Güneş Gözlüğü Seçimi Çok Ciddi Bir İştir

Gerçekten sağlıklı ve ideal bir güneş gözlüğü seçebilmek için nelere dikkat etmek gerekir

Güneş Gözlüğü Seçimi Çok Ciddi Bir İştir
10 Haziran 2016 Cuma 17:09

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİNDE CİDDİYET

GÜNEŞ gözlükleri, her ne kadar yaz aylarında havalı ve şık görünmemizi sağlasalar da, asıl görevleri gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak.

Gerçekten sağlıklı ve ideal bir güneş gözlüğü seçebilmek için nelere dikkat etmek gerektiğini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç anlattı.


Güneş gözlüğünün amacının ışığı keserek kişinin yanma, kamaşma gibi sübjektif şikayetlerini ortadan kaldırmak olmadığını, asıl amacın görüntüyü beyne ileten retina tabakasının güneş ışığındaki zararlı ışınlardan korunması olduğu bilgisini aktaran Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç, güneş gözlüklerinin mutlaka ultraviyole filtreli olması gerektiğini hatırlattı.

Önemli olanın şık ve havalı bir güneş gözlüğü kullanmak değil, retinayı zararlı ışınlardan korumak olduğuna dikkati çeken Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç, güneş gözlüğü camı nasıl olmalıdır sorusuna, "Göz bebeği yani gözün ortasındaki siyah kısım ışığa maruz kaldığında küçülür, karanlıkta büyür. Güneşe çıkan birinin göz bebekleri küçülür ve ışığı keser. Güneş gözlüğü ise yalancı bir karanlık etkisi oluşturur. Eğer güneş gözlüğü camı ultraviyole filtresi içermiyorsa, gözlüğün oluşturduğu yalancı karanlık etkisiyle göz bebeği büyür. Bu da birçok zararlı ışığın normalden daha fazla gözün içine ulaşmasına yol açar. Dolayısıyla ultraviyole filtresi olmayan bir güneş gözlüğünü kullanmaktansa hiç gözlük takmamak daha doğrudur çünkü göz kendisini daha iyi koruyacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Ultraviyole filtresi içeren güneş gözlüklerinin özelliklerine göre farklı şekilde sınıflandırdığını hatırlatarak, yüzdeyle ifade edilen ultraviyole filtre dereceleri olduğunu ve bu tür güneş gözlüklerinde yüzde 60, 80, 100 gibi ultraviyole AB filtreleri bulunduğunu anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç, zararlı dalga boyundaki ışınları iyi süzerek göze girmesini engelleyen polarize güneş gözlüklerini tavsiye etti.

Sağlıkla ilgili zorunlu haller dışında çocukların asla estetik amaçla güneş gözlüğü takmaması, güneş gözlüğü yerine çocuklara şapka giydirilmesinin çok daha iyi bir alternatif olacağım belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç, "Güneş gözlüklerinin camlarının kırılma riski unutulmamalıdır. Bir çocuğun gözlük kullanabilmesi için onun sorumluluğunu taşıyabilecek yaşta olması gerekir. Her çocukta bu yaş farklıdır. Küçük bir çocuk sokakta top oynarken bilir. Camların yüzüne batma riski vardır. Bir de özel problemler nedeniyle çok küçük yaşta gözlük önerilen çocuklar vardır. Bu tür zorunlu hallerde anneye ve babaya 'Parkta oynarken gözünden kısa süreli çıkarın' veya 'Güneşin yoğun olduğu saatlerde çocuğu dışarı çıkarmayın denir. Kırılmayan camlar da vardır, ancak bu camlar ideal değildir. Sokakta ya da pazarda satılan güneş gözlüklerinden uzak durmak gerekir.

Güneş gözlüğü mutlaka bir optisyenden alınmalıdır.

Eğer bombeli bir güneş gözlüğü tercih edilecekse bombenin, kişinin yüz yapısına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bombe görüntüde sapmalara yol açabilir. Buna bağlı olarak eğri görme, gölgeli görme, ışıklarda uzama, çatallanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çerçevenin büyüklüğünün ve bombenin; yüzün ince veya geniş olmasına göre optisyen tarafından iyi ayarlanması gerekir. Gözlük seçiminde kişinin yüz ve göz yapısı da önemli bir noktadır. Mesela gözleri birbirine çok yakın kişiler iri, kelebek gibi gözlüklerden uzak durmalıdır. Bu tür gözlükleri kullanmaları halinde gözlük camının ortası yani optik odağı göze değil, şakak hizasına denk gelir. Bu da görüntüde sapmalara yol açar. Gözlük sapının Çocukta gözlük sapının yara ya da baskı yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Çok uzun saplar, gözlüğün takıldığında hareket etmesine neden olur. Erişkinler ise gözlük sapma bağlı herhangi bir rahatsızlık hissini kendileri dile getirebildiği için optisyenler de onları yönlendirebilmektedir. Çerçevenin rengi, tel ya da kemikten olması gibi kriterler kişinin zevkine göre değişebilir. Önemli olan sağlıklı bir görüş elde edilecek güneş gözlüğüne sahip olmaktır. Güneş gözlüğü camının kalitesi bu açıdan son derece önemlidir. Gözlük camının renginin, şeklinin modası olmaz. Güneş gözlüğünde camın rengi değil, kalitatif değeri önemlidir. Güneş gözlüklerinin camlarının mutlaka filtre özelliği olmalıdır" şeklinde bilgiler aktardı.

POLARİZE CAM SEÇİN

Polarize camların ışık koruması ve görüntü kalitesi açısından çok daha iyi olduğunu, polarize camlarda yansımalı yüzeylerdeki parlamaları engelleyen ve ışığın saçılmadan göze girmesini sağlayan bir özellik olduğunu ve polarize camlı gözlüklerin daha pahalı olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Kılıç, "Kolormatik camlar, ışıkla birlikte renk değiştiren, koyulaşan camlardır. Kolormatik camların aydınlıktan karanlık ortama geçerken renk değiştirme süresi vardır. Genç ve aktif kişilerde bu süre kimi zaman problem yaratabilir. Mesela araba kullanan bir kişi kolormatik gözlükle araba kullanırken tünele girdiğinde bu renk değiştirme süresi onun için tehlikeli olabilir. Çocuk gözlükleri için organik camlar idealdir. Organik camlar şaşılık tedavisinde de tercih edilir. Bilgisayar başmda çok uzun kalan ve buna bağlı olarak aşırı derecede göz huzursuzluğu olan hastalarda ultraviyole süzen özel filtreli gözlükler önerilir" dedi. Ultraviyole korumalı kontakt lenslerin güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarakt riskini azalttığım belirten Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Raşit Kılıç, miyop ve astigmat gibi özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastalarda eğer lens olarak UV korumalı lens tercih ediliyorsa, kişinin güneşin zararlı etkilerinden korunma oranı artacağını, ancak lensin gözün tamamını örtmediğinden gözlük kullanımının yine gerekli olduğunu söyledi.

Kaynak: Kırşehir Çiğdem Gazetesi

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.