedir. Ebeveynler bu ücretsiz ve çok basit çözümün çocuklarının görüşünü etkileyebileceğini ne kadar çok duyarsa, bu yaşam tarzı risk faktörünü değiştirme olasılıkları o kadar artar. Dış mekan ışığında geçirilen süreyi artırmak, miyopi yaygınlığını azaltmak için basit bir stratejidir.
  • Ekran süresini sınırlayın ve ara vermenizi önerin. Her sağlık ziyaretinde ekran başında kalma süresi kullanımına ilişkin tartışmalar yapılmalı ve ortak AAP-AAPOS (Amerikan Pediatrik Oftalmoloji ve Şaşılık Derneği) Kılavuzları yargılamadan bağımsız bir şekilde güçlendirilmelidir. Ebeveynler, tüm aile için evlerinde ekransız bölgeler ve zamanlar oluşturmak için AAP Aile Medya Planını kullanabilir. Çocuklara ayrıca uzun süreli iş yakınında çalışma sürelerinde ara vermeleri tavsiye edilmelidir. Bu duraklama, gözlerin sıfırlanmasına, göz yorgunluğunun ve zorlanmanın azalmasına ve aşırı uzun süreli yakın çalışmanın sınırlandırılmasına olanak tanır.
  • Göz bakımı sağlayıcılarıyla işbirliği yapın. Bu miyopi önleme stratejilerinin çoğu, çocuklar küçükken (12 yaşından küçük) en etkilidir. Çocuklarda miyopiyi ele almak ve hatta yavaşlatmak için kapsamlı bir plan oluşturmak, bu duruma ve potansiyel tedavilere farkındalık kazandırmak amacıyla çocuk doktorları, göz doktorları ve optometristler arasında işbirliği yapılmasını gerektirir.

Bir pediatrik göz doktoru olarak, muayenehanemde miyopinin artan yaygınlığına ilk elden tanık oldum. Artık miyopinin ilerlemesini ve bunun yıkıcı oküler sonuçlarını önleyerek bir çocuğun yaşam boyu görme yeteneği üzerinde kalıcı bir etki yaratmaya yardımcı olmak için eşsiz bir fırsata sahibiz. Eylem ve müdahalelere erkenden başlanmalı ve ebeveynlerle çocuk doktorları, aile hekimleri, göz doktorları ve optometristlerden yapabilecekleri seçenekler konusunda düşünceli tartışmalar, ebeveynlerin çocukları adına bilinçli kararlar vermesi açısından çok önemlidir. Bilgilendirilmiş onam netlik gerektirir ve net seçenekler açık iletişim gerektirir. Miyop tanısının sonuçları karşısında sıklıkla kafası karışan ve tıbbi kısaltmalar ve jargondan bunalan ebeveynlerin tarafsız, şeffaf rehberliğe ihtiyaçları vardır. Sağlık çalışanlarının birleşik cephesi olarak biz, ebeveynlerin kontrolsüz miyopinin potansiyel uzun vadeli sonuçlarını ve mevcut önleyici seçenekler yelpazesini anlamasını sağlayarak bu bilgi açığını kapatmalıyız.

Kaynak: https://www.contemporarypediatrics.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.