İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Son Başvuru Fırsatı

Dikkat! Her ay için 11.375 TL ile 35.205 TL arasında idari para cezası kesilmesi söz konusudur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Son Başvuru Fırsatı
04 Temmuz 2020 Cumartesi 15:13

1 Temmuz 2020'de yürürlüğe giren "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre  tüm optisyenlik müesseseleri is güvenligi uzmani görevlendirmek zorunda.


Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.


Yasa karsisinda mağdur olmamak ve yüksek cezalarla karşılaşmamak adına kendi iş yerlerinde İş Güvenliği Uzmanı olarak görev yapmak isteyen işveren ve vekilleri icin sertifika edinme  programına başvuru süresini Eskisehir Anadolu Üniversitesi 5 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatmistir. Meslektaşlarımızın maddi ve manevi zarara ugramamalari icin bu programlara katilip sertifikalarini almalari kendi menfaatlerine olacaktir.

 Başvuru için linke tıklayınız:

http://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre 01/07/2020 tarihinden itibaren en az 1 çalışanı olan, tehlike sınıfı ayırt etmeksizin tüm iş yerlerinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı danışmanlığı alma zorunluluğu yürürlüğe girmiştir.

Risk değerlendirmesi ve acil durum eylem planlarının yapılması kanunun pro aktif önleyici yaklaşımının unsurları. Bunun yanında iş sağlığı ve güvenliği tespit ve öneri defterlerinin tutulması, iş sağlığı ve güvenliği kurullarının kurulması gibi pek çok yükümlülük söz konusu. Bu yükümlülüklerin tamamı bütün işyerleri için yürürlüğe girmiş durumda.

Bir erteleme söz konusu olmaz ise iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı danışmanlığı almayan işyerlerine işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre 01/07/2020’den itibaren her ay için 11.375 TL ile 35.205 TL arasında idari para cezası kesilmesi söz konusudur.

Anadolu Üniversitesi E-Sertifika Programları

Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.


Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.


Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir.


Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli
Başvuru işlemleri  1 Haziran 2020 – 26 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacaktır. Yaşadığınız ildeki AÖF bürolarından başvuru işlemleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Kayıt bedeli 250 TL’dir.

Daha önceki sınavında başarısız olup tekrar sınava girecek adaylar için kayıt yenileme bedeli 125 TL'dir.

İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri  e-Sertifika programına kayıt yaptıran öğrenciler uzaktan öğretim yöntemine göre hazırlanmış Anadolum eKampüs Sistemi üzerinden erişilebilen PDF formatındaki ders kitaplarından ve internet ortamında verilen hizmetlerden yararlanarak sertifika sınavlarına hazırlanabileceklerdir.

Katılımcılar  6 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-Sertifika Programları Portalında kullanıcı adı ve parolalarını yazarak aşağıdaki adresten oturum açtıklarında tüm e-Öğrenme hizmetlerine ulaşabilirler.

SERTIFIKA_PROGRAMLARI_KULLANMA_KILAVUZU.

Sınav 27 Eylül 2020 tarihinde belirli merkezlerde tek oturumda yapılacaktır. Başvuru sırasında adaylar sınav merkezini tercih edebilirler. Başvuru esnasında beş farklı il seçilmesi gerekmektedir. O beş ilden tercih sırasına göre ilk hangi ilde sınav yeri açılıyorsa adaylar o ile yerleştirilmektedir.

Başarı Ölçütleri ve Tamamlama Belgesi

Katılımcıların başarılı olabilmesi için sınavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan alması gerekmektedir. 50 ve üzeri puan alan katılımcılar “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” almaya hak kazanacaktır.

Sınavdan 15 gün sonra adayların başarı durumunu gösteren “Sınav Sonuç Belgesi” internette yayınlanacaktır.

Sınav sonuçları ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecektir. İSG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren veya işveren vekilleri İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları halinde  iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.

Kimler Katılabilir ?

Sertifika programının temel hedef kitlesi halihazırda elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekilleridir.

Ancak gelecekte bu konumda olabilecek kişiler de programa katılarak sertifika alabilecek ve daha sonra belirtilen kapsamdaki işyerlerinde işveren veya işveren vekili olma durumlarında işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.

Ayrıca bu alana merak duyan 18 yaşından büyük herkes programımıza katılarak eğitim alabilir.

Değerlendirme

İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin” Yönetmeliğe dayanmaktadır. Söz konusu Yönetmelikle; elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Anadolu Üniversitesince yürütülen bu sertifika programıyla, elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren veya işveren vekillerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumuna ilişkin eğitim verilmesi ve bu eğitimin sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. Böylece Yönetmelikteki amaç gerçekleşecek ve söz konusu işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinde bu hizmetleri kendileri yürütebileceklerdir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ersin - 4 yıl önce
Sınavı kaçırdım giremedim ne yapabilirim şimdi