Katarakt Sadece Yaşlılarda Değil Bebeklerde de Görülüyor

Kataraktın, genellikle ilerlemiş yaşlarda ortaya çıktığı düşünülür ancak sadece yaşlılara özgü olmayan bu hastalık, çocuklarda ve bebeklerde de görülebiliyor. Doğumsal olarak ortaya çıkan katarakt problemlerinde ise vakit kaybetmeden tedavi yaptırmak, gözde kalıcı sorunların gelişmemesi açısından önem taşıyor.

Katarakt Sadece Yaşlılarda Değil Bebeklerde de Görülüyor
29 Haziran 2018 Cuma 09:36

Katarakt; gözün içinde, göz bebeğinin arkasında yer alan merceğin saydamlığını kaybetmesi durumu. Yaşlanma, iltihabi göz hastalıkları, travmalar, ultraviyole, kortizonlu ilaçlar ve diyabet hastalığına bağlı olarak katarak gelişebiliyor. 

Bazı durumlarda ise kataraktın doğuştan olabildiğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, katarak belirtilerini; bulanık görme, ışığa hassasiyet, çift görme, gece görüşünde bozulma, renklerde soluklaşma olarak sıralıyor.

Doğumsal Katarakta Dikkat!

Doğumsal kataraktın tek veya her iki gözde görülebildiğini söyleyen ve bazılarının genetik geçişli olduğunu aktaran Dr. Yıldırım, bebeklerde görülen katarakta ilgili bilinmesi gerekenler hakkında şunları söylüyor: 

“Anne karnındayken geçirilen enfeksiyon hastalıkları (kızamık, suçiçeği, kızamıkçık vb.) genetik bozukluklar, prematürite, hipoglisemi katarakta neden olabilir. Bununla birlikte zeka geriliği, kalp ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklarda gözlemlenebilir.

Aileler Bebeklerindeki Kataraktı Fark Edemiyor

Birçok aile bebeğinde katarakt olduğunu çok geç fark ediyor. Bu nedenle her yıl düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak erken teşhis konusunda önemli bir kolaylık sağlıyor. Katarakt yoğunluğuna göre göz bebeğinde beyazlık olarak görülüyor ve çoğunlukla doktorun muayenesi ile tespit edilebiliyor.
 
Tedavi Edilmezse İleri Derecede Göz Tembelliğine Sebep Olabilir 

Doğumsal kataraktlar tek veya iki taraflı olabilirler. Ayrıca opasitenin derecesi ve göz merceğindeki yerleşim yerine göre farklı tipleri vardır. Merceğin merkezinde, merkezin dışında, ön kapsül arkasında veya arka kapsül önünde olabilir. Bazıları ise noktasal ya da çizgisel opasiteler şeklindedirler. Bu tip kataraktlar görmeyi çok etkilemezler. Daha çok optik aks üzerindeki opasitler görmeyi etkiler. 

Doğumsal Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

Kataraktın tedavisi için cerrahi yöntemler kullanılır. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen uygulama fakoemülsifikasyondur (Fako). Ameliyat mikroskobu altında genellikle damla anestezisi ve hafif sedasyon uygulanarak yapılır. Ameliyat öncesi göz bebeği genişletilir. Gözün kornea tabakasının hemen kenarından küçük bir kesi yapılır. Göz bebeğinin hemen arkasındaki kataraktlı merceğin ön kapsülünde yuvarlak bir açıklık oluşturulur. Kapsül içindeki sertleşmiş ve bulanıklaşmış lens materyali, ucunda ultrasonik titreşim olan fako probu denilen alet ile parçalanır ve emilir. Daha sonra içi boşalan ve temizlenen kapsül içine saydam yeni bir mercek yerleştirilir ve ameliyat sonlandırılır.

İyileşme Süresi Uzun mu?

Fako yönteminde iyileşme hızlıdır. Ameliyat bitiminde hastanın gözü açık bırakılabilir ya da bir gün süre kapatılabilir. Ameliyattan sonra hastanede kalmaya gerek yoktur. Tam iyileşme süresi yaklaşık bir aydır. İyileşme döneminde bebeğin el refleksleri kontrol edilmeli, cerrahi işlem uygulanmış gözüne çok fazla dokunması engellenmelidir.”
 
Kaynak: NTV
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.