İnternette Kontak Lens Satışına Güç Veren Kumpas

Plan belli… Kontak lens işini internet satıcıları ve yabancı zincir mağazalarla yürütmek…

İnternette Kontak Lens Satışına Güç Veren Kumpas
21 Ocak 2020 Salı 13:51

İnternette Kontak Lens Satışına Güç Veren Kumpas

Değerli Meslektaşlarım,

Bazı olaylar karşısında “bundan ötesi olmaz, artık hiçbir şeye şaşırmam” diyordum, ama son günlerde yanlışlıkla önümüze gelen bir bilgi bazı yabancı sermayeli lens üreticilerinin ne kadar etik dışı ticaret yaptıklarını bir kez daha bize gösterdi.

Kontak lens üreticilerinden birinin kadrosundan bir kişi, tamamen yanlışlıkla, fiyat bilgilerini ve yıllık hedeflerini içeren bir elektronik postayı internette kontak lens satışı yapan bir firma yöneticisi yerine, Opak Lens şirket yöneticilerimizden birine göndermiş.

Söz konusu e-Postayı bana ilettiler. Fiyatlarına ve hedeflerine bakakaldım. Öylesine inanılmaz rakamlar… Hani “biliyordum da, bu kadarını tahmin etmiyordum,” dersiniz ya, işte öyle.

Yerel bağımsız optisyenlik müesseselerini giderek sıkıştıran bir kumpasın içindeyiz.

Bazı dernek yöneticileriyle kol kola girip; birçok değişik yöntemle yerel bağımsız optisyenlik müesseseleri yerine, yabancı zincir mağazalarını ve internette satışı destekleyen bir kontak lens tedarikçisiyle senelerdir uğraşıp duruyorduk. Hala hukuki platformda süreçlerimiz devam ediyor.

Şimdi bu yanlışlıkla gönderilen e-Posta ile ikincisini de öğrenmiş olduk. Bu ikinci firma da sessiz ve derinden hareket ederek, internette kontak lens satışını öne geçirecek indirimler yapıyor.

Söz konusu firma uzun zamandır bize ürün tedariğinde zorlandığını söyleyerek, stoklarında bulunmadığını, yurtdışından gelen ürünlerde sorun yaşadıklarını bildirerek sipariş ettiğimiz ürünleri teminde zorluk bildirip duruyordu (bu firma ile direk olarak çalışan optikler de aynı zorlukla karşı karşıya). Bizim yerel bağımsız optisyenlik müesseselerini mağdur etmemek adına çözümler bulmak için uğraştığımız bu ürün temini zorluğunun, aslında bizi işten alıkoyan bir “mobbing” uygulaması olduğu da böylece ortaya çıktı.

Rakamları değil, oranları göreceğiniz şekilde verilen fiyatları 100 birim üzerinden size anlatmaya çalışacağım. Bu firmanın bir ürününün son kullanıcıya satış fiyatı diyelim ki 100 birim. Türkiye’nin 7400 optik mağazasından 7000’inine ürün temin eden Opak Lens’e uyguladığı fiyat 85 birim. Internet satıcısına uyguladığı fiyat 60 birim.

Bu, Opak Lens’e karşı yapılan bir hareket değil, yerel bağımsız optisyenlik müesseselerini oyundan uzaklaştırmak üzere yapılan bilinçli bir çalışmadır.

Bir de üstelik “nasıl böyle bir fiyat uygulaması yaparsınız?” diye sorduğumuzda özürleri kabahatlerinden daha büyük  “Efendim, internette lens satan şirketler son kullanıcıya ulaştıkları için onlara fazladan %25 destek payı veriyorlarmış.

İnternete ürün tedariği sağlayan firmalar, yıllarca Rekabet Kurumunu bahane ederek “mal vermiyorum” demedi. Hadi veriyorsunuz, bari haksız rekabet yapmayın. Sağlık Bakanlığı “yasak” diyor; 7395 tane optisyenlik müessesesi  yasalara uyuyor, 3-5 tane yasa tanımaz internet satıcısı bu yönetmelikleri tanımıyor. Peki Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu ne yapıyor? ’’HİÇ BİR ŞEY’’

SAGLIK BAKANLIĞI kendi koyduğu kuralı uygulamıyor ve ilk önce vatandaşın sağlığını riske atıyor, sonrasında ise tüm ruhsatlı olan optiklerin uğradığı haksız rekabete engel olmuyor.

