Günlük Kontak Lensleri Yeniden Kullanmak Tehlikeli mi?

Günlük Kontak Lensleri Yeniden Kullanmanın Olası Riskleri

Günlük Kontak Lensleri Yeniden Kullanmak Tehlikeli mi?
07 Aralık 2023 Perşembe 11:00

Günlük Kontak Lenslerinizi Yeniden Kullanmak Tehlikeli mi?

Günlük kontak lenslerin tek seferlik kullanıma uygun olarak üretildiği bilinir, ancak çoğu kontak lens kullanıcısı ara sıra ya daha uzun süre kullanmak amacıyla veya zorunlu durumlarda günlük lenslerini tekrar kullanıyor. Bu, tıpkı kontak lensleriniz ile uyumak veya duş almak gibi yaygın olarak yapılan hatalı bir davranıştır.

Peki günlük lensleri yeniden kullanmak gerçekten o kadar kötü mü?

Günlük Kontak Lensleri Yeniden Kullanmanın Olası Riskleri

Günlük kontak lens kullanıyorsanız, uzmanlara göre bunların gün içinde takılması ve yatmadan önce atılması gerekir.

Aynı çift günlük kontak lensleri tekrar gözlerinize takmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere küçükten ciddiye kadar göz sağlığı sorunlarına neden olabilir:

  • Göz enfeksiyonları
  • Tahriş
  • Sıyrıklar
  • Nadir, ciddi vakalarda körlüğü de içeren görme sorunları

Uzmanlar "Günlük tek kullanımlık lensler, yeniden kullanılabilir lensler gibi temizlenecek ve birikmeye dayanacak şekilde tasarlanmamıştır" diyor.

Uzmanlar ayrıca "Günlük lensleri çıkarmak, saklamak ve sonra yeniden takmaya çalışmak, ağrıya, kaşıntıya ve/veya kızarıklığa neden olabilecek tahriş edici maddelerin göze girmesine neden olabilir" diye ekliyor.

Her Gün Lens Takmak Kötü mü?

Uzmanlar vücudunuzun diğer bölümleri gibi gözlerinizin de dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Kontak lensler her gün güvenle takılabilir ancak günün tüm uyanık saatlerinde kullanılmamalıdır.

Uzmanlar "Kontak lensleriniz olmadan korneanızın havadan oksijen alması için günde birkaç saate ihtiyacı vardır ve uykuda olmanız sayılmaz çünkü gözlerinizin açık olması gerekir" diyor.

Günlük Lensleri Yeniden Takmak Yerine Alternatifler

Lenslerinizi önerilen süreyi geçtikten sonra (günlük veya aylık) yeniden takmak iyi bir fikir değildir. Yani eğer zor durumdaysanız ve yeni bir kontak lens alma şansınız yoksa, onları çıkarın.

Uzmanlar "Lensleriniz biterse veya seyahat sırasında yanınıza almayı unutursanız, gözlüklerinizi takmanız tavsiye edilir" diyor.

"Bu, her zaman güncellenmiş reçeteli gözlüklerle seyahat etmenizin birçok nedeninden biridir. Günlük tek kullanımlık lenslerinizi yeniden takmanızdan kaynaklanabilecek olası sonuçlar buna değmez" diye ekliyor.

Günlük Lensleri Ne Kadar Süre Kullanabilirsiniz?

Uzmanlara göre günlük tek kullanımlık kontak lensler her gün sekiz ila 16 saat arasında güvenle takılabilir. "Tam süre genel göz sağlığınıza ve gözlerinizin ne kadar kuru veya hassas olduğuna bağlı olacaktır" diyor. Gözlerinizin nefes alması için günün önemli bir kısmında lenslerinizi çıkarmanız önemlidir.

Uzmanlar "Korneanız havadan oksijen alıyor ve gün boyunca kontak lens takmak güvenli olsa da, bunları uzun süre takmak gözlerinizin aldığı oksijen miktarını önemli ölçüde azaltabilir ve bu da komplikasyonlara yol açabilir" diyor.

Peki, Günlük Lenslerinizi Yeniden Takmak Gerçekten Ne Kadar Kötü?

Günlük tek kullanımlık lensleri yeniden takmak asla iyi bir fikir değildir. Üretim teknolojileri ve materyallerinden ötürü bunlara "günlük" lensler deniyor ve kullanım sürelerini uzatmaya çalışmak yalnızca gözlerinize zarar vermektir.

Günlük kullanım kontak lenslerini yeniden takmak veya uyumak, ciddi bir göz enfeksiyonuna yakalanma riskinizi artırabilir ve göz sağlığınızı ve görüşünüzü tehlikeye atabilir.

Uzmanlar günlük lenslerinizi asla tekrar kullanmamanızı ve aylık lens kullanıyorsanız da, bunları her gece çıkarmanızı, kontak lens solüsyonuyla ovalayıp durulamanızı ve temiz bir lens kabınıza koymanızı, gözlerinize günün önemli bir kısmında da rahatça oksijen alabilecekleri imkanı vermenizi söylüyor, ayrıca kontak lens kaplarınızı da düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.