Hipermetrop Nedir? Tedavi Yöntemleri

Hipermetrop hastası gözlük kullanmalı mı?

Hipermetrop Nedir? Tedavi Yöntemleri
19 Ekim 2022 Çarşamba 10:55

Hipermetrop Nedir? Tedavi Yöntemleri

Hipermetrop Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yakını görememe olarak adlandırılan hipermetrop, çok fazla rastlanan görme kusurları arasında yer almaktadır.

Her yaşta ve her cinsiyette insanda oluşabilen görme kusurları oldukça yaygın görülen bir durumdur. Görme sorunları, kişide meydana gelen görme kusurunun çeşidine, şiddetine ya da belirtilerine göre yaşam kalitesini düşürebilecek boyutlara gelebilmektedir. Hipermetrop göz kusuru da kişinin günlük hayatını etkilememesi açısından ciddiye alınması ve muayene edilmesi gereken göz kusurları arasında yer almaktadır.

Hipermetrop ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan soruların başında ise hipermetrop nedir sorusu gelmektedir. Hipermetrop ise en basit tanımı ile kişide uzakta yer alan cisimlerin oldukça net bir şekilde görülebilmesine rağmen yakınında bulunan cisimlerin ise bulanık görülmesi ile ortaya çıkan bir göz kusurudur. Hipermetrop göz kusurunu daha iyi anlayabilmek için ise sağlıklı ve normal bir gözün nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Gözümüzde görüntüye odaklanan iki ayrı kısım bulunmaktadır. Bunlardan ilk kısım gözün yüzey kısmında yer alan, hafif kubbemsi şekli ve şeffaf yapısı ile kornea kısmıdır. İkinci kısım ise gözün iç kısmında yer alan mercek ya da bilinen diğer adı ile lens kısmıdır. Herhangi bir görme kusuru bulunmayan sağlıklı bir gözde bu iki kısım yani kornea ve mercek kısmı, odak noktası işlevine sahiptir. Göze doğru gelen ışıkların doğru bir şekilde kırılmasını sağlayarak, kırılan ışınların gözün arkasında bulunan retina kısmına doğru bir şekilde düşmesini sağlar.

Gözde tam anlamıyla keskin bir görüşe sahip olabilmek için ise hem korneanın hem de lensin pürüzsüz ve düzgün kavisli yüzeylere sahip olması gerekmektedir. Bir kişide kornea veya mercek kısımlarının şekillerinde meydana gelen herhangi bir bozulma, göze gelen ışıkların doğru bir şekilde kırılmasına engel olacaktır. Bu duruma bağlı olarak ise doğru bir şekilde kırılmayan ışıklar bulanık bir görüntüye sahip olacaktır.

Hipermetrop göz kusuru ise mercekte kırılan ışıkların retinanın arka kısmına düşmesi ile oluşan bir göz kusurudur. Gözün arka veya ön boyunun yani göz küresinin olması gerekenden daha kısa durumda olması sonucu hipermetrop göz kusuru görülür. Çünkü gözün arka ve ön boyunun kısa olması, korneanın yeterli kavisi oluşturamamasına ve görüntünün bozulmasına neden olmaktadır.

Hipermetrop Belirtileri

Gizli Hipermetrop!

Hipermetrop görme kusurunun oluşmaya başladığı erken dönemlerde gizli hipermetrop olabilmektedir. Gizli hipermetrop görme kurusunun ise adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir belirtisi bulunmamaktadır. Ancak kişide bulunan hipermetrop göz kusurunun derecesi arttıkça kişinin görüşü günlük işlerini halledemeyecek kadar bozulabilir. Hipermetrop özellikle yakını net görme konusunda görme bozukluğuna neden olduğu için okuma ve yazma konusunda ciddi problemler yaşayabilirler. Ayrıca hipermetrop görme kusuru çalışma hayatında yer alan kişilerin de iş performansını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörler arasında gösterilmektedir. Günlük hayatımızın vazgeçilmez yardımcıların biri olan akıllı cep telefonlarını bile kullanmakta zorluk yaşarlar.

Hipermetrop göz kusurunun tanısında yardımcı olan ve birçok hipermetrop göz hastasında genel olarak görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yakında bulunan nesneleri görememe,
  • Gözleri kısarak görmeye çalışma,
  • Göz çevresinde meydana gelen yanma, ağrı ve sızı hissi,
  • Göz yorgunluğu,
  • Kitap okurken, bilgisayarda çalışırken ya da akıllı telefonda zaman geçirirken uzun süre odaklanma sonrası gözlerde rahatsızlık hissi ve baş ağrısı,
  • Işığa karşı gelişen hassasiyet
  • Çocuklarda gözlerde içe doğru kayma,
  • Sık sık göz kırpma,
  • Dikkatin kolay dağılması.

