İşporta, tehlike saçıyor!

Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde gözlerin sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlüklerini fiyatı uygun olan mallar arasında; Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi ve standarda uygunluk (TSE) markası olanı tercih ediniz.

İşporta,  tehlike saçıyor!
07 Nisan 2014 Pazartesi 10:23

Tüm bu anlatılanlardan da, anlaşılacağı üzere güneş gözlüğü seçimi dikkat gerektiren, bizlerin daha çok ilgilendiği estetik uygunluk dışında, göz sağlığını büyük ölçüde etkileyen ciddi bir iştir. Yukarıda sayılan özelliklere dikkat etmek uygun olacaktır. Aksi halde herhangi bir yerden(İşporta gibi) elde edilen herhangi bir gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi, zararlı da olmaktadır. Normalde karanlık ortamlarda ( göz bebeklerimiz büyür )midriyazis oluşur.


Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze daha fazla zarar verecektir.

Standartlara uygun güneş gözlüğü camları, araç kullanırken trafik sinyal ışık renklerinin tanınmasında(fark edilmesinde) bir güçlük yaratmamalıdır. Kırmızı yeşil renkler birbirinden kolaylıkla ayırt edilmeli ve tanınmalıdır. Ucuz işportada satılan güneş gözlükleri ile trafikte sinyal ışık renklerinin algılanmasında güçlük meydana gelebilir, buda sürüş güvenliğini bozar, kazalara sebep olabilir. Batıda hazır takılabilen okuma gözlükleri marketlerde satılır ve yukarda belirtilen standartlara göre üretilir. Türkiye'mizde numaralı gözlükler reçetesiz satılamaz. Ancak camii önlerinde işportada hazır numaralı gözlükler satılmaktadır, çoğu zaman uzak doğu Çin menşelidir. Camları organik değil akriliktir. Sosyal güvenlik kurumları bu gözlükler müşteriye verildiğinde sözleşmelerini fesih etmektedir. Gözün ve yüzün yaralanmalara karşı korunması ve emniyeti çok önemli bir husustur. Cam olan güneş gözlüklerinde(işportada) hammadde olarak pencere camı hammaddesi kullanılmaktadır bu malzeme çok kırılgandır optik camlar pencere camlarına göre 6 defa daha basınca karşı dirençlidir. Kırıldığında dağılarak göze zarar vermezler işporta gözlüklerinin bu risk çok yüksektir esasında optik cam ve pencere camlarının kimyasal terkipleri de farklıdırlar.

 

Organik ve mineral güneş camları damarlı olabilir, hava kabarcığı, çizik, çatlak olabilir Yine güneş gözlükleri kolayca yanıp tutuşabilecek malzemelerden yapılmamalıdır. İşporta gözlüklerinde bunu kimse garanti edemez. Optik çerçeveler ( nontoksik) zehirli olmayan, alerji yapmayan, tahriş (iritasyon) etmeyen. Kanserojen olmayan malzemeden üretilmiş olmalıdır. Bütün bu özellikler standartlarla düzenlenerek insanların göz sağlığı yüz ve göz güvenliği temin edilebilir.

 

Bütün bu işlemler çerçevelerin boyasından yapıldığı malzemelere kadar bir seri işlemleri kapsar. Sonuç güneş gözlüğü renkli iki cam ve sıradan bir çerçeveden ibaret değildir. Tüketiciler dışardan bakarak ya da gözlemleyerek bu özellikleri asla anlayamazlar. Dikkat edilirse eğer bir profesyonel destek söz konusu değilse güneş gözlüğü alan Tüketiciler arasında geçen konuşma genelde şöyledir "gözlük yüzüme yakıştı mı?" ," camın koyuluğu yeterlimi?" bu sorularla tüketicinin ihtiyacına göre doğru güneş gözlüğü seçimi yapılamaz.


Lens görünür ışığın ne kadarını geçirmelidir?Abbe sayısı nedir? UV tutma kapasitesi nedir? Uluslar arası bir standarda göre üretilmiş mi? sağlam mı? Üretildiği malzeme kalitesi standardına uygun' mu? Gündüz araç sürerken kullanılır mı?


Müşterinin takmak istediği güneş gözlüğünün koyuluğu kişisel zevk, ihtiyaç ve çevre koşullarına göre olmalıdır.


Güneş gözlüğü satın alırken, Uzun dönemde gözlerin sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlüklerini seçin Fiyatı uygun olan mallar arasında; Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi veya standarda uygunluk (TSE) markası olanı tercih ediniz. Bu tercih size; Can ve mal güvenliğini, Karşılaştırma ve seçim kolaylığı, Fiyat ve kalite yönünden aldanmaları önler. Ucuzluğa yol açar. Ruh sağlığını korur. Stresi önler. Bilinçlenmenizde etkili rol oynar.


Çok önemli bir sağlık mesleğinin mensuplarıyız. Toplumun ve fertlerin sağlığını korumak en önemli hedefimiz olmalıdır.


TAYLAN KÜÇÜKER
ECZACI GÖZLÜKÇÜ


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.