İnternet, Optisyenlik Müessesesi Değildir!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "İnternet ortamında ne olduğu bilinmeyen herhangi bir ilaç ya da ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendi kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür."

İnternet, Optisyenlik Müessesesi Değildir!
02 Mayıs 2016 Pazartesi 10:23

 Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu internet satışları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak şunlara değindi: "İnternet ortamında ne olduğu bilinmeyen herhangi bir ilaç ya da ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendi kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Hatta intiharıdır diyebilecek durumdayız çünkü ilaç mutlaka o konuda uzman olan birinin tavsiyesiyle reçete edilmelidir veya onun değerlendirmesiyle kullanılabilir. Bu anlamda, her seferinde söylediğim gibi toplumsal duyarlılığımız, hele hele sağlıkla ilgili alacağımız her zerre mutlaka hekim kontrolünde ve uzman kontrolünde olmalıdır.”

Her türlü renkli ve numaralı kontak lens, gözlük çerçeveleri ve camları, IOL, Teleskopik gözlükler, hekim reçetesi ile optisyenlik müessesinde satışına izin verilen geri ödeme sisteminde bulunan, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen tıbbi cihazdır. Dolayısıyla reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır.

Her ne kadar bir mahkeme kararı olsa da alınan karar mesleki mevzuatımıza uygun bir karar değildir. Kararda eksik ve yanlış değerlendirmeler mevcuttur. İnternet optisyenlik müessesesi değildir.  İtiraz edilerek mutlaka bir üst mahkemede düzeltilecektir. Su-i misal emsal olmaz.

İnternet sitesinde yayınlanan mahkeme kararı sonucuna dayanarak, internet üzerinden satış yaparak bir mağduriyet yaşamayınız.

Tıbbi Cihaz Satış, Reklam Ve Tanıtım Yönetmeliği, 15 Mayıs 2014 Perşembe günü 29001 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin amacı tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

18.1.2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik kapsamına giren optisyenlik müesseseleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışında tutulmasına karşın, Optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan tıbbi cihazların reklam ve tanıtım faaliyetleri bu Yönetmelik kapsamındadır.

Reklam ve Tanıtım Faaliyetleri

Reklamın kapsamı

MADDE 15 – (1) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz. Bakanlığın veya Kurumun izni ile yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın piyasaya arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanları ile satış merkezlerinin resmî internet sitelerinde yapmış oldukları cihaz bilgilendirmeleri bu hükmün kapsamı dışındadır.

(4) Cihazların çekiliş, şans oyunları ve benzeri araçlarla reklamı yapılamaz.

(5) Haksız rekabete yol açacak veya kullanıcının çıkarlarına zarar verecek nitelikte ya da cihazların gerçeğe aykırı, yanıltıcı, abartılmış ya da doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler vermek suretiyle reklamı yapılamaz.

Yükümlülükler

MADDE 26 (4) Ek-3’te yer alan cihazlar dışında kalan cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışı yapılamaz.

Optik ürünler ilaç ve tedavi kapsamındadır. Hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesesinde satışı yapılabilir. Geri ödeme kapsamındadır. Reklamı ve e-ticaret yolu ile internet üzerinden satışı yasaktır.

Özel meslek kanunu olan, Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde faaliyet gösteren başlıca sağlık meslekleri tıp, eczacılık, diş hekimliği ve optisyenlik olarak sayabiliriz. Ülkemizde gözlükçülük mesleği sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Avrupa’da sağlık mesleği olarak düzenlendiği gibi ticaret mesleği olarak düzenlendiği ülkeler mevcuttur.

Kısıtlı kamu sağlığı bütçesinde artışa neden olacağı, sağlık mesleklerine olan güveni azaltacağı, kamu sağlığını olumsuz etkileyeceği için hiçbir sağlık mesleğinde reklam ve e- ticarete (internet) izin verilmez. Sağlık hizmetleri ve sağlık hizmeti ürünleri her hangi bir emtia ticari mal gibi mütalaa edilemez ve değerlendirilemez. Optik ürünler yiyecek değil ki reklamı ve e-ticareti olsun?

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığında 05.12.2013 tarihinde göz hekimlerinin katıldığı bir komisyon toplantısında göz hekimi reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışı yapılabilen optik ürünlerin (renkli ve numaralı kontak lens, gözlük çerçeve ve camları, teleskopik gözlükler) “hekim reçetesi ile yazılabilen ilaç ve tedaviler kapsamında olduğu değerlendirilmiştir.”...... (2) Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.

1994 yılında Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi uyarınca, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve tedaviler için reklam yapılması kesin olarak yasaklanmış, internet yolu ile satışına izin verilmemiştir. Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumundaki karar gereği her türlü kontak lens de hekim reçetesi ile satılabilen ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen bir üründür. Dolayısıyla optisyenlik müessesi dahi olsa e-ticaret yolu ile (internet üzerinden) satışı mümkün değildir.

Kaldı ki internet satışlarından AB ülkeleri de rahatsızdır. Ekte ECOO’nun bu konuda almış olduğu stratejik rapor görüş ve incelemelerinize sunulmuştur.

ECOO’ nun hazırladığı stratejik rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.ecoo.info/wp-content/uploads/2012/10/WEB_001_080515.pdf

Nihai Çözüm: Optisyenler ve optisyenlik müesseseleri hiçbir şekilde reklam yapamazlar, internet ve başkaca bir elektronik ortam üzerinden satış yapamazlar hükümlerinin 5193 sayılı optisyenlik hakkındaki kanunumuz içerinde yer alması ile mümkün olacaktır.

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Eğitim ve Mevzuat Komisyonu


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.