İlkokul Öğrencileri, Okula Görme Taraması İle Başlayacak!

Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi, Bakan Fahrettin Koca’nın imzasıyla 81 ile gönderildi.

İlkokul Öğrencileri, Okula Görme Taraması İle Başlayacak!
11 Eylül 2019 Çarşamba 14:34

İlkokul 1. Sınıf Öğrencileri, Okula Görme Taraması İle Başlayacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bebekler ve okul öncesi dönemi kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı’nın, okul çağını da kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı. Aile hekimleri tarafından yapılacak tarama sayesinde görme kusurları erken teşhis edilerek, tedaviye başlanacak.

Sağlık Bakanlığı’nın yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi, Bakan Fahrettin Koca’nın imzasıyla 81 ile gönderildi.

Ulusal Görme Taraması Programı genişletildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin olarak twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarımızı kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgemizi hazırlayıp 81 ilimize gönderdik. Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın da tam destek vermeleri ve çocuklarının da aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum” dedi.

Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramaları okul çağını da kapsayacak şekilde genişletilirken; görme taramalarının, hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair uygulama rehberi de hazırlanarak internet üzerinden hekimlerin ve sağlık çalışanlarının erişimine açıldı.

Göz rahatsızlıkları erken teşhis edilecek

Görmenin normal gelişimini engelleyecek risklerin saptanması ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tespit etmeyi amaçlayan taramalar ile, başta saşılık, kırma kusurları, katarakt, göz tembelliği gibi rahatsızlıklar erken teşhis edilerek gerekli tedaviye geç kalmadan başlanacak.

Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacak. Tarama, aile hekimi tarafından risk faktörleri açısından sorgulama, görme muayenesi, kırmızı refle testinin yapılması şeklinde olacak.

Aile hekimi risk tespit ederse uzmana sevk edecek

Tarama sonuçları Aile Hekimliği Bilgi Sistemine kaydedilecek. Çocuklarda pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda, ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edilecek ve süreç takip edilecek.

İl sağlık müdürlükleri; aile hekimlerinin tarama programına dair eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak, uzmanları programın içeriği ile ilgili olarak bilgilendirecek ve sağlık kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayacak. Tarama programı ile elde edilecek göstergeleri izleyerek değerlendirecek ve uygulayıcılara geri bildirim yapacak.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.