“İlacı Sadece Eczane Satıyorsa Gözlüğü de Sadece Optik Mağaza Satmalı”

Cadde Optik Optisyeni Samet Çiçek, gözlük kullanımının ve kaliteli gözlük seçiminin önemini anlattı. Pazarlarda bile ‘okuma gözlüğü’ adı altında satılan gözlüklerin ilerideki yaşlarda katarakt gibi göz hastalıklarına sebep olabileceğini söyleyen Çiçek, “Önce sağlık” dedi.

“İlacı Sadece Eczane Satıyorsa Gözlüğü de Sadece Optik Mağaza Satmalı”
27 Ağustos 2018 Pazartesi 09:35

İşportada okuma gözlüğü veya güneş gözlüğü diye satılan gözlüklerin zararlarını anlatan Cadde Optik Optisyeni Samet Çiçek, gözlüğün sadece estetik bir süs eşyası olmadığını söyledi. Çiçek, “Gözlük estetik olarak güzel bir eşya olsa da, öncelikli olarak sağlık. Sağlık hususunda dikkat etmemiz gerekiyor. Gözlük kullanımı için doktor muayenesi gerekiyor. Optik mağazalara, doktorun verdiği reçete ile gelmeleri gerekiyor. Optisyen olarak, İstanbul’daki Optisyenler Derneği Başkanı ile de görüştüm bu konuyu. Sahte güneş gözlükleri de satılıyor. Son zamanlarda çok yaygınlaşmaya başladı. Halkın sağlığı ile oynanmaya başladı. Devletin bu konuya el atması gerekiyor” şeklinde konuştu.  

Çiçek, “Bizim öncelikli şikâyetimiz bu. Nasıl eczaneler dışında ilaç alamıyorsanız, gözlüğü de optik mağazalarının dışında bir yerde satılmaması gerekiyor. Zaten bize Sağlık Bakanlığı’ndan memurlar gelerek denetimlerini sürdürüyorlar” dedi. Güneş gözlüğü seçerken estetiğin de önemli olduğunu söyleyen Çiçek, “Gelen müşterinin nasıl bir şey aradığını tespit ediyoruz. Daha sonra kendi zevkine uygun seçenek sunuyoruz” ifadelerinde bulundu.  

“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜ İŞPORTADAN ALACAKLARSA, HİÇ KULLANMASALAR DAHA İYİ”

Optisyen Çiçek, işportada satılan güneş gözlüklerinin neden zararlı olduğunu anlattı. Çiçek, “Karanlık bir ortama girdiğiniz zaman gözbebeklerimizin büyüdüğünü görürüz. İşportada alınan güneş gözlüklerini taktığımızda belli bir karanlık seviyesi oluyor ve bu gözbebeklerimizin büyümesine neden oluyor. Gözlüklerde, güneşten yansıyan zararlı ışınlar olan ultraviyole (UV) koruması olmadığı için daha zararlı ışınlara maruz kalınıyor. İşportadan gözlük alıp kullanacaklarına, hiç kullanmasalar daha iyi” dedi. Optiklerde satılan gözlüklerin UV ışınları koruması içerdiğini söyleyen Çiçek, “Bu bizim için kesinlikle çok önemli. Eğer böyle bir cam kullanmazsak, ileri zamanlarda katarakt dediğimiz hastalıklar karşılaşıyoruz. Bu yüzden her şeyden önce sağlık geliyor ve halkın da bu konuya daha bilinçli yaklaşmaları gerekiyor. Eğer düzgün gözlük kullanmazlarsa, bu yaşta olmasa da ileriki yaşlarda sıkıntılar mutlaka ortaya çıkıyor” diyerek vatandaşları, gözlüklerini optik mağazalardan almaları gerektiği konusunda uyardı. 

Kaynak: Boğaz Gazetesi - Gizem Tuğçe BAYHAN



 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.