Kırmızı Göz Salgınında Büyük Artış!

Dünya çapında hızla yayılan hastalık korkutucu olmaya başladı

Kırmızı Göz Salgınında Büyük Artış!
04 Ekim 2023 Çarşamba 11:18

Dünyanın başı dertten kurtulmuyor. Korona pandemisinin ardından kırmızı göz salgını başladı. Kırmızı Göz Salgınında Büyük Artış. Dünya çapında hızla yayılan hastalık korkutucu olmaya başladı Uzmanlar Harekete Geçti

Tüm dünya dikkatini "Kırmızı Göz" hastalığına çevirmiş durumda. Son günlerde sıkça görülen kırmızı göz hastalığı konjonkivit, göz kapağını kaplayan dokular olan konjonktivanın iltihaplanması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünyanın birçok bölgesinde görülen hastalık konusunda uzmanlar çalışmaları başlattı. Konjonktivit zamanında tedavi edilmezse görme kusurlarına neden olabilir. Peki kırmızı göz hastalığı konjonktivit nasıl bulaşıyor ve belirtiler neler?

VAKA SAYISI 86 BİNE YÜKSELDİ

Kırmızı göz hastalığı olarak paylaşılan, bulaşıcı göz iltihabı hastalığına yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Pencap Sağlık Bakanlığı verilerine göre sayı şimdiden 86 bin 133'e yükseldi.

Dawn gazetesi tarafından paylaşılan haberde, Pakistan'ın çeşitli eyaletlerinde görülüyor. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalığa yakalananların sayısı her geçen saniye yükselmeye devam ediyor.

Son bir hafta içerisinde 40 binin üzerinde vaka meydana geldi. Hastalık nedeniyle Pencap eyaleti geçici hükümet Başbakanı Muhsin Raza Nakvi tarafından eğitime ara verildi. Hayber Pahtunva eyaletinde ise 16 yeni vaka tespit edildi.

Pakistan'ın Pencap eyaleti çocuklarda görülen kırmızı göz "konjonktivit" hastalığı nedeniyle okulları tatil etti. Dünyada ve ülkemizde sıklıkla görülmeye başlayan konjonkivit hastalığı gözün akını ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan konjonktiva isimli ince zarın iltihaplanması sonucu görülüyor.

KONJONKTİVİT (KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivitte göz ve göz çevresinde ortaya çıkan belirtileri şunlardır;

- Bir veya her iki gözde kızarıklık

- Göz kapaklarında şişme

- Tek veya her iki gözde kaşıntı

- Gözyaşı üretiminin artması

- Gözün içinde bir şey varmış gibi gözleri ovuşturma isteği

- Çapak oluşturan ve sabahları gözleri açmayı zorlaştıran akıntı

- Işığa karşı duyarlılık

- Alt göz kapağı içinde foliküller

KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Kırmızı göz hastalığı (konjonktivit) kimyasal maddeler ile temas, kontakt lenste aşınma, göze giren yabancı cisimler, duman veya toz iç ve dış etkenler sonucu görülebilir.

Ayrıca bazı virüs tipleri, grip sonrası mikrop konjonktivaya yerleşirse yine görülebilir.

KONJONKTİVİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastaların şikayetleri uzman tarafından muayene edilerek teşhis edilir. Viral, bakteriyel veya alerjik konjonktivit teşhisi yine doktor tarafından konmalıdır.

KIRMIZ GÖZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi süreci viral, bakteriyel veya alerjik konjonktivit türüne göre değişir. Tedavi mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. Alerjik konjonktivit genellikle göz damlası ile tedavi edilirken, bakteriyel konjonktivitte antibiyotik gibi ilaçlar kullanılabilir.

KIRMIZI GÖZ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

- Eller gözle temas etmemeli ve sık sık yıkanmalıdır. Çevrede hasta birisi varsa eşyaları asla kullanılmamalı ve ayrılmalıdır.

- Sürekli bilgisayar kullanan kişiler suni göz yaşı damlaları kullanabilir, çünkü ekran gözü kurutabilir.

- Lens kullanan kişilerin lens hijyenine dikkat etmesi oldukça önemlidir.

SİYAH GÖZLÜK KULLANIN

Sağlıkçılar tarafından uyarılar gelmeye başladı. Fabrika, çarşı, pazar ve plazalar gibi yüksek nüfuslu ortamlarda hızla yayıldığı paylaşıldı. Vakaların her yıl artış yaşadığı ifade edilirken, yoğunluğun 2023 yılı ile birlikte yükseldiğini belirtti.

Vatandaşların önlem alması konusunda uyarılar geldi. Kırmızı göz hastalığına yakalanan vakaların siyah gözlük takmasını önerdi. Vakaların, yatak ve ortak kullanım eşyalarını kendisine özel bir hale getirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: www.karar.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.