Hipermetrop belirtileri olarak değerlendirilen bu belirtiler hipermetrop göz kusurunun derecesine ve kişiye göre değişkenlik gösterebilmektir. Hipermetrop belirtileri sonrasında kesin tanı konduktan sonra mutlaka gerekli tedavi sağlanmalıdır. Tedavisi sağlanmayan hipermetrop göz kusuru derecesini arttırdıkça kişide istenmeyen sağlık problemleri söz konusu olabilir. Hipermetrop göz kusurunun tedavi edilmemesi durumunda gelişebilecek komplikasyonları ise şunlardır:

  • Göz yorgunluğu: Yakını net bir şekilde görmeye engel olan hipermetrop görme kusuru, kişinin daha net görebilmesi için göz kısma, gözleri odaklama ya da cisme farklı açıdan bakmak gibi davranışlar sergilemesine neden olur. Ancak daha net görebilmek için gerekli hipermetrop tedavisi uygulamak yerine bu davranışlara başvurmak bir süre sonra göz yorgunluğuna neden olacaktır.
  • Şaşılık: Hipermetrop görme kusuruna bağlı olarak oluşabilen şaşılık özellikle çocuklarda görülmektedir. Çocuğun mutlaka tedavi görmesi ve kendisi için belirlenen dereceye sahip gözlüğü kullanması son derece önemlidir.
  • Yaşam kalitesinde düşüş: Yakındaki cisimleri görememek kişinin günlük hayatta gerçekleştirmek istediği birçok aktiviteyi yaparken zorlanmasına neden olacaktır. Hastalığın ilerlediği süreçlerde kitap okumak, telefonda zaman geçirmek ya da bilgisayar kullanmak gibi basit işlemler bile son derece zorlayıcı olacaktır.

Hipermetrop Neden Olur?

Hipermetrop göz kusuruna sahip olanların en çok merak ettiği sorulardan biri de hipermetrop neden olur sorusudur. Bir görme kusuru olarak hipermetrop gözde bulunan farklı kusurlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Bu yüzden hipermetrop göz kusuru nedenlerine bağlı olarak kurvatür, hipermetropi eksenel ve indis hipermetropisi olarak ayrılmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:

  • Kurvatür (eğim) hipermetropisi: Gözün ışık kırma işlevine sahip olan kornea veya mercek kısmında yüzey değişikliklerine bağlı olarak oluşan hipermetrop göz kusurudur.
  • Eksenel hipermetropi: Eksenel hipermetropi, hipermetrop nedenleri arasında en sık gözlenen nedendir. Göz ön ve arka boyu uzunluğunun normalden daha kısa olmasından dolayı hipermetrop oluşmaktadır. Özellikle yenidoğan bebeklerde hipermetrop oluşumunun en önemli nedeni eksenel hipermetroptur.
  • İndis Hipermetropisi: Gözde bulunan merceğin kırılma indisinde meydana gelen değişiklikler indis hipermetropisine neden olmaktadır. Kırılma indisi, maddede yol alan ışığın, boşlukta yol alan ışığa göre ne kadar yavaş ilerlediğini gösteren bir katsayı olarak tanımlanmaktadır.

Hipermetrop hastası gözlük kullanmalı mı?

Hipermetrop şüphesi bulunan kişilerde öncelikle görme ölçümleri yapılır. Sonrasında ise refraktometre adı verilen gelişmiş teknolojik aletler sayesinde yaklaşık olarak hipermetrop değeri hesaplanır. Bu değerlendirmeler sonucunda ise kişinin hem en iyi hem de en rahat görebileceği camlar belirlenir ve gözlük reçetesi oluşturulur. Hipermetrop göz kusurunda tedavinin tek amacı, ışığın retina üzerinde doğru yere düşmesini sağlayarak görüntünün netleşmesidir. Bu yüzden ince kenara sahip dış bükey mercekler ile görüntünün netleştirilmesi amaçlanır. Bu mercekler ise gözlükler ve kontakt lensler sayesinde hasta tarafından kullanılabilmektedir. Bu seçenekler arasında en çok tercih edilen ve en sık kullanılan seçenek ise gözlük seçeneğidir. Kullanımın son derece pratik olması, oldukça uygun fiyatlarda olması, bakımının kolay olması gözlüklerin bu kadar yaygın bir şekilde tercih edilmesinin en önemli nedenleridir. Hipermetrop göz kusuruna sahip olan kişiler net bir görüşe sahip olabilmek için gözlük veya kontakt lens kullanmalıdırlar.

Koru sağlık ekibi olarak sizin için hazırladığımız bu yazımızda hipermetrop ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan hipermetrop nedir, belirtileri nelerdir, neden olur ve hipermetrop hastası gözlük kullanmalı mı soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Hipermetrop ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da muayene olmak için sitemiz üzerinden randevu alarak konusunda uzman ve deneyimli doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: www.koruhastanesi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.