Harran Üniversitesi göz tedavisinde başarılı çalışmalarına devam ediyor.

Bu şekilde gözün arkasındaki su toplanmaları ve yeni damar oluşumları tedavi edilerek hastalar körlükten korunmaktadır.

Harran Üniversitesi göz tedavisinde başarılı çalışmalarına devam ediyor.
21 Mayıs 2014 Çarşamba 12:11

 

 HARRAN ÜNİVERSİTESİ, GÖZ TEDAVİSİNDE BAŞARILI ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı, şeker hastalıklarında göz tedavisinde başarılı çalışmalarına devam ediyor.

 

 

Konu hakkında bir açıklamada bulunan Harran Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Güzey,

"Diyabetik retinopati, şeker hastalığına bağlı olarak gözün arka bölümünde ışığa hassas bir doku olan retina tabakasının (ağ tabaka) etkilenmesiyle ortaya çıkan ve körlüğe sebebiyet verebilen bir durum olup, diyabetin tedavi edilebilir bir komplikasyonudur. Genelde iki göz de etkilenir. Hastalığın başlangıcında hastanın hiç şikayeti olmayabilir, bulgular zamanla ortaya çıkar. Diyabetli bir hastada göz tutulumunun saptanma oranı yüzde 40-45 civarındadır. Bu oran hastalığın süresi ile artış gösterebilir. Erken safhada yakalanan hastaların tedavileri çok daha kolay ve başarılıdır. Hastanın yakınması olmadan göz hekimine başvurması çok önemlidir. Erken evrede lazer ışık koagülasyonu ile tedavi edilen hastaların yüzde 80-90 civarındaki bir grubunda körlüğü engellemek mümkündür. Tedavinin etkinliği ve yöntemleri, yaklaşık 40 yıllık çalışmalarla ortaya konulmuştur. Tedavide, artık yerleşmiş olan bu tedavi yöntemini 1996'dan beri uygulamaktayız. Usulüne uygun ve doğru zamanlanmış tedaviler ve hastanın dahili problemlerinin kontrole alınması ile, diyabetik retinopati nedeniyle gelişen körlük oranları çok düşmüştür. Ancak en keskin gören nokta olan makula bölgesindeki sıvı birikimi (ödem) varlığında görmeyi korumak için göz içine dışarıdan ilaç enjeksiyonları son dönemde tedavi alanına girmiştir. Bu tedavilerin bir süresi olduğundan enjeksiyonların tekrarı gerekebilir. Retinanın yeni damar oluşturan sinyalleri ortaya çıkarmaması ve damar sağlamlığını koruması için de, bu işlemde rolü olan faktörlere karşı geliştirilen anti VEGF adını alan bir grup yeni ilacın göz içine uygulanması günümüzde en sık başvurulan tedavi yöntemi olmuştur. Son yıllarda Harran Üniversitesi Göz Kliniği'nde de bu ilaçlar yoğun olarak uygulanmaktadır. Bu şekilde gözün arkasındaki su toplanmaları ve yeni damar oluşumları tedavi edilerek hastalar körlükten korunmaktadır. Elde edilen başarılı tedavi sonuçları uluslararası kongrelerde de sunulmuştur" dedi.

 

Ayrıca, şeker hastalığının (Diyabet) Şanlıurfa'da batı illerine göre daha sık görülmekte olup, komplikasyonların daha erken oluşmakta ve daha ağır seyretmekte olduğu, buna yöredeki beslenme alışkanlıkları ve şişmanlığın yaygın olmasının neden olduğu öğrenildi.

 

Kaynak : haber3.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.