Mavi Işık Önleyen Gözlüklerin En Önemli Beş Faydası

Dijital cihazların aşırı kullanımının, düzensiz uyku süreleri yaratmaktan dikkat süremizi kısaltmaya ve dijital göz yorgunluğuna yol açmaya kadar pek çok olası dezavantajı vardır.

Mavi Işık Önleyen Gözlüklerin En Önemli Beş Faydası
11 Eylül 2023 Pazartesi 10:55

Mavi Işık Engelleyen Gözlüklerin En Önemli 5 Faydası

Dijital cihazlar günlük hayatımızın bir parçası. Uyandığımız andan uykuya daldığımız ana kadar dijital cihazlar varoluşumuzun kuytu köşelerine kadar girmiş durumda. Cep telefonlarından tabletlere, dizüstü bilgisayarlardan akıllı saatlere kadar günlük faaliyetlerimizin büyük bir bölümünde bu dijital cihazlara bağımlıyız.

Peki dijital cihazlara olan bu aşırı bağımlılığın bir bedeli var mı? Pek çok uzman evet diyor. Dijital cihazların aşırı kullanımının, düzensiz uyku düzenleri yaratmaktan dikkat süremizi kısaltmaya ve dijital göz yorgunluğuna yol açmaya kadar pek çok olası dezavantajı vardır. Böyle bir durumda mavi ışığı engelleyen gözlükler imdada yetişiyor. Bunlar nelerdir ve ne gibi faydalar sunuyorlar? Hadi öğrenelim!

Mavi Işık Nedir? Nereden geliyor?

Basit bir ifadeyle mavi ışığı, güneşin doğal ışığında bulunan bir dalga boyu olarak anlayabiliriz. Diğer ışık türleriyle karşılaştırıldığında mavi ışığın dalga boyu kısadır. Doktorlar kısa dalga boyundaki ışığı daha yüksek göz hasarı riskiyle ilişkilendirdiğinden bu özel ışık göz sağlığımız için önemlidir.

Güneşten kaynaklanan mavi ışık, mavi ışığın organik bir şeklidir. Ancak cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar vb. gibi dijital cihazlardan yayılan yapay mavi ışık mevcuttur . Bu tür yapay mavi ışık gözlerimize uzun sürelerde zarar veren asıl suçludur. Başlangıçta görmenize küçük zararlar verebilir ve zamanında önlem alınmazsa kartopu gibi daha tehlikeli bir duruma dönüşebilir!

Mavi Işığa Aşırı Maruz Kalmanın Zararlı Etkileri

Uzun bir süre boyunca mavi ışığa aşırı maruz kalma, aşağıdaki gibi çeşitli sonuçlara yol açabilir:

  • Göz yorgunluğu
  • Artan yorgunluk
  • Rahatsız uyku
  • Baş ağrıları
  • Göz sorunları ve daha fazlası

Dolayısıyla bu tür sorunların önüne geçebilmek için mavi ışığı engelleyen gözlükler önem kazanıyor. Peki bu gözlüklerin gözlerimiz için somut faydaları nelerdir? Hadi öğrenelim!

Mavi Işık Engelleyen Gözlüklerin En Önemli 5 Faydası

Aşırı mavi ışığa maruz kalmanın olası zararlarını ve olumsuz etkilerini azaltmak için gözlük üreticileri dönüştürücü bir çözüm geliştirdiler: mavi ışığın gözlerimize ulaşmasını engelleyen özel mavi ışık önleyici kaplamalara ve renk tonlarına sahip gözlükler. Mavi ışığı engelleyen camların önemli avantajlarından bazıları şunlardır:

Dijital Göz Yorgunluğuna Karşı Koruma

Uzun süre dijital ekranlara bakmanın göz yorgunluğuna yol açacağını söylemeye gerek yok. Göz yorgunluğu kişinin verimliliğini engeller, uyuşukluğu artırır ve gözlerin sulanmasına neden olur. Ayrıca bazı insanlar uzun süre ekran başında geçirmenin odaklanmayı da zorladığını söylüyorlar. Tabi böyle bir durumda çözüm, bilgisayarlarınızı çöpe atmak ya da ekran başında kalma sürenizi günde bir saate düşürmek değil. Bunun yerine yüksek kaliteli, mavi ışığı önleyen gözlükleri tercih edebilirsiniz.

Daha Az Baş Ağrısı

Mavi ışık önleyici gözlük takmak, dijital cihazları uzun süre kullanmaktan kaynaklanan sık sık baş ağrısı olasılığını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca tekrarlayan migren atakları yaşayan bireyler de mavi ışığı engelleyen gözlük takmayı düşünebilirler.

Geliştirilmiş Uyku Düzenleri

Gün batımından sonra yapay mavi ışığa maruz kalmak kişinin uyku düzenini bozabilir. Geceleri dijital ekranlara bakmamanızın tavsiye edilmesinin ana nedenlerinden biri budur. Geceleri aşırı yapay mavi ışığa maruz kalmak melatonin adı verilen uyku hormonunu baskılar. Bu nedenle geceleri uyumakta zorlanabilirsiniz . Geceleri en sevdiğiniz programları art arda izlerken mavi ışık önleyici gözlük takmalısınız. Yani uykunuza dikkat ederken günlük eğlence dozunuzu da almanız mümkün.

UV Koruması

UV ışınları çıplak gözler için oldukça zararlıdır. UV ışığına uzun süreli duyarlılık katarakt, makula dejenerasyonu, kornea hasarı ve diğer göz hastalıklarına neden olabilir . Bazı anti-mavi ışık gözlükleri, dijital cihazların yaydığı mavi ışığın yanı sıra UV ışınlarını da emer.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunun Önlenmesi

Son olarak, mavi ışık önleyici gözlük takmak da uzun vadede AMD'nin önlenmesine yardımcı olabilir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, görüşün orta kısmını bulanıklaştıran ve çarpık hale getiren bir göz rahatsızlığıdır. Kişi tamamen kör olmaz ancak okuma, araba kullanma gibi düzenli aktiviteler oldukça zorlayıcı hale gelir. Mavi ışığı engelleyen gözlükler, zararlı mavi ışınların ve UV ışığının korneaya ulaşmasını engelleyerek AMD'nin önlenmesine yardımcı olabilir.

Sonuç Olarak

İşte karşınızda mavi ışığı engelleyen gözlüklerin faydalarının net bir özeti. Günümüzde reçeteli gözlüklerinizi de mavi ışık önleyici kaplamalı olarak yaptırmanız mümkün. Bu nedenle, yüksek kaliteli anti-mavi ışık çerçevelerini tercih ederek günümüzün dijital ortamlarında gözlerinize ekstra özen göstermek uzun dönemde göz sağlığınıza önemli bir yatırım olacaktır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.