Kontak Lens Reçetenizi Anlamak!

Lens reçetenizin şifrelerini çözmek için basit ve kolay bir kılavuz

Kontak Lens Reçetenizi Anlamak!
09 Temmuz 2023 Pazar 11:20

Kontak Lens Reçetenizi Anlamak: Şifreleri Çözmek İçin Basit Ve Kolay Bir Kılavuz

Kontak lensler hakkında bildikleriniz her şeyi daha da zorlaştıran birçok yanlış bilgiden oluşabilir. Bu konuda olası yanlış bildiklerinizi düzeltmek, ve daha bilinçli bir kontak lens kullanıcısı olmanız için tam olarak bilmeniz gerekenler hakkında bir küçük kılavuz hazırladık!

Kontak lensler, dünyada ve ülkemizde tıbbi cihaz olarak sınıflandırılmaktadır. Mevzuat gereği kontak lens satın alırken mutlaka bir göz hekimi tarafından yazılmış geçerli ve güncel bir reçeteye sahip olmak zorunludur.

Uzun süredir kontak lens kullanan kişiler, göz doktorlarının reçetelerinde yer alan kodları anlayabilir. Ama henüz yeni kullanıcılar için kontak lens reçetesini anlamak süper zor olabilir.

Ama endişelenmeyin, yardım etmek için buradayız!

Bu kılavuzda karmaşık terminolojiyi basitleştireceğiz ve kontak lens reçetelerinde bulunan yaygın kısaltmaların ve sayıların arkasındaki anlamı açıklayacağız. Gözleriniz için doğru kontak lensleri seçmek ve reçetenizi doğru bir şekilde izleyerek göz sağlığınıza öncelik vermek önemlidir.

Şimdi bu konuya yakından bakalım ve kontak lens reçetenizin sırlarını ortaya çıkaralım!

Kontak Lens Uyumunu Anlamak: Bilmeniz Gerekenler

Kontak Lens Reçetesi Almak: Kapsamlı Göz Muayenelerinin Önemi

Kontak lens reçetesi için göz doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, ek ölçümler ve testler yapmak için genellikle standart gözlük muayenelerinin ötesinde işlemler yaparlar. Kontak lensler, doğrudan gözbebeklerinize temas ettikleri için daha hassas ölçümler gerektirir, bu da optimum rahatlık ve görme düzeltmesi için mükemmel uyum ve boyutu gerektirir.

Kapsamlı göz muayenesi sırasında, göz doktorunuz uygun kontak lens tipini (günlük, aylık, astigmatizm veya multifokal gibi) ve lens üretim malzemesini (silikon hidrojel veya düşük su içeriği gibi) belirlemek için gözlerinizin çeşitli yönlerini kapsamlı bir şekilde değerlendirecektir. Ayrıca görme düzeltme ihtiyaçlarınızı da değerlendirirler. Göz sağlığınız zamanla değişebileceğinden ve bu nedenle, göz sağlığınıza göre hazırlanmış kesin bir reçeteyle en iyi kontak lensleri aldığınızdan emin olmak için düzenli kontroller önemlidir.

Kontak Lensler İçin Temel Muayene Süreci

Bu, kişinin göz durumuna bağlı olarak değişir, ancak genel olarak aşağıdaki adımları izler:

Objektif Kırılma Testi: Objektif kırılma testi, ışığın göze nasıl odaklandığını ölçmek için otorefraktör ve retinoskop gibi aletler kullanır. Yakını görememe, uzağı görememe, astigmatizm ve presbiyopi gibi durumları belirler.

Subjektif Refraksiyon Testi: Objektif refraksiyon testinden elde edilen sonuçlara göre, subjektif refraksiyon testi kişinin subjektif görmesini değerlendirmek ve en uygun reçeteyi belirlemek için yapılır. Süreç, farklı lensleri denemeyi ve hastadan hangi lensin en net görüşü sağladığını belirlemesini istemeyi içerir. Bu bilgi daha sonra reçeteyi sonlandırmak için kullanılır.

Göz Muayenesi: Muayene sırasında gözlerin durumunu değerlendirmek için bir dizi test yapılır. Bu testler, gözün önünü ve arkasını incelemeyi, herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmeyi ve kontak lens takmaya uygunluğu belirlemeyi içerir. Yapılan özel testler kişinin göz sağlığına göre değişiklik gösterebilir.

Size uygun kontak lensi belirlemek için ayrıca uzman göz hekiminizin göz durumunuz, yaşam tarzınız, alışkanlıklarınız ve önceki kontak lens deneyimleriniz hakkında size  soruları olacaktır.

Korneanızın, gözbebeği boyutunun ve iris boyutunun ölçülmesini ve göz yüzeyinin incelenmesini içeren bu testler sayesinde, göz doktorunuz reçetenizi belirler ve gözleriniz için mükemmel uyumu sağlar. Ek olarak, özellikle kontak lenslerde yeniyseniz veya mevcut lenslerinizden bir geçiş yapmayı düşünüyorsanız, kapsamlı bir lens görsel testi yapılabilir. Bu kapsamlı ölçümler ve değerlendirmeler, seçilen kontak lenslerin özel ihtiyaçlarınız için uygun olduğunu ve optimum konfor sağladığını garanti eder.

Göz sağlığınızı değerlendirmek ve reçetenizi güncellemek için düzenli olarak bir göz hekimine gitmek, optimum görüşünüzü sürdürmek ve kontak lenslerin güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için çok önemlidir.

Reçetenizdeki Kısaltmaların ve Sayıların Kodunu Çözmek: Anlamlarını Anlamak

Kontak Lens Reçetesi Kısaltmalarını Keşfetmek: Kapsamlı Bir Kılavuz

Bu kısaltmaları sadece göz doktorunuzdan aldığınız reçetede değil kontak lens ürünlerinin kutularında da bulabilirsiniz. Reçetede olduğu gibi kutuda da PWR, BC ve DIA gibi kısaltmalara rastlayabilirsiniz. Ancak astigmatizm veya multifokal amaçlar için ek kısaltmalar ve rakamlar olabilir. Bunları anlamak, reçetenize göre doğru ve ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış mükemmel kontak lenslerle sağlıklı gözlerinizi korumanızı sağlayacaktır.

PWR/SPH/D

Bu, -1.00, -7.50 ve -9.00 gibi görsel düzeltmeyi temsil eder. Sayının büyüklüğü arttıkça görsel düzeltme güçlenir. Düzeltme gerektirmeyen müşteriler için renkli kontak lenslerde 0,00 görsel güç mevcuttur.

BC

BC (Temel Eğri), kontak lensin 8.3, 8.6 veya 9.0 dışa doğru bombe  eğrisini temsil eder. Sayı küçüldükçe eğrilik artar. Bu, rahat bir uyum sağlamaya yardımcı olur.

ÇAP

DIA, kontak lensin çapını temsil eder. Çoğu zaman, DIA yalnızca bir boyutta gelir, ancak bazı lens tiplerinde birden fazla kullanılabilir.

CY/AX

Astigmat için kontak lens sipariş ettiğinizde hem CY (Silindir) hem de AX (Eksen) numaralarına ihtiyaç vardır.

İLAVE

Multifokal veya bifokal lens kullanıyorsanız, ADD (İlave) rakamı, yakın mesafede net bir şekilde görebilmeniz için gereken düzeltme miktarını belirler. Toplama rakamı, bazı kontak lens markalarının yüksek, orta veya düşük olarak adlandırdığı, 0,50 ile 3,00 arasında pozitif bir sayıdır.

-: Eksi işareti

Lens gücü (Diyoptri) sayısından önce eksi işareti varsa, bu sizin uzağı göremediğiniz anlamına gelir. Miyopluk, yakın nesneler için görüşünüzün uzaktaki nesnelere göre daha iyi olduğu anlamına gelir. Sayının büyüklüğü uzağı görememe derecesini yansıtır, daha yüksek sayılar daha aşırı bir uzağı görememe seviyesini gösterir.

+: Artı İşareti

Lens gücü (Diyoptri – Power) numarasının önünde bir artı işaretinin bulunması, ileri görüşlü olduğunuzu gösterir. Uzak görüşlülük, uzaktaki nesneleri görme yeteneğinizin, nesneleri yakından görmeye kıyasla daha iyi olduğu anlamına gelir. Sayının büyüklüğü, ileri görüşlülük derecesini gösterir, daha yüksek sayılar, daha yüksek bir ileri görüşlülük seviyesini gösterir.

 

Kontak lensler için özel bir reçeteye sahip olmak gerekli midir?

Gerçekten de kontak lensler tıbbi cihaz olarak sınıflandırıldıkları için satın alırken geçerli bir reçete almak gereklidir. Kontak lensler, bireysel kullanıcıya uyacak şekilde uyarlanmalı ve uygun görme düzeltmesini sağlamak için onaylanmış malzemelerden yapılmalıdır. Bu yönergelere uyulmaması, zayıf görüşe ve gözlerde potansiyel hasara neden olabilir.

Görme düzeltmesi gerektirmeden kozmetik amaçlı renkli kontak lens takmayı planlasanız bile, gözleriniz için mükemmel uyumu sağlamak için yine de reçete gereklidir. Uygun olmayan lensler, kornea aşınmaları da dahil olmak üzere çeşitli göz problemlerine yol açabilir ve uygun sterilizasyonun olmaması enfeksiyon riskini artırabilir.

Ayrıca, kontak lens ve gözlük reçetelerinin farklılık gösterdiğine dikkat etmek önemlidir. Gözlük reçeteniz olsa bile, kontak lens satın almak için kullanılamaz.


Özellikle kontak lensler için ayrı bir reçete gereklidir. Bu ayrımın başlıca nedeni, gözlüklerin gözlerinizden yaklaşık 12 milimetre uzakta konumlandırılması, kontak lenslerin ise doğrudan yüzeyde durmasıdır. Sonuç olarak, mesafe farkından dolayı düzeltme derecesi değişebilir.

Reçetenizi doğru anlamanız, geçerli bir reçete ile kontak lens temin etmeniz, gözlerinizin sürekli sağlığını ve konforunu ön planda tutmanız için çok önemlidir.

Kontak lenslerinizi göz hekiminizin yazdığı reçete ile mutlaka bir optisyenlik müessesesinden (optik mağazadan) satın almalısınız


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.