Katarakt Tedavisinde Akıllı Lens Dönemi

Son zamanlarda sıklıkla söz edilen ‘Akıllı lens’ler, aslında oftalmolojide tıbbi adıyla multifokal ve trifokal olarak adlandırılan çok odaklı göz içi lensleridir.

Katarakt Tedavisinde Akıllı Lens Dönemi
06 Ocak 2018 Cumartesi 14:30

Halk arasında "Akıllı Lens” diye adlandırılan bu göz içi lensler, katarakt ameliyatları sırasında uygun vakalara uzun süredir kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatı sırasında hastaya hangi merceğin uygun olacağına, muayene sırasında detaylı tetkikler yapılarak gözün yapısına göre hekim tarafından karar verilir.

Akıllı Lens Nedir? Neden Tercih Edilmektedir?

Gözün içinde, herkeste doğal bir lens vardır. Bu lens saydam ve elastiktir. Yakına ve uzağa her bakışımızda bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan uzaklığa odaklanmaktadır. Böylece hem uzak hem de yakın net görülür. Yaş İlerledikçe gözümüzde bulunan doğal lens ilk olarak esnekliğini kaybeder, yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz hale gelir. Daha da ileriki yaşlarda saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.
 
Genellikle 40 yaş sonrası esnekliğini kaybeden kendi lensimiz, yenisi ile değiştirilebilir özelliktedir. Özelliklerini kaybederek deforme olan yani eskiyen doğal lensin yerine Akıllı Lens adı verilen yapay mercek konulur. Akıllı Lens (Göz içi lens) takılan hastada katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz.

Akıllı Lens Kimlere Takılabilir?

Katarakt başlangıç yaşı artık çevre şartlarından dolayı daha da erkene düşmüştür. Eğer kişide katarakt varsa ve net bir şekilde görmek istiyorsa, hastaya Akıllı Lens tedavisi uygulanabilir.

Akıllı Lens (Göz İçi Lens) Operasyonu Nasıl Olur?

İki göze farklı günlerde operasyon yapılır. İki göz arasında hastanın şartlarına göre birkaç gün veya 1 hafta ara verilir. İşlem, her göz için yaklaşık 10 dakika sürer. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi (özel durumlar dışında), bayıltma veya hastanede gece yatma söz konusu değildir. Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına Akıllı Lens takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Birkaç gün içinde diğer göze de aynı işlemler uygulanır. Bir süre damla kullanımının dışında, haftalık ve aylık kontroller yapılır.

Göz içine yerleştirilen merceğin kalitesi ve cinsi, hastaların operasyon sonrası göz sağlıklarını ve görme kalitelerini belirler.
 

Kaynak: hobihaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.