Kontak Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

Yanlış kullanım ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilir

Kontak Lens Kullanırken  Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural
17 Kasım 2023 Cuma 10:58

Kontak Lens Kullanırken

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Kural

Türkiye’de 1928 yılında kurulan ülkemizin en köklü derneklerinden, Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 57’nci Ulusal Kongresi 8-12 Kasım 2023 tarihleri arasında Türk Oftalmoloji Derneği Erzurum Trabzon Şubesi katkılarıyla Antalya’da düzenleniyor. Kongre kapsamında göz hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili farklı başlıklar altında seminerler düzenleniyor. TOD Kontak Lens Birim Başkanı Prof.Dr. Meltem Yağmur, kontak lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), kuruluşunun 95. yılında Türkiye’nin en köklü meslek kuruluşlarından biri olarak Türk göz hekimlerinin mesleki becerilerini ve deneyimlerini artırmak amacıyla eğitim çalışmaları ve etkinlikler düzenliyor. Dernek, tüm yıl boyunca çok sayıda eğitim seminerleri yaparken, Ulusal Oftalmoloji Kongresi de TOD’un en önemli bilimsel aktivitesi olarak yer alıyor. Bilimsel paylaşımların yanı sıra halk sağlığı ile ilgili doğru ve güvenilir bilgi paylaşımına da önem veriliyor. TOD Kontak Lens Birim Başkanı Prof. Dr. Meltem Yağmur, kontak lens kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri 10 başlık altında toplayarak bilgilendirmede bulundu.

Meltem Yağmur, kullanıcılar açısından hayatı kolaylaştıran kontak lenslerin yanlış kullanılması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi. Göz doktoruna danışılmadan kontak lens kullanımına başlanmaması gerektiği bilgisini paylaştı. Hastaların kontak lensleri kozmetik, kırma kusurları ya da tedavi amaçlı kullandığını söyleyen Yağmur, kontak lens kullanımı ile ortaya çıkabilecek en önemli problemlerin, kornea enfeksiyonları, kuru göz, alerjik problemler ya da lensle ilgili sorunlar olduğunu söyledi.

Kontak lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Hastaların gözlerine uygun kontak lensler ancak göz hekimlerinin muayenesi sonucunda saptanır.
  • Gözlük reçetesi ile kontak lens alınmaz. Hekimler tarafından saptanan kontak lens reçetesi ile alınabilir. Bu reçeteler bir yıl süreyle geçerlidir. Bir yılın sonunda tekrar göz muayenesi gerekir.

  • Kontak lens reçetesinde bildirilen lensler alınmalıdır. Çünkü bu lensler hastalara denenerek saptanmıştır.
  • Özellikle yumuşak kontak lensler hekim tarafından önerilen süre içerisinde (15 gün, 1 ay gibi) değiştirilmelidir.

  • Günlük kullan at lensler solüsyonda bekletilerek ertesi gün kullanılamaz, gün sonunda atılmalıdır.
  • Lensler özel kontak lens solüsyonları ile temizlenir ve bu solüsyonlar içerisinde saklanır. Asla musluk suyu kullanılmaz.
  • Özellikle yumuşak kontak lensinizi her gün çıkararak temiz olan kontak lens kutusuna kontak lens solüsyonu koyarak saklayın.

  • Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi çok iyi yıkayın.
  • Yumuşak kontak lensleriniz ile deniz, havuz ya da duşa girmemek çok önemlidir. Su da bulunan bazı mikroorganizmalar ile kornea enfeksiyonları gelişebilir.
  • Kontak lens kullanımı sırasında gözde ağrı, kızarıklık, yanma, batma gibi sorunlar olursa kontak lensinizi hemen çıkarıp, lensiniz, lens kabı ve solüsyonunuz ile birlikte göz hekiminize başvurun, çünkü eğer bir enfeksiyon varsa bunlardan örnek almak gerekir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.