Hollandalı Hastanın Gözüne Yapay İris Takıldı

Dünyada göz resterasyonu ve yapay iris ameliyatı yapılan ilk hasta.

Hollandalı Hastanın Gözüne Yapay İris Takıldı
14 Temmuz 2014 Pazartesi 14:19

Çocukken sol gözüne kapı kolu çarpan ve bu darbe sonucu gözü yırtılarak görmez hale gelen Hollanda vatandaşı Taliha Gül'e yapay göz bebeği takıldı.

Dünyagöz Altunizade'den Opr. Dr. Levent Akçay tarafından gerçekleştirilen operasyonla hastanın sağlıklı gözü ile yapay iris takılan gözü dışarıdan bakıldığında birbirinden ayırt edilemeyecek kadar sağlıklı bir görünüme kavuştu.

 

38 yaşında ve 3 çocuk annesi Taliha Gül, sol gözüne 15 yaşında aldığı darbe sonucu bu gözündeki görme fonksiyonunu kaybetti. Bu darbeyle birlikte göz bebeği de parçalanan Taliha Gül'ün gözü zamanla küçülmeye ve içeriye doğru çökmeye başladı. Darbenin etkisiyle Taliha Gül'ün açık kahverengi olan göz rengi de siyaha döndü.

Dünyada göz resterasyonu ve yapay iris ameliyatı yapılan ilk hasta.

 

Opr. Dr. Levent Akçay, dünyada ilk kez aynı hastaya hem göz resterasyonu hem de yapay iris ameliyatı yapıldığını söyleyerek operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: "Taliha Gül, 2011 yılında bize ilk geldiğinde gözü içeriye doğru çöküktü. Kalçasından yağ alarak hastanın göz büyüklüğünü restore etmek için göz yükseltmesi operasyonu yaptık. Başarılı şekilde gerçekleşen bu operasyon sayesinde Taliha Hanım'ın gözünü anatomik olarak öne doğru getirdik. Başarılı geçen bu operasyon sonrasında, Taliha Hanım'a darbe sonucu siyah renge dönüşen sol gözünü yapay iris takarak sağ gözü gibi açık kahverengi yapabileceğimizi de paylaştık. Kendisine yaptığımız yapay iris operasyonuyla siyah olan gözüne sağlıklı gözüyle birebir aynı renkte açık kahverengi bir göz bebeği taktık."

 

"Hem estetik hem sağlık sorunlarına çözüm getirdik"

 

Opr. Dr. Akçay, bu operasyonu Taliha Hanım'a yapmalarının iki nedeni olduğunu bildirdi ve şu açıklamalarda bulundu: "Öncelikle hastamızın estetik kaygılarını gidererek, darbe alan gözünü sağlıklı gözüyle aynı renge gelmesini sağladık. Ayrıca hastanın göz bebeği, fonksiyonlarını yerine getiremiyordu. Operasyon sayesinde gözü aşırı ışık reaksiyonlarından da koruduk. Göz bebeği sayesinde dışarıdan gelen ışınlar retinaya düzgün bir süzme halinde düşer. Göz bebeği yoksa gözün her tarafına ışık çarpar ve hasta gözünü kısmak zorunda kalır. Ancak göz bebeğiniz sağlamsa ışık sadece ortadan girer, görme merkezinin üzerine düşer ve net bir görme sağlarsınız ve ışıktan rahatsız olmazsınız. Taliha Hanım'a gerçekleştirdiğimiz bu operasyonla hastamızın gözünün hem estetik olarak iyileşmesini sağladık hem de gözü aşırı ışık reaksiyonlarından da koruyarak sağlık sorunlarını gidermiş olduk."

 

Avrupa'da en fazla yapay iris ameliyatı Türkiye'de yapılıyor

 

Opr. Dr. Levent Akçay, yapay iris operasyonunu 22'nci kez gerçekleştirdiğini söyledi. Avrupa'da bu rakamlara ulaşabilen az sayıda ülke olduğunu aktaran Opr. Dr. Akçay, Hollanda, Avustralya, İngiltere gibi birçok ülkede bu operasyonların yapılamadığını ancak Türkiye'nin göz sağlığı alanında oldukça ilerlediğini ve uzun yıllardır bu operasyonların başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Opr. Dr. Akçay, bu operasyon için öncelikle sağlam gözün fotoğraflarını dijital olarak çektiklerini ve yurt dışındaki merkeze gönderdiklerini bildirdi. Bu merkezde yapay irisin kişiye özel olarak 2-3 ay içinde üretildiğini ve sonrasında 20-25 dakikalık bir operasyonla da göze yerleştirildiğini belirtti.

 

Trafik ve iş kazaları sonrası yapay iris

 

Yapay iris operasyonlarını Türkiye'de en çok trafik ve iş kazaları sonrasında uyguladıklarını belirten Opr. Dr. Akçay, bu kazalar sırasında gözüne darbe gelmiş ve göz bebeği yırtılmış hastalara çok sık rastladıklarını ve bu hastalara yapay iris takarak hem görme duyularını geri kazandırdıklarını hem de estetik açıdan sağlıklı bir göz görünümüne kavuşturduklarını belirtti.

 

Opr. Dr. Akçay, yapay irisi yapabilmek için öncelikle renk seçmenin gerektiğini söyleyerek, "Hastanın bir gözü bozuk bir gözü sağlamsa hastaya sağlam gözüyle aynı renkte yapay iris takmak gerekir. Ancak bazen iki gözün de göz bebeğinin olmadığı vakalara rastlayabiliyoruz. Bu hastalara istedikleri renkte göz bebeği takıyoruz."

Opr. Dr. Akçay, halk arasında göz nakli diye bilinen keratoplasti yani kornea tabakasını değiştirme operasyonlarında da yapay iris uygulaması yaptıklarını belirterek, aynı anda hem korneayı hem de göz bebeğini değiştirebildiklerinin altını çizdi.

 

Kaynak : sondakika.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.