Mevsim Geçişlerinde Göz Kuruluğu Ortaya Çıkabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözde kuruluk ve alerji görülebildiğini dile getirdi.

Mevsim Geçişlerinde Göz Kuruluğu Ortaya Çıkabilir
19 Temmuz 2020 Pazar 14:00

Mevsim geçişlerinde göz kuruluğu ortaya çıkabilir

Değişen hava şartlarında göz sağlığına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözde kuruluk ve alerji görülebildiğini dile getirdi.

Mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözde kuruluk ve alerji görülebildiğini söyleyen Dünyagöz Hastanesi hekimlerinden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, değişen hava şartlarında göz sağlığına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Mevsim değişikliğinden en çok etkilenen organlardan biri; göz

Prof. Dr. Gürdal, gözlerin mevsim geçişlerinden en çok etkilenen organlardan biri olduğunu ifade ederek, mevsim geçişlerinde gözde oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında şunları söyledi: “Mevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözde kuruluk ve alerji görülebilir. Bu dönemde gerçekten alerjilerin ve aynı zamanda klimalara bağlı olarak da kuru gözün şikâyetlerinin arttığı bir dönem. Alerji durumu ve kuruluk gözde kızarıklık yapan rahatsızlıklardır.”

Mevsim değişikliğinde göz kuruluğu ortaya çıkabilir

Yaz mevsimine geçişle beraber klima kullanımın artmasının göz kuruluğuna neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Gürdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle klima kullanımının artmasıyla beraber gözyaşı kuruluğunu daha sık görebiliyoruz. Tabii pandemi döneminde daha çok evde kalındığı için bilgisayar kullanımı da arttı. Buna bağlı olarak göz yorgunluğu ve kuru göz şikâyetleri çok sık gördüğümüz rastladığımız patolojiler arasına girdi. Göz kuruluğu gözde kızarıklık, yanma, görmede bulanıklık ve kısmen hafif de olsa bir kaşıntıya sebep olabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Göz kuruluğundan kaynaklanan batma, yanma, yorgunluk, aniden sulanma gibi şikâyetlerle başvuran hastalar için suni gözyaşı, gözyaşı ritmini artırıcı damlalar ve gözyaşı kanallarına tıkaç koyma yöntemlerinden oluşan tedaviler uyguluyoruz.”

Mevsim geçişlerine bağlı olarak alerji sorunu ortaya çıkabilir

Prof. Dr. Gürdal, mevsim geçişlerine bağlı olarak gözlerde alerji rahatsızlığının ortaya çıkabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Güneş alerjisi olanlar, yazın alerjik reaksiyonlar yaşayanlar, havuz suyuna karşı ya da çeşitli alerjileri bulunan bireyler bu dönemde daha yoğun rahatsızlık hissediyorlar. Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgını sebebiyle havuza girmek zaten çok tehlikeli ve dikkatli olunması gereken bir durum… Denize girerken de temkinli olmak gerekiyor. Alerjisi olan kişiler, yüzme gözlüklerini kullanarak denize girerlerse bir parça da olsa yan etkilerinden korunabilirler. Alerjisi olan kişilerin elini gözüne götürmemesi bunun yerine bol bol soğuk suyla gözünü yıkamasının en basit çözümlerden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Eller iyice yıkadıktan sonra soğuk suyla yüz yıkamalı. Tabii özel durum nedeniyle kaşıntıyı azaltacak tedavilerin uygulanması da mümkün. “

Göz kuruluğu da kaşıntıya sebep olabilir

“Her gözü kızaranın göz doktoruna koşmasının çok büyük bir anlamı yok.” diyen Prof. Dr. Gürdal, “Göz kızarıklığı, göz kuruluğu ya da kaşıntı gibi rahatsızlıklarda hastaneye koşmasının anlamı yok. Bir takım temel prensipleri evde uygulanabilir. Kişi doktoru ile telefonla irtibata geçerek, bilgi alabilir. “ dedi.

Kişisel hijyen önemli

Özellikle bu dönemde Kovid- 19 salgını sebebiyle insanların kişisel el hijyenine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Gürdal, “Özetle; eller sık olarak yıkanmalı, mümkün olduğunca elleri göze değdirmekten kaçınılmalı. Uygun biçimde yıkanmadığında eller rahatsızlıklara yol açabilir. Dolayısıyla her zaman söylediğimiz şey eller sık sık yıkanmalı ve hiçbir şekilde gözle temas ettirmemeli.” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Gürdal, el hijyeninin hastalıklardan korunmada çok önemli olduğunu belirterek, bedenin en çok kirlenen yerinin eller olduğunu söyledi.

Bu dönemde daha dikkatli olmak lazım

KOVİD 19 salgını döneminde insanların uzun süre evlerinde zaman geçirdiğini anımsatan Prof. Dr. Gürdal, insanların bu dönemde bilgisayar ve televizyon ışığına çok maruz kaldığının altını çizdi. Bu dönemde herkesin daha dikkatli ve temkinli davranması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gürdal, bilgisayar başında uzun vakit geçiren kişilere şu tavsiyelerde bulundu: “Sürekli bilgisayar başında uzun vakit geçiren kişilerin 20 dakikada bir mola vermeleri lazım. 20 dakikada bir göz kırpıp uzak bir noktaya odaklayarak dinlendirmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra suni gözyaşları da kullanılabilir ama bu dönemde özellikle buzdolabında saklanan suni göz damlaları kullanılırsa daha iyi olur.”

“Gözlük takmak beni koruyor diye düşünmemek lazım.” diyen Prof. Dr. Gürdal, “Bu süreçte gözlük takanların aralıklarla gözlüklerini çıkartıp sabunlu suyla yıkayarak tekrar takmaları virüsten korunmak için küçükte olsa bir önlem olabilir. Bu dönemde dikkati elden bırakmamak lazım… Aslında gözlük kullanan kişilerin gözlüğü ara ara yıkamaları lazım. Kontak lens kullananlar ise eğer gözünde bir kuruluk ya da alerji durumu varsa kontak lens takmaması daha iyi olur. Ama onun dışında kontak lens kullanımında bir sakınca yok. Yeter ki kontak lens kullanma kurallarına tam olarak uyulsun. “ diye konuştu.

Güneş gözlüğü kullanımı önemli

Prof. Dr. Gürdal, göz hastalıklarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, yaz mevsiminde güneş gözlüğü kullanımının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Gürdal, sözlerine şu şekilde devam etti: “Güneş ışınlarının gözde oluşturabileceği negatif etkilerin önüne geçilebilmesi için, özellikle güneş gözlüğü kullanılması büyük önem taşıyor. Güneş gözlüğü kullanımı sayesinde, güneş ışınları sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçilebilir. Aslında yaz- kış fark etmeksizin güneş gözlüğü kullanımını öneriyoruz.”

Kaynak: www.ticarihayat.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.