Kırk Yaş Sonrası Göz Sağlığımızı Korumak İçin Dikkat!

Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar.

Kırk Yaş Sonrası Göz Sağlığımızı Korumak İçin Dikkat!
12 Ocak 2023 Perşembe 14:20

Kırk Yaş Sonrası Göz Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.

Yaşa bağlı göz hastalıklarının belirtilerini erken yakalayın

Presbiyopi dışındaki yaşa bağlı göz hastalıklarının başlıcaları şunlardır:

  • Katarakt (gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesi)
  • Glokom (göz tansiyonu hastalığı)
  • Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göze vurması)
  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı)

Diyabeti veya insülin direnci olan kişilerin yıllık göz muayenelerini yaptırmaları ve kilolarını, kan şekerlerini, tansiyonlarını ve kolesterollerini düzenli takip etmeleri gerekir.

Bu hastalıklar ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, görmeyi koruma şansı o kadar artar.

Sağlık Sorunlarını Kontrol Altında Tutun

Orta yaş genellikle yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı dönemdir. Bu hastalıklar göz sağlığını da etkiler.

Göz doktorunuza sağlık durumunuzu, kullandığınız ilaçları ve besin takviyelerini anlattığınızdan emin olun. Ayrıca göz doktorunuzla egzersiz, yeme-içme, uyku ve diğer yaşam tarzı seçimlerinizi konuşmalısınız. Unutmayın, genel sağlığınız ve göz sağlığınız birbiriyle ilişkilidir.

Göz kuruluğunu önleyin

Rahatsız edici bir göz problemi olan göz kuruluğu, yaşlandıkça daha belirgin hale gelir. Menopoz sonrası kadınların -hormonal değişiklikler nedeniyle- erkeklere göre kuru göz yaşama olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, erkekler de yaşlandıkça daha fazla kuru göz sorunu yaşarlar.

Kuru göz genellikle suni gözyaşı damlalarıyla tedavi edilir. Ancak daha şiddetli durumlarda; kendi kanınızdan hazırlanan otolog serum, gözyaşı kanalı tıkacı veya farklı göz damlaları kullanılır.

Bazı ilaçlar kuru gözü artırabilir. O nedenle ağrı kesiciler, antidepresanlar veya antihistaminikler alıyorsanız göz doktorunuza bildirin.

Bazı araştırmalar, omega-3 yağ asitleri (DHA ve EPA) açısından zengin bir diyetin kuru gözü azaltabileceğini veya önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Göz Sağlığınız İçin Harekete Geçin

Gözlerimizin düzenli egzersizle sağlanan oksijene ve iyi kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Düzenli egzersiz ayrıca kilomuzu normal aralıkta tutmaya yardımcı olarak şeker hastalığı ve şeker hastalığının göze vurması (diyabetik retinopati) riskini azaltır.

Ama elbette dışarıda spor ve egzersiz yaparken güneş gözlüğü kullanmayı unutmayın.

İyi Uyu, İyi Gör

Kesintisiz ve yeterli uyku, göz sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığımız için çok önemlidir. Gözdeki ışığa duyarlı hücreler, uyku-uyanıklık döngümüzü düzenlemeyi sağlar. Özellikle mavi ışık uykumuzu kaçırabileceğinden, yatmadan 1 saat önce mavi ışık yayan bilgisayar ve telefon ekranlarına bakmayı bırakmalıyız.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.