Hastalıkları oluşmadan önce gören kontak lensler!

Kontak lenslerle sadece ileriyi değil, gelecekteki göz hastalıklarını da görmek mümkün olacak.

Hastalıkları oluşmadan önce gören kontak lensler!
09 Ocak 2015 Cuma 08:14

 

Göz hastalıklarını oluşmadan önce gören kontak lensler

 

Popular Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre Washington Üniversitesi'nden bir grup doktor bir lense yerleştirilebilecek kadar küçük kablosuz bir sensör üzerinde çalışıyor. Kontak lensle göze takılacak bu sensör doktorlara gerçek zamanlı veri gönderecek. Bu sayede bazı göz hastalıkları daha oluşmadan fark edilebilecek.


Örneğin dünyada 60 milyon insanın maruz kaldığı glokom hastalığı körlüğe yol açabilen ama erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir rahatsızlık. İzlenebildiği ölçüde de kolaylıkla saptanabiliyor, zira gözdeki sıvı basıncının artması nedeniyle optik sinirlerin zarar görmesi sonucu oluşuyor. Doktorların üzerinde çalıştığı bu sensörün de gözdeki bu tarz ani değişimleri anında saptayabilmesi bekleniyor. Sistemin insan üzerindeki denemelerinin beş yıl içinde başlayacağı tahmin ediliyor.

 

GoogleX ve Alcon tarafından geliştirilen Smart Lens ürününde ise gözyaşından şeker seviyesini ölçerek kablosuz veri aktarımı ile bir akıllı telefona aktaracak bir glükoz sensörü yer alacak. Alcon AR-GE bölümünün verdiği bilgiye göre bu lensler 10 yıl içinde piyasaya sunulacak.

 

Kaynak:bilgicagi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.