Kontak Lensler Ekranlara Dönüşüyor!

Göze takılacak bu buluş "giyilebilir teknoloji" denince aklımıza gelenleri baştan aşağı değiştirebilir.

Kontak Lensler Ekranlara Dönüşüyor!
12 Şubat 2016 Cuma 13:55

 Giderek gelişen ve bizi her geçen gün daha da ekran bağımlısı kılan teknoloji, nihayetinde Black Mirror benzeri bir distopyanın gerçeğe dönüşmesine neden olur mu, emin değiliz. Fakat bu bilim kurgu dizisine adını veren ekranların gündelik hayatımızda en çok baktığımız nesneler olduğu da kesin.

Ekranların hemen her yerde ve her boyutta karşımıza çıktığı günümüzde ekran teknolojisini giyilebilir cihazlara uygulama denemeleri her zaman yeterince başarılı olamıyor. Büyük umutlarla tanıtılan Google Glass'ın kullanıcılar nezdinde yeterince ilgi görmemesi bunun son örneklerinden. Fakat ekran teknolojisini bir gözlük yerine doğrudan göz kapaklarınızın altına yerleştirdiğinizi bir düşünün.

University of South Australia bünyesindeki bir grup bilim insanı işte tam da bu konsepti gerçekleştirmek adına yeni bir tür kontak lens geliştirme girişiminde bulundular.

Elektriği iletebilen bir polimer film kaplaması kullanan araştırmacılar kontak lens üzerinde üzerine bir ekran yerleştirmeyi olanaklı kılan çok küçük elektrik devreleri inşa etmenin bir yolunu buldular. İki yıllık bir çalışma ve on yıllık yoğun bir araştırmanın ürünü olan bu sonuç, Profesör Drew Evans tarafından "oyun değiştirici" olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu buluşun giyilebilir cihaz endüstrisini tamamen değiştirebileceğini ifade eden Evans, buluşa dair şunları söylüyor: "Kandaki glikoz miktarını ölçebilen basit bir sensörden gerçekten elektronik ekranlar yaratmaya kadar her olasılık üzerinde duruyoruz. Bu teknoloji sayesinde bir bilgisayar gibi davranan bir gözlük yerine görüntüleri doğrudan bir kontak lens üzerinde oluşturmak mümkün."

Kaynak: hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.