Lens Kullananlar Dikkat ! Gözleri Koronavirüs'ten Korumanın Yolları

Gözlerle en yoğun temas lens takarken gerçekleşiyor

Lens Kullananlar Dikkat ! Gözleri Koronavirüs'ten Korumanın Yolları
08 Mayıs 2020 Cuma 15:40

LENS KULLANIYORSANIZ DİKKAT!

GÖZLERİ VİRÜSLERDEN KORUMAK İÇİN 10 ÖNERİ

Virüslerin vücuda en kolay giriş yapabildiği yerlerden biri gözler. Bulaşmanın gözler üzerinden gerçekleştiği durumlara ise genellikle ellerin teması neden oluyor. Kontak lens kullanımının gözlere en fazla dokunma nedenleri arasında olduğuysa bir gerçek. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, lens kullananların alması gereken önlemleri sıralıyor.

Lens kullananlar hijyene özen göstermeli

Birçok virüsün bulaşması genel olarak ağız, burun ve gözler yoluyla gerçekleşiyor. Virüsler, hapşırma ve öksürme gibi eylemler sonrasında çevreye dağılarak enfeksiyonun yayılmasına neden oluyor. Göz teması bulaşmada önemli yer tutarken, kirli ellerin gözlerle temas ettirilmesi de yayılmaya yol açıyor. Lens kullanan kişilerin ise gözleriyle olan temasına bu dönemde daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Hijyen kurallarına yoğun özen göstererek ve gözleri koruyucu gözlük ya da siperlik gibi eşyalarla muhafaza ederek, lens kullanımına devam edilebilir.

Gözlerle en yoğun temas lens takarken gerçekleşiyor

Damlacık yoluyla bulaşan virüsler, vücuda gün içinde sık sık dokunduğumuz gözlerimiz üzerinden giriş yapabiliyor. Makyaj yapmak ya da kontak lens kullanmak, gözlere yoğun temaslı olarak gerçekleştirildiği için hijyeni üst seviyede tutmak önem taşıyor. Sosyal mesafenin yanı sıra kişisel havlular kullanmak, lens takarken ya da çıkarırken el temizliğine maksimum dikkat etmek ve siperlik gibi gözleri koruyan eşyalar kullanılmak gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Ayrıca gözlerde herhangi bir kızarıklık, çapaklanma belirtileri, ateş veya öksürük başlangıcı görülürse, lens kullanımına ara vermek şart hale geliyor.

Lens kullanırken gözleri virüsten korumanın 10 yolu

1. Eller sabunla en az 20 saniye yıkanmalı, lensler eller kurulandıktan sonra çıkarılmalı ya da takılmalıdır.

2. Lenslere ıslak ellerle dokunulmamalıdır.

3. Lensler her akşam yatmadan önce çıkarılıp özel solüsyonunda dezenfekte edilmelidir.

4. Lens kabı temiz ortamlarda muhafaza edilmeli ve temizliği aksatılmamalıdır.

5. Lensler kullanım ömürlerine göre zamanı geldiğinde mutlaka değiştirilmelidir. ( Günlük, 2 haftada 1 ya da ayda bir olacak şekilde.)

6. Mümkünse günlük kullanılıp atılan lensler tercih edilmelidir.

7. Başkasının lensi deneme amaçlı dahi olsa asla kullanılmamalıdır.

8. Dışarı çıkılmanın mecbur olduğu zamanlarda, gözleri korumak için siperlik kullanılmalıdır.

9. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve batma varsa lens kullanımına bir süre ara verilmelidir.

10. Ateş, öksürük ya da grip belirtileri görülüyorsa uzman hekime danışılarak lenslerin kullanımına ara verilebilir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.