İstanbullular Kullanmadıkları Gözlüklerini Bağışladı..

Haliç’in pırıltılısı “gör/bak/deniz” ile 10. yılında Pera Müzesi’ne yansıyor!

İstanbullular Kullanmadıkları Gözlüklerini Bağışladı..
15 Haziran 2015 Pazartesi 14:11

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 10. yıl kutlamaları kapsamında gör/bak/deniz (sea/see/saw) adlı özel bir yerleştirme projesini hayata geçirdi. Kanadalı sanatçılar Caitlind r.c. Brown ile Wayne Garrett tarafından gerçekleştirilen ve Pera Müzesi'nin ön cephesini şehre uzanan bir sanat eserine dönüştüren çalışma için 10 bin gözlük merceği kullanıldı.

Bu sene kuruluşunun 10. yılını kutlayan Pera Müzesi için kutlamalar kapsamında uluslararası alanda yaptıkları kavramsal çalışmalarla dikkat çeken Kanadalı genç sanatçılar Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett tarafından özel bir proje hazırlandı. Haliç'in dinamik ve pırıltılı yüzeyini müze binasının tarihi cephesine taşıyan gör/bak/deniz (sea/see/saw) adlı proje 16 Ocak 2016'ya kadar Pera Müzesi'nin cephesinde sergilenecek.

İstanbullular kullanmadıkları gözlüklerini bağışladı..

Işık oyunlarına dayanan ve tamamen gözlük camlarından oluşturulan eserin kurulumu Haziran ayında tamamlandı. Eserin kurulumu için İstanbullulara bir çağrı yapılarak, kullanmadıkları gözlük camları toplandı. Kanada'daki bir geri dönüşüm kurumundan ve gönüllülerden toplanan mercekler de yerleştirmede kullanıldı.

Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett, gör/bak/deniz (sea/see/saw)'i tasarlarken, müze binasının perspektifini değiştirmeyi ve izleyicileri Pera Müzesi'ne farklı bir açıdan baktırmayı hedeflediklerini söyledi. Sanatçılar "Müze içerisindeki sanat tarihi açısından değerli eserleri ve tarihi mimari yapıyı, güncel bir eserle bir araya getirmek istedik. Her biri farklı numaralardaki bu mercekler, bize farklı bakış açılarının bir araya gelmesiyle meydana gelen göz kamaştırıcı sahneyi gösteriyor" dedi.

Dileyen herkesin yapım sürecine dahil olduğu bu interaktif çalışma, meraklıları "tanıdık bir mekanı yeni merceklerle tekrar incelemeye" davet ediyor. İzleyiciler, kurulan 10 metrelik daire ile Haliç'in manzarasını Beyoğlu Tepebaşı'ndaki Müze binası üzerinde algı yanılsamaları ile deneyimliyor. Proje, 16 Ocak 2016'ya kadar Pera Müzesi binası üzerinde görülebilecek.

Eserin kurulum sürecini anlatan videoya buradan göz atabilirsiniz:

                                                                                                                                                                                                 https://youtu.be/MJSLcFWf9n4


Pera Müzesi Binası hakkında:

Tarihi semt Beyoğlu, Tepebaşı'nda bulunan Pera Müzesi binası, 19. yüzyılın sonlarında Yunanlı mimar Achilleas Manussos tarafından Bristol Otel olarak hizmet vermek üzere tasarlandı. 2005 yılında restoratör mimar Sinan Genim tarafından yenilendi. Dış cephesi korunan bina, günümüzde üç koleksiyon sergisi ile birlikte, önemli ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapan Pera Müzesi'ne dönüştürüldü.



 


 


 

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.