Kuru Göz Hastalığında Yeni Tedavi Yöntemi

Bir probiyotik, fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre kuru göz hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.

Kuru Göz Hastalığında Yeni Tedavi Yöntemi
26 Haziran 2023 Pazartesi 11:37

Bir probiyotik, fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre kuru göz hastalığının tedavisine yardımcı olabilir.

• Küresel nüfusun yaklaşık %12'si, gözlerin yeterince kendini yağlamasını sağlayamadığı bir durum olan kuru göze sahip.

• Şu anda kuru göz hastalığı için bir tedavi bulunmamaktadır.

• Houston, Teksas'taki Baylor Tıp Koleji'ndeki araştırmacılar, fare modeli üzerinde kuru gözü iyileştirmeye yardımcı olan bir probiyotik bakteri türü belirlediler

Dünya nüfusunun yaklaşık %12'si, gözler yeterince yağlanmadığı için rahatsızlık hissi yaratan gözyaşı yetersizliği olan kuru göze sahiptir.

Kuru göz hastalığı için şu anda bir tedavi bulunmasa da, bu durumun semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olacak bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur.

Bu tedaviler arasında reçetesiz göz damlaları, reçeteli ilaçlar veya gözyaşı kanallarına puntal tıkaç eklenmesi gibi prosedürler bulunuyor.

Houston, Teksas'taki Baylor Tıp Koleji'ndeki araştırmacılar, fare modeli üzerinde kuru gözü iyileştirmeye yardımcı olan bir probiyotik bakteri türü belirlediler.

Bu araştırma, Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin yıllık toplantısı ASM Microbe 2023'te sunulmuştur.

Kuru göz nedir?

İnsanlar gözyaşlarını ağlamakla ilişkilendirebilir, ancak sağlıklı gözler aslında sürekli olarak gözyaşı üretir. Bir kişi göz kırptıkça, gözyaşları - gözyaşı filmi olarak bilinen - göz yüzeyine yayılır, yağlama sağlar, yabancı parçacıkları uzaklaştırır ve gözleri enfeksiyondan korur.

Bazen bir kişinin gözleri yeterince doğal gözyaşı üretemez, bu da kuru göz hastalığına neden olabilir. Bunun birkaç nedeni olabilir, bunlar arasında:

• gözyaşı filmi işlev bozukluğu

• gözyaşlarının hızlı buharlaşması

• 50 yaş üzerinde olma

• antihistamin gibi belirli ilaçları kullanma

• duman, rüzgar ve kuru iklim gibi çevresel sorunlar

• göz kapağı şekil bozukluğu

• uzun süreli kontakt lens kullanımı

• Sjögren sendromu, lupus, romatoid artrit, diyabet veya tiroid bozuklukları gibi belirli hastalıklara sahip olma.

Kuru göz hastalığının belirtileri şunları içerir:

• gözlerde yanma, batma veya kaşıntı hissi

• gözde bir şey olduğu hissi

• göz çevresinde mukus

• ışığa karşı hassasiyet

• kızarıklık veya tahriş olmuş gözler

• kontakt lens kullanmada zorluk

• bulanık görme

• aşırı gözyaşılanma.

Tanısı konulmadığı ve tedavi edilmediği takdirde, kuru göz enfeksiyonlara ve göz yüzeyi olan kornea hasarına neden olabilir. Kornea hasarı ciddi hale geldiğinde görme kaybına yol açabilir.

Kuru göz ve bağırsak ilişkisi

Kuru göz için tıbbi tedavilere ek olarak, önceki araştırmalar diyet değişikliklerinin durumu hafifletmede yardımcı olabileceğini göstermektedir.

2019 yılında yapılan bir çalışma, omega-3 takviyelerinin kuru göz hastalığı olan insanlarda semptomları ve bulguları önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur.

Kuru göz hastalığı olan insanlarda yapılan başka bir çalışma, 2019 yılında kısa süreli A vitamini takviyesinin gözyaşı kalitesini iyileştirdiğini bildirmiştir.

Houston, Teksas'taki Baylor Tıp Koleji'nde moleküler viroloji ve mikrobiyoloji yardımcı doçenti Dr. Laura Schaefer'a göre, kuru göz için yeni tedaviler aramak oldukça önem arzediyor.

"Kuru gözün yaygınlığına rağmen - Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık olarak 20 kişiden 1'i - kuru gözü tedavi etmek için şu anda yalnızca birkaç ilaç mevcuttur ve bazı hastalar için bu ilaçlar semptomları iyileştirmede çok fazla işe yaramamaktadır," diye açıkladı.

Dr. Schaefer, ekibinin kuru göz hastalığı semptomlarıyla bağlantılı olarak bağırsak bakterileri arasında işlevsel bir bağlantı gösteren önceki çalışmaları nedeniyle, kuru gözü tedavi etmek için bağırsakta probiyotik bakteri türüne odaklanmaya karar verdiklerini söyledi.

"Şiddetli kuru göze sahip Sjögren sendromu hastalarından ve göz hastalığı olmayan sağlıklı hastalardan izole edilen bağırsak bakterilerini kullanarak birkaç deney yaptık," diye detaylandırdı. "Sjögren hastası bağırsak bakterileriyle kolonize edilen fareler, sağlıklı hastalardan gelen bağırsak bakterileriyle kolonize edilen farelere kıyasla kuru koşullar altında daha kötü bir kuru göz geliştiriyor."

"Bu, sağlıklı insanların bağırsak bakterilerinin kuru koşullarda göz yüzeyini koruduğunu ve bu nedenle kuru göz için olası bir tedavi yönteminin benzer koruyucu etkilere sahip probiyotik bakteriler olabileceğini düşündürüyor," diye ekledi.

Kuru göz için probiyotik bakteri incelenmesi

Bu çalışma için Dr. Schaefer ve ekibi, bir fare modeli kullanarak kuru gözü inceledi. Farelere önce bağırsakta bulunan "iyi" bakterileri öldürmek için bir antibiyotik verildi. Daha sonra çok kuru koşullara maruz bırakıldılar ve kontrol olarak probiyotik bakteri tür Limosilactobacillus reuteri DSM17938 veya tuzlu su çözeltisi verildi.

5 gün sonra bilim insanları, probiyotik bakteri türü verilen farelerin, tuzlu su çözeltisi verilen farelere göre daha sağlıklı ve daha sağlam kornea yüzeylerine sahip olduğunu buldu.

Ayrıca, probiyotik bakteri ile beslenen farelerin göz dokusunda daha fazla mukoza üreten hücre olan goblet hücrelerinin sayısının arttığı görüldü.

Dr. Schaefer, "Hipotezimiz, probiyotiğin göze koruyucu olacağı yönündeydi ve bunun doğru olduğunu kanıtlamak heyecan vericiydi," dedi. "Bu özel probiyotik türü olan DSM17938, diğer dokularda, özellikle bağırsakta iltihabı azaltan ve bağırsak bariyer fonksiyonunu iyileştiren şeklinde iyi çalışılmıştır. Ancak daha önce göz bağlamında değerlendirilmemiştir."

Kaynak: www.medicalnewstoday.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.