Havuç Gözlere İyi Gelir mi?

Havuç ve Görme Efsanesi Nasıl Başladı?

Havuç Gözlere İyi Gelir mi?
14 Ocak 2023 Cumartesi 11:19

Havuç Gözlere İyi Gelir mi?

Havuç, göz sağlığınızı ve görüşünüzü destekleyebilen antioksidanlar içerir, ancak onları yemek size mükemmel bir görüş sağlamaz. Diyetinize havuç dahil etmenin göz sağlığını korumanıza yardımcı olabileceğini söylemek en doğru olanıdır.

Pekiyi bu efsane nasıl ortaya çıktı ve ne kadar doğru? Bu makalede, havuçların görme sorunlarına yardımcı olup olamayacağını ve nasıl yardımcı olabileceğini ve havuçların gözleriniz için neler yaptığını kapsamlı bir şekilde okuyacaksınız.

Havuç Gözlerinize Nasıl Yardımcı Olur?

Havuç, vücudun A vitamini üretmek için kullandığı bir antioksidan olan çok sayıda beta-karoten içerdiğinden göz sağlığına yardımcı olabilir. Buna karşılık A vitamininin gözle ilgili birçok faydası vardır. En büyük etkilerinden ikisi şu şekilde:

Düşük ışık görüşünü güçlendirir. Gözünüz, loş ışıkta görmenize yardımcı olan rodopsin adı verilen bir pigment üretmek için A vitamini kullanır.

Korneanın korunmasına yardımcı olur. A vitamini eksikliği yeterince şiddetliyse kornea ülserlerine ve diğer sorunlara yol açabilir. Bunu düşünmek üzücü ama yeterince A vitamini almıyorsanız korneanız aslında “eriyip gidebilir”

Havuç, beta-karotene ek olarak başka bir antioksidan da içerir: lutein. Çalışmalar, luteinin –belki beta-karotenden bile daha fazla- görüşü büyük ölçüde etkileyebilen bir hastalık olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (YBMD) ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Son olarak, antioksidanlar genellikle serbest radikallerin (eşleşmemiş elektronlara sahip moleküller) neden olduğu hücre hasarını dengelemede yardımcı olur.

Bilim adamları hala bu antioksidanların yeteneklerini ve vücudu nasıl etkileyebileceklerini araştırıyorlar. Çoğu çalışmanın, katılımcıların bir ton havuç yemesini sağlamak yerine takviyeler içinde beta-karoten ve lutein uyguladığına dikkat etmek önemlidir.

Ayrıca, diyetiniz yoluyla zaten yeterince A vitamini alma şansınız da yüksektir. Sadece A vitamini eksikliği yaşadığınızda görme kaybı, gece körlüğü ve diğer sorunlar hakkında endişelenmeniz gerekir.

Pişmiş Havuç mu, Çiğ Havuçlar mı Gözleriniz İçin Daha İyi?

Yediğin havuçlardan maksimum miktarda beta-karoten almak istiyorsanız, araştırmalar pişmiş havuçların daha iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor. Havuçlarınızı çiğ yerine pişmiş olarak yemek, vücudunuzun içindeki beta-karoteni daha verimli bir şekilde emmesini sağlar.

Sadece bu da değil, farklı pişirme yöntemleri de havuçlarınızda bulunan antioksidanların seviyesini etkileyebilir. Bir çalışmada, bilim adamları havuç pişirmenin antioksidan seviyelerini %30'dan fazla artırdığını buldular. Oldukça şaşırtıcı, değil mi?

Tabii ki lezzet de devreye giriyor. Havuçlarınızı ister pişmiş ister çiğ yiyin, yine de sizin ve gözleriniz için iyidir.

Havuç Görüşünüzü İyileştirir mi?

Havuç göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir, ancak A vitamini eksikliğiniz düzelmedikçe muhtemelen görüşünüzde gözle görülür bir değişikliğe neden olmazlar. Bu durumda, onları tüketmek potansiyel olarak bazı görme problemlerini onarmaya yardımcı olabilir.

Kısacası, havuç gözleriniz için iyidir, ancak görüşünüzü otomatik olarak iyileştirmez.

Havuç Görme Efsanesi Nasıl Başladı?

Pek çok kaynak, havuçların görme yeteneğiniz için iyi olduğu fikrini yaymaktan İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerinin sorumlu olduğunu söylüyor. 2. Dünya Savaşı sırasında, artık feshedilmiş olan Enformasyon Bakanlığı basına, İngiliz pilotların çok fazla havuç yedikleri için kartal gözlü olduklarını söyledi.

Bu hikaye, belki de düşmanın dikkatini RAF'ın hava saldırılarına yardımcı olan yeni radar teknolojisinden uzaklaştırma çabasıydı. Herhangi bir Alman'ın propaganda kampanyası tarafından gerçekten kandırılıp kandırılmadığı belirsizliğini koruyor, ancak havuçlar ile gelişmiş görüş arasındaki bağlantı devam etti.

Görüşünüzü Geliştirmek İçin Başka Hangi Yiyecekleri Yemelisiniz?

Gözleriniz korumak ve görüşünüzü geliştirme istiyorsanız, düşünmeniz gereken tek yiyecek havuç değildir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre , farklı besinler ve vitaminler (lutein, çinko, C vitamini, E vitamini vb.) içeren çeşitli sebzeler yemek en iyi yaklaşımdır.

Ispanak, lahana, brokoli ve/veya karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler mükemmel seçimlerdir. Bu sebzeler, retinaya zarar verebilecek yüksek enerjili ışık dalga boylarını engellemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin içerir.

New York Eyaleti Sağlık Bakanlığı, göz sağlığına katkıda bulunabilecek çok sayıda gıdanın bir listesine sahiptir. Önerilen yiyeceklerden bazıları tatlı patates, narenciye, kabak, yumurta, somon ve cevizdir.

Diyetinizdeki herhangi bir değişikliği her zaman öncelikle doktorunuza danıştığınızdan emin olun. Bazen bazı ilaçlar veya benzersiz koşullar, diyet değişikliklerinin sizi farklı şekilde etkilemesine neden olabilir.

Havuç Göz Sağlığına Yardımcı Olabilir, Ancak Gözlüklerin Yerine Geçemez

Birçoğumuzun havuçların görme sorunlarımızı çözdüğüne dair duyduklarına rağmen bu efsaneler çoğunlukla abartılıyor. Havuç nispeten büyük miktarda beta-karoten ve lutein içerir ve bu antioksidanlar göz sağlığınızı destekleyebilir. Ancak göz sağlığını ve görüşünü korumak için dengeli bir beslenme hayati önem taşır. Net bir şekilde göremiyorsanız, o zaman gözlük veya kontak lenslerin size bir kase çiğ veya pişmiş havuçtan çok daha fazla yardımcı olması muhtemeldir. Görme sorunları yaşıyorsanız, gözlerinizi kontrol ettirmek için bir göz muayenesi planlamak ilk önceliğiniz olmalı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.