Bu yazdıklarımla eminim herkes resmi bütün olarak görmüştür.

Biz aldığımız ürünlere %20 kar koyup, ortalama %10 indirimle satıyoruz. 4-5 TL’lik karlarla   yerel bağımsız optisyenlik müesseseleri kontak lens satışından fayda sağlasınlar diyoruz. Ayrıca bu ufak kar ile istihdam yaratıyoruz ve ticaret yapmaya çalışıyoruz.

“Opak Lens olarak 15 dakikada 2052 optik mağazaya ulaşıyoruz, toplam 5327 yerel bağımsız optisyenlik müessesesine aynı gün ürün temin ediyoruz. Onları internet satıcılarından bir adım önde hizmet verir hale getiriyoruz,” derken; meğer onlar da gizliden gizliye yerel bağımsız optisyenlik müesselerine karşı internet satıcılarını güçlendirmeye çalışıyorlarmış.

Olan, arada bağımsız müesseseye oluyor. 40-50 Milyon ciro; hiçbir maliyete, dükkan masrafına, eleman masrafına girmeden, teslimat hizmeti bile vermeyen internetten satış yapan 4-5 şahsa gidiyor. Bu kumpasla gözlükçünün cebinden sadece parasını değil, emeğini de çekip alıyorlar. En kötüsü de biz dişimizi tırnağımıza takarak optisyenlik müessesinin gücünü arttırmaya çalışırken, bazı firmalar gizli ticari ajandalarına uygun darbeler vurarak o gücü azaltıyorlar.

Plan belli… Kontak lens işini internet satıcıları ve yabancı zincir mağazalarla yürütmek…

Oyunu görmemiz ve karşı durmamız lazım. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Yılmadık, yapmaya da devam edeceğiz. Biz bu tip tedarikçilerin bizi sıkıştırmak için ürün vermemesinden dolayı size o markayı sağlayamayınca (veya geç tedarik edince) sizler bize “kontak lens işinden çıkıyor musunuz?” diye soruyorsunuz. Hayır çıkmıyoruz. Ancak bazı firmalar gördüğünüz zihniyet ve yol planı ile bize ürün vermeyip, internet satıcılarına indirimli mal akıtıyorlar.

Derneklerin bir kısmı bu konuda gereğini yapamıyorlar, bir kısmının da yöneticileri kendi kişisel kazançlarının peşine düşmüş durumda.

Senelerdir yabancı zincir mağazalarla rekabetinizi kolaylaştırsın diye verdiğimiz fiyatları bu iki firmanın ürünlerinde artık gerçekleştiremiyoruz. Ama yılmıyoruz, durmuyoruz, yapabileceğimiz her şeyi yapmaya devam ediyoruz. Mesela kendi markamız olan lensleri asla internet üzerinde satmıyoruz, satmaya kalkan optisyenlik müesseselerinin önüne geçiyoruz.

Siz de yılmayın. Biz size hizmetimize yine devam edeceğiz. Bizi desteklemeye devam edin. Ve kontak lens satışlarınızı asla bırakmayın. Araştırın, öğrenin, gerçekleri görün. Durumun vahametini anlayın, ancak bu sizi asla durdurmasın. Hiçbir kontak lens müşterinizi yabancı zincir mağazalara ve yasal olmayan internet satıcılarına kaptırmayın. Kazancımız, emeğimiz, işimiz kutsaldır. Haksız rekabete karşı durmak için uyanık olun ve kontak lens satışlarınıza sahip çıkın. Kumpas ne olursa olsun biz sağlam durursak, alanımızı koruruz, işimizi en iyi şekilde hakkı ile yaparız.

Hem unutmayın, hiçbir şey gizli kalmıyor. Hiçbir yanlış hesapsız kapanmıyor.

Ben inanıyor ve güveniyorum ki biz sizlerle birlikte bunları da aşarız. Bir hata sonucunda bizi hedeflemeyen bir e-Postanın bizim önümüze düşmesi bana çok anlamlı geliyor. Çünkü iyilik düşünenlerin, işine bağlı, hakkı ve emeğiyle çalışanların işi her zaman rast gittiğine inanıyorum. Sonunda bu da öyle olacak…

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi
Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.