Luxottica-Essilor-GrandVision (Atasun) birleşmesinde Köprüden Önce Son Çıkış

Rekabet Kurumu tarafından açılmış bu sayfaya yaşanacak olumsuzluklar hakkında görüşlerinizi yazabilirsiniz

Luxottica-Essilor-GrandVision (Atasun) birleşmesinde Köprüden Önce Son Çıkış
27 Mayıs 2021 Perşembe 16:01

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ

Değerli Meslektaşlarım,

2020 yılının Ocak ayında Rekabet Kurumu şirketlerimiz Opak Lens ve Cihan Medikal’den Luxottica-Essilor-GrandVision (Atasun) birleşmesine ilişkin yazılı görüş istedi.

Şirketlerimiz adına yazılı görüşümüzü bildirmekle kalmadık, bu şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben şahsen Ankara’ya giderek, Rekabet Kurumu’nun bu konudaki çalışmaları sürdüren raportörlerine özel olarak bir sunum da yaptım.

Luxottica_Essilor’un GrandVision’ı (Atasun’u) satın alarak birleşmesinin ciddi bir tekelleşme ve kartelleşme sorunu yaratacağını, başta yerel ve bağımsız optisyenlik müesseseleri olmak üzere yerli üretici ve yerli toptancılar açısından büyük sıkıntılara sebep olacağını Rekabet Kurumu’na belgelerle bizzat aktardım.

Avrupa’da bu birleşme olduğunda tüm optik sektöründen bilgi ve görüş isteğinde bulunulduğunu biliyoruz. Orada özellikle 4500 bağımsız optik mağazanın görüşlerine başvurulmuş. Ülkemizde bugün sayıları yaklaşık olarak toplam 7400’ü bulan optisyenlik müessesesinin %95’den fazlası yerel bağımsız müesseselerdir. Ve bu üçlünün birleşmesi sonucunda ilk olarak etkilenecek kısım öncelikle perakende tarafında yer alan optiklerdir. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde yerel bağımsız optiklerden bu birleşmeye ilişkin görüş talebinde bulunulmamıştır. Zannımca bu büyük bir eksikliktir. Bu noktada yerel bağımsız optiklerin de görüşlerinin bu raporda mutlaka yer almasının çok önemli ve gerekli olduğu düşüncesindeyim.

Haziran ayında tamamlanacağını düşündüğümüz bu raporun sağlıklı bir sonuca varması için yerli üretici ve toptancı şirketlerin görüşleri kadar perakende grubunun parçası olan her bir optisyenlik müessesesinin de görüşlerinin yer alması elzemdir.

Rekabet Kurumu’nun internette bu konuyla ilgili açtığı sayfaya sizler de görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Görüşlerinizi Buraya Tıklayarak İletebilirsiniz

Değerli Meslektaşlarım,

Optik Gazete aracılığıyla tüm yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine sesleniyorum. Ayrıca Opak Lens müşteri listelerinde yer alan 7000’i aşkın optik mağaza yetkilisine de bu seslenişi özel olarak yapacağım. Hiç zaman kaybetmeden, bugün, hemen Rekabet Kurumu tarafından açılmış bu sayfaya birleşme ile yaşanacak olumsuzluklar hakkında görüşlerinizi yazınız. Çünkü bu birleşme sektörümüzün geleceğini illaki etkileyecektir.

Gelecekte sorun yaşamamak, “ah efendim, vah efendim” diye üzülmemek için tüm sektör mensupları olarak bugünden gereğini yapmamız gerekiyor.

Bakınız henüz bu birleşme devrede değilken bile, bugün bağımsız optik tarafından tedarikçisinden 650 TL’ya alınan X marka güneş gözlüğü, Y mağazasında 550 TL perakende fiyatı ile son kullanıcıya satılabiliyorken, yarın böyle bir birleşmeden sonra durum ne olacaktır, bir düşününüz...

Maalesef yıllarca mağazalarımızda satışını yaparak müşterilerimizi alıştırdığımız bu markaların üreticileri dönüp, perakende sektöründe rakibimiz olduğunda yapacak bir şeyimiz kalmamış oluyor.

Ok yaydan çıkmadan harekete geçelim. Haksızlığa uğradık diye yarın üzüleceğimize, bugünden görüşlerimizi bildirelim.

Yerli üretici ve toptancı şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı olmak sıfatıyla ben her türlü tekelleşme ve kartelleşmenin sektörümüze nasıl zararlar verdiğini dilim döndüğünce anlattım ve belgeleriyle yazılı olarak sundum. Şimdi de bir sektör mensubu olarak sizi bu sayfadan haberdar ederek konuyu bilgi ve görüşlerinize sunuyorum.

Yerli ve milli bağımsız optisyenlik müesseselerinin bu birleşme nedeni ile yaşayacağı olumsuzlukları buraya tıklayarak dile getirebilirsiniz

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seyit ali yetik - 3 yıl önce
Essilor luxottica ve atasun optikler olarak bu birlesme ulkemizdeki 7400 adet meslektasimizin yok olmasi demektir ayrica bircok markayi kendi magazalarinda perakende olarak piyasayi ele gecirme amaciyla dusuk fiata verdigi ve bizlere maliyetinin cok yuksek bedelle satmaktadir bu birlesmenin rekabet kurulunca tekellesme yaratacagindan haksiz rekabet saglayacagindan engellenmesini taleb ediyorum bu birlesmeye ulkemiz genelinde rizkini optikcilikten saglayan butun meslektaslarimimda karsi cikmasini bekliyorum ayrica duyarli ve ilkeki durusunuzdan dolayi opak lens Erol Harbi beyi kutluyorum
Avatar
Sibel Şerife Çelik - 3 yıl önce
Başından sonuna kadar
Avatar
ARTI EKSİ - 3 yıl önce
DEGERLİ DOSTLAR MARSTA GÖZLÜKÇÜLÜK YAPACAKSANIZ SESSİZ KALIN....
Avatar
Sibel Şerife çelik - 3 yıl önce
Başından sonuna kadar ,bu birleşmeye karşıyım biz bireysel Optikçileri yok saymaktır ,Rızkımızı OPTİK sektöründen sağlayan bizleri tümüyle piyasadan silinmemiz denektir ,Rekabet Kurulu sanırım bütün bunları araştırıp öyle karar verecektir ve bu Tekelleşmeyi durduracaktır öyle umuyor ve umut ediyorum .Çok sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz ,bu Tekelleşme bizleri daha çok sıkıntıya sokar .Erol bey.
Misafir Avatar
Erol Harbi - 3 yıl önce @Sibel Şerife çelik
merhaba güzel ifade etmişsiniz ama bunu rekabet kurumunun sayfasına da yazarsanız sesimizi duyurabiliriz.saygılarımla.