LED Lambalardan Yayılan Mavi Işık Gözlerde Hasara Neden Oluyor

Retina dokusunun yaşlanmasında hızlanma ve buna bağlı olarak zayıf görmenin başlamasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

LED Lambalardan Yayılan Mavi Işık Gözlerde Hasara Neden Oluyor
19 Mayıs 2019 Pazar 15:00

LED Lambalardan Yayılan Mavi Işık Gözlerde Geri Alınamaz Hasara Neden Oluyor

Fransa Hükümeti tarafından yürütülen sağlık araştırmalarına göre güçlü LED lambalar kalıcı olarak retina hasarı yaratabiliyor ve doğal uyku düzenini bozuyor.

Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (ANSES) güçlü LED ışıklarının ‘foto-toksik’ olduğu konusunda uyardı. Kurumun hazırladığı 400 sayfalık raporda led ışıkların geri döndürülemez retina hücresi kaybına yol açarak körlüğe yol açabileceğine dair rapor yayınladı.

ANSES yetkilileri LED ışığı maruziyeti maksimum sınırını yeniden gözden geçirmek için ısrar ediyor. Çünkü yüksek miktarlarda mavi ışık yayılıyor.

Araba ön farlarında kullanılan güçlü lambaların hasara neden olabileceği belirtiliyor.

Raporda led ışığı maruziyeti , akut yüksek şiddetli LED ışığı maruziyet ve düşük yoğunluklu kronik maruziyet ayrılıyor.

Her ne kadar daha az tehlikeli olsa da, kronik maruziyette bile retina dokusunun yaşlanmasında hızlanma ve buna bağlı olarak zayıf görmenin başlamasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

Daha uzun ömürlü, enerji verimliliğine sahip LED teknololojisi pazarın % 50’sine hakim ve önümüzdeki sene % 60’ına hakim olacağı düşünülüyor.

Parlaklık açısından LED lambalar, diğer lambalara göre 5’de biri elektrik kullanarak aynı parlaklığı verebiliyor.

Bu temel teknolojide beyaz ışık üretmek için düşük dalgaboyunda LEDleri birleştiriyor , örneğin mavi veya morötesi sarı fosforla kaplanması gibi.

Yani beyaz veya soğuk ışığın spektrumunun büyük bir kısmına mavi renk hakim. Normalde ledler evlerde ve sokak aydınlatma, ofislerde, mağazalarda ve çoğu yerde kullanılabiliyor. Ayrıca araba farlarında, fenerlerde ve bazı oyuncaklarda kullanılabiliyor. Ayrıca cep telefonu, tablet ve laptoplardaki ışığın gece ve karanlıkta kullanılmasının biyolojik saati bozabileceği ve dolayısıyla uyku düzenini bozabileceğini belirtiyorlar.

Özellikle çocukların gözlerindeki kristal lenslerin tümüyle oluşmadığı düşünüldüğünden, daha duyarlı olabilecekleri belirtiliyor.

Vücudun 24 saatlik düzeninin bozulması diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanserlerin oluşmasına davetiye niteliği taşıyor. Ayrıca bazı LED ışıkların küçük elektrik dalgalanmalarından etkilenmesiyle stroboskopik etki oluşarak baş ağrıları,göz yorgunlukları ve yüksek kaza riskleri doğuyor.

ANSES ev aydınlatmaları için sarı ışık yayan LED lambaları tavsiye ediyor. Böylece yüksek yoğunluklu mavi ışık maruziyetini sınırlandığını ve yatmadan önce LED ekranlardan kaçınmayı tavsiye ediyor.

Ayrıca ANSES üreticilerin araç farlarındaki parlaklıkları sınırlandırması gerektiğini çünkü bazı araçların farlarının çok parlak olduğunu da belirtiyor.

Mavi ışık konusunun önemli bir araştırma alanı olduğu belirtiliyor.

MAVİ IŞIK NEDİR? TEHLİKELERİ NELERDİR?

Her ne kadar LED teknolojisi pazarın büyük kısmını ele geçirmiş olsa da, LED lambaların teknolojisi gereği yüksek miktarda mavi ışık yaydıkları belirtiliyor.

Mavi ışık en kısa dalga boyuna sahiptir ve Led ekranlar, akıllı telefonlar ve tabletler tarafından da yayılır. Özellikle gece çalışan kişilerin yapay ışığa maruziyetlerinden dolayı daha fazla kansere yakalanma riski olduğundan şüpheleniyorlar.

Işık vücudun melatonin üretimini kesiyor yani vücut saatinin regülasyonunda anahtar rol oynayan bir hormonu.

Bu diğer hormonları etkileyebilir. Prostat ve meme kanserinin hormonlarla ilişkili olduğu biliniyor.

Ayrıca Toledo Üniversitesi’nden araştırmacılar mavi ışığın görme hasarı ve körlüğün başlamasını hızlandırabileceğine, dair geçen sene bir uyarıda bulunmuştu.Araştırmacılar uzun süreli maruziyetin gözdeki ışığa duyarlı hücrelerin ölümüne yol açabileceğini ve bunun da maküler dejenerasyona neden olabileceğini bulmuşlardı.

Ayrıca dermatologlara göre mavi ışık cildin alt tabakasını engellendiğinden , cildi daha ince ve hassas hale getirebiliyor.

Mavi ışığa karşı C vitamininin antioksidan olduğu söyleniyor. Ayrıca geceleri karanlıkta mobil cihazları kullanmaktan kaçının.

Kaynak: www.gercekbilim.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.