Kontak Lenste Son Kullanıcı Fiyatları

"Maalesef sadece Pazar dedikodusu üreterek yaşayan bu kişilerden sektörümüz adına bir kazanç beklemekten çoktan vazgeçtik."

Kontak Lenste Son Kullanıcı Fiyatları
17 Temmuz 2020 Cuma 17:38

SON KULLANICI FİYATLARI

Değerli Meslektaşlarım,

Geçtiğimiz hafta fiyat kataloğumuzun dağıtımına başladık. Çok çeşitli geri bildirimler aldık. En çok aldığımız geri bildirim ise kontak lens fiyatlarımız ile ilgiliydi. Kimileri neden diye sorarken, kimileri aşırı tepki gösterdiler.

İşimize ilişkin doğrudan bilgi sağladığı için optisyenlik müesseselerinin geri bildirimlerini sadece dikkatle dinlemekle kalmaz, her zaman raporlar ve değerlendirmeye alırız. Bu noktada Opak Lens’in fiyat kataloğunun sektör için önemi de herkes için çok aşikar. O nedenle zaten kataloğu gönderirken bu konunun nedenlerini açıklayıcı bir yazı da yazmıştım ve herkese göndermiştik. Yine buradan açıklamasını yapacağım, dikkatle okuyanların hak vereceğine eminim.

Ancak bazı dernekçi ve kooperatifçilerin bu durumu hemen dillerine dolayıp, durumdan kendilerine avantaj çıkarmaya uğraştıklarını duyuyorum ki; bu bana hem gülünç geliyor, hem de acizlik belirtisi olarak algılıyorum. Söz konusu bu kişiler “Opak Lens’in kataloğundaki son kullanıcıya yönelik tavsiye edilen kontak lens fiyatları neden bu kadar düşük” diye ortamı kızıştırmaya çalışacaklarına, bu düşük fiyatlara sebep olan yasa dışı internette kontak lens satışlarıyla mücadele etsinler. Sivil Toplum Kuruluşu yöneticilerinden beklediğimiz dedikodu kazanını ateşlemek değil, sektörün yaralarını iyileştirmektir. Asıl görevlerine odaklanıp internetten yasa dışı kontak lens satışına son verseler ilk alkışlayan ben olurum. Son veremeyip, samimiyetle mücadele ettiklerini görsem, ona da razıyım. Maalesef sadece pazar dedikodusu üreterek yaşayan bu kişilerden sektörümüz adına bir kazanç beklemekten çoktan vazgeçtik.

Dönelim asıl konumuza…

Bağımsız optisyenlik müesseseleri Opak Lens’i iyi bilirler. O nedenle de katalogla birlikte yayınladığımız yazıyı okumuş olanların arasından bu konuda bir bildirim gelmedi zaten. Okumamış olanlara da buradan seslenerek durumu netleştirmek isterim.

Opak Lens yıllardır tedarikçi firmalarla optikler arasında köprü olmaya çalışmıştır. Biz kontak lensi optisyenlik müesseselerine sevdirmek için birçok çalışma yaptık. İl il dolaşıp etkinlikler yaptık seminerler verdik. Türkiye’nin birçok ilinde tam 53 kere kontak lens semineri düzenledik. Bu seminerlerde toplamda 5000 kişiden fazla kişiye kontak lens anlattık. Ayrıca farklı illerde 14 üniversitede seminerler düzenleyip geleceğin optisyenlerine bilgi aktardık. Ve Silmo Istanbul kapsamında gruplar halinde kontak lens tanıtımı yaptık. Burada da zaman içinde kısa seminerlerle 1000’den fazla kişiye bilgi aktardık.

Tüm bu çalışmalarda amacımız optiklerin kontak lensi sevip benimsemesini sağlamaktı. Kontak lensin rakamsal karlılığı cam, çerçeve ve güneş gözlüğüne göre düşük olsa da sadece satışına bakmamak gerektiğini anlattık. Kontak lensin sağladığı çapraz satış olanağıyla mağazamıza giren kullanıcıları diğer optik ürünlerinin satışına fayda sağlayacağını ifade ettik. Bu bilgilerden yararlananlar halen etkili bir şekilde kontak lens satmaya devam ediyorlar. Kontak lensin sadece o anda bırakacağı kar miktarına odaklananlar ise indirim yapmaktan imtina ederek hem kontak lens satışını internete bırakıyorlar, hem de maalesef kullanıcının gözünde “fahiş fiyat uygulayarak onları kandıran esnaf” durumuna düşüyorlar.

Biz her sene fiyat kataloğumuzu yaparken fiyatlarımızı pazar koşullarına göre belirleriz. Ve elbette ki gücümüzün ve konumumuzun elverdiğince de pazar koşullarını oluşturacak olumlu yönlendirmeler de yaparız. Bu sene de öyle yaptık. Fakat bu sene Covid-19 salgın döneminde pazar payını çok arttıran yasa dışı kontak lens satan internet sitelerinin fiyatlarına göre de bir ayarlama yapmak durumunda kaldık.

Gönül isterdi ki Fiyat Kataloğunu hazırlarken kontak lensi emeğinize karşılık gelecek, yatırımınıza ve genel giderlerinize destek verecek bir kar oranıyla tavsiye edilen fiyat listesini belirleyelim. Ancak maalesef kontak lens tedarik şirketleri internet sitelerine çok iyi şartlarla ürün sağlıyorlar ve onları çok özel kampanyalarla destekliyorlar. Yatırımı zaten bir site altyapısından oluştuğu ve işletimi de küçük bir operasyonla yürütüldüğü için masrafı az olan internet siteleri güzel bir kazançla büyümeye devam ediyorlar. Üstüne üstlük denetimsiz oldukları için aralarında sahte, kaçak ve süresi geçmiş ürünlere yönlenenlerin kazançları da iyice yükseliyor.

Kullanıcı gözüyle baktığınızda, onlar da internet siteleriyle optik mağazaların satış rakamları arasında bir fark olacağını elbette bilirler. Ama fiyatlar arasında uçurum olması onların çok da anlamlandıramayacağı bir şeydir. Bu nedenle bu makası azaltmak gerekiyor. Optisyenlik müesseselerini, kandıran, aldatan kuruluşlar görüntüsünden kurtarmak için bu çok gerekli. Aksi takdirde etkileri çok yıkıcı olur. Optisyenlik müesseselerinin itibarını zedelenmekten korumalıyız. İnanın ki kullanıcılar az fiyat farkı söz konusu olduğunda yasal olmayan internet yerine optik mağazalardan almaktan yana olacaklardır.

Kataloğu hazırlarken kontak lenslerin fiyat stratejisi konusunda hem firmalarla görüştük, hem de optisyenlik müesseselerinden zaman içinde aldığımız geri bildirimleri değerlendirdik. İnanın daha düşük son kullanıcı fiyatı, bizim için pazarımızı korumak açısından daha yararlı olacaktır.

Dileyen optikler katalogdaki son kullanıcı fiyatları üzerine kendi fiyat etiketlerini yapıştırabilirler. Ancak bu yazıyı okuyanların konuya bu pencereden bakınca, doğrusunun bu olduğunu kabul edeceklerine eminim.

Keşke daha iyi çözümler sunabilsek! Uluslararası tedarikçi firmalar, internette kontak lens satışına destek verdikleri sürece onların ürünlerini satarken uygulayabileceğimiz daha iyi bir çözüm göremiyorum.

Biz kardeş şirketimiz Cihan Medikal’in ürünlerini 16 yıldır Türkiye’de satıyoruz, hiç pazarlama çalışması yapmadık, %100 müşteri memnuniyeti de sunuyoruz. Bu ürünlerin internette satılmasına izin vermediğimiz için bugün son kullanıcı fiyatlarını da sorunsuz olarak sunabiliyoruz.

Kesinlikle şunu da belirteyim ki kendimize ait ürünleri daha fazla satmak amacı ile bu kararı almadık. İsteseydik kendi ürünlerimizin internetten satışına izin verirdik, daha fazla son kullanıcıya ulaşırdık, ama izin vermedik.

Bildiğiniz üzere dedemin ve babamın kurduğu ailemize ait optisyenlik müessessemiz var. Yıllarca orada Solótica soran müşterilere satmadığımız cevabını verdik. Solótica, çok beğendiğimiz ve portföyümüze aldığımızda prestij ve kazanç sağlayacağımız kesin olan bir ürün olduğu halde, internette satıldığı için hiç satmadık.

Zaman geçti, üretici firma bunun optikler kanalıyla satışını en iyi yapacak firma kimdir diye araştırmış, bizi bulmuş, markayı satmak bize nasip olacak. Opak Lens olarak internette satılan bir markanın temsilciliğini alıp optik mağazalarda satılır hale getirmek, bizim için bir gurur kaynağıdır.

Her optisyenlik müessesesinin teker teker önemli olduğunu düşünüyorum, hepimiz internette yasal olmayan satışa karşı duruşumuzu net belirlesek sektörümüz adına önemli kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum.

Şu anda kontak lensimizi internet sarmalından kurtarmanın en iyi yolu, interneti kendi yöntemiyle alt etmektir.

Kontak lensi çapraz ürün statüsünde tutarak, son kullanıcı fiyatlarını düşük tutma konusunda hepimiz elbirliği edersek, belki pandemi süresinde internetten satın alıp risk alan son kullanıcıları yeniden geri kazanırız. Birlik olursak lens firmalarını ve ( yasak diyen ama gerekeni yapmayan) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumunu harekete geçirebiliriz.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens
Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Opak Lens 2020 Kontak Lens Kataloğu İçin Tıklayınız


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sadık Arıkan - 4 yıl önce
Yürekten katılıyorum.Tavsiye edilen fiatlar ile internet fiatlarinin yakın olmasi olumlu. İnternet satışı durmadigi sürece sıkıntı büyük. Paylasimlarinizdan dolayi teşekkür ederim
Avatar
Kazım Anlaşbay - 4 yıl önce
Teşekkürler opak lens