Güneş gözlüğü nereden alınmalıdır?

Sağlıklı güneş gözlüğünün özellikleri nelerdir?

Güneş gözlüğü nereden alınmalıdır?
05 Haziran 2014 Perşembe 09:33

Güneş Gözlüğü Seçmenin 10 Püf Noktası, Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler neler? Yaz aylarının vazgeçilmez koruyucusu ve aksesuarı güneş gözlüklerinizi almadan önce bu haberi mutlaka okuyun.

 

Güneş gözlüğü nereden alınmalıdır?


Güneş gözlüklerinin mağazalardan alınması ve üzerindeki markaya dikkat edilmesi gerekir. Kaliteli güneş gözlüklerinin, camlarının içerisinde markanın bir simgesi vardır. Ufak bir logo bile olsa gözlüğü ışığa tutup bakarak, markayı ya da logosunu görebilirsiniz.

 

Sağlıklı güneş gözlüğünün özellikleri nelerdir?


Optisyene şunu sormalı, camın üzerinde anti-uv tabakası var mı? Cam polaroid mi? Polaroid olması şart değil, anti-uv de olabilir, her ikisi de koruyucu ve kaliteli camlardır, ama (bilinmesi gereken) seyyar satıcılardan asla güneş gözlüğü alınmaması gerekir.


Yine tüm kaliteli markaların garanti belgeleri vardır ve son çıkan Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde bütün güneş gözlükleri ve optik çerçeveler Avrupa birliği normlarında üretildiğine dair bir takım sertifikalarla birlikte verilir. Bu sertifikaları ve garanti belgelerini muhakkak istemek gerekiyor. Garanti belgesi veya sertifikası olan bir cam veya gözlük muhakkak kalitelidir, kalitesini belgelemiştir.

 

Polarize gözlük nasıl anlaşılır? (Pratik olarak)


Gözlerin ultraviyole ışınlarına maruz kalması, gözün zarar görmesine neden olur, özellikle gözlerinde katarak ve sarı nokta hastalığı olanlar daha fazla etkilenir. Gözlerinizi, bu tehlikeli güneş ışınlarından korumanın en kolay yolu, doğru ve etkili güneş gözlüğü seçip kullanmaktan geçer. Bu yüzden güneş gözlüğü seçimi oldukça önemlidir. Güneş gözlüğü seçerken gözlerinizin korunmasının yanı sıra, oldukça hassas bir cilt bölgesi olan göz çevresinin de güneşten etkin şekilde korunması çok önemlidir.

 

Bir gözlüğün polarize olup olmadığını anlamak için öncellikle polarizenin ne olduğunu bilmek gerekir. Polarize özelliği olan güneş gözlüklerinin camlarının içerisine, cam henüz hamur halinde ve işlenmemişken bir film tabakası konulur. Bu film tabakası camın yansıma ve parlamaları tek noktada toplayarak geriye yansıtmasını sağlar. Gözlüğe polarize özelliğini veren işte bu film tabakasıdır.

 

Polarize özelliğini pratikte, bakarak belirlemek için polarize olduğu iddia edilen gözlük ile polarize olmadığı söylenen bir gözlüğü mesela ışığın yansıma yaptığı bir aynaya tutarak karşılaştırabilirsiniz. Polarize güneş gözlüğü yansımayı diğerine oranla daha iyi absorbe etmeli ve kamaşmayı önlemelidir. Yine polarize gözlüklerin camları nispeten daha koyu olur. Cam kalınlığı da kaliteli gözlük ayrımında önemlidir, anti-uv ve polarize özelliği olmayan kalitesiz gözlüklerin camları kağıt gibi ince olur ve güneş altında zamanla bombe yapar. Bu gibi niteliklerden gözlüğün polarize olup olmadığını anlayamıyorsanız garanti belgesi, sertifika gibi dokümanları istemenizi, kaliteli  markaların haricinde güneş gözlüğü almamanızı öneririz.

 

Sağlıklı güneş gözlüğü nasıl seçilir?


Merceklerin koyu olması veya fiyatları, UV'den korunmanın doğru ve kesin bir göstergesi değildir. Güneşten gelen mavi ışığın, yaşa bağlı olan sarı nokta hastalığına yol açtığına dair bulgular vardır; kırmızı, kehribar ve açık portakal rengi mercekler ışığa karşı daha iyi bir koruma sağlar. Gri ve yeşil renkli merceklerde gözlerinizin daha az zarar görmesini sağlar. Göz sağlığımız için çok önemli olan bu ürünü alırkan dikkat edilmesi gereken 10 önemli tavsiyemiz var. Güneş gözlüğü seçerken aşırı pahalı marka olanları tercih etmek yerine daha kaliteli ve özellikli camlara sahip gözlükleri tercih etmek önemli.

 

Güneş Gözlüğü Seçmenin 10 Püf Noktası


Güneş gözlüğü alırken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır.


- Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır.

 

- Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş erken değildir. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalacaklarında, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır.


- Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda göz, yan kısımlardan sızan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir.


- Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınları tutmaz. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur.


- Güneşten kaynaklanan (UV) ışınları, gözün mercek ve retinasına zarar verir. Buda, