Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun

Miraç Kandili mübarek üç aylardan Recep ayının içinde olduğumuz 27. gecesi idrak edilen üç ayların ikinci kandilidir.

Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun
06 Şubat 2024 Salı 10:45

İslamiyet’teki beş kandil gecesinden biri olan Miraç Kandili, Müslümanların dini duygularını yoğun biçimde yaşadığı Üç Aylar içerisinde Recep ayındaki ikinci kandildir.

Miraç Kandilinin Önemi Nedir?

Miraç Kandili kelime anlamı olarak yukarı çıkmak, yükselmek anlamındaki urûc kökünden türemiştir. Böylece Miraç, yukarı çıkma vasıtası, merdiven demektir. Peygamber Efendimizin (S.A.V) göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eder. Miraç, Hz. Peygamber’in (S.A.V) gece yürüyüşle Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gidişi ve oradan da yükseklere çıkış olayıdır. Miraç gecesi, üç aylardan ilki olan Recep ayının ikinci kandilidir. Miraç ayrıca hiçbir Peygambere nasip olmayan büyük bir şerefin ihsan edildiği mukaddes bir gecedir. Miraç kandilinin önemi bu vesileyle dinin direği namazın da 5 vakit olarak farz olması açısından fazladır.

Miraç Kandilinin Anlamı Nedir?

Miraç Kandili mübarek üç ayların içinde olduğumuz 27. gecesi idrak edilen üç ayların ikinci kandilidir. Miraç Kandili fazileti ve kıymetiyle çok önemli bir gecedir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) ve namazla özdeşleşmiş olan Miraç gecesi, varlıkların en şereflisi anlamına gelen eşref-i mahlûkattan olma nimetinin sema katlarında müşahede edildiği özel bir gecedir. Bu gece, af kapılarının ardına kadar aralanacağı mühim bir kurtuluş gecesidir. Miraç hadisesiyle Müslümanların imanı kuvvetlenmiş, kâfirlerin düşmanlığı artmıştır.

Miraç Kandili Gecesinde Ne Oldu?

Peygamber Efendimiz Resul-i Ekrem, Miraç gecesinde göğe yükselmiştir. Allah’ın Resulü, bir gece Mekke’den yani Mescid-i Haram’dan Kudüs’e yani Mescid-i Aksa’ya yaptığı yolculuğa İsra, oradan göklere yükselmesine Miraç denilir. Gece yolculuğu yapma anlamına gelen Sery kökünden türeyen İsra, Kur’an-ı Kerim’de mazi sigasıyla ve Sureye isim vermiştir. Buna göre Allah, kudretinin işaretlerini göstermek için Hz Peygamber’e Mescid-i Haram’dan çevresi mübarek kılınan Mescid-i Aksa’ya geceleyin bir seyahat yaptırmıştır. Miraç kelimesi Kur’an’da geçmemekle birlikte çoğul şekli olan meâric “yükselme dereceleri” manasında Allah’a nisbet edilmiştir. Bu gece Peygamber Efendimiz birçok hadiseye tanık, birçok meseleye de vakıf olmakla beraber Amenerrasulü ve 5 vakit namaz Efendimiz’e bu gece hediye edilmiştir. Peygamber Efendimiz daha önce de namaz kılmıştır ama bazı gün ve gecelerde namaz sayısını kendisi tayin etmiştir. Miraç hadisesi ile 5 vakit namaz netleşmiş ve farz kılınmıştır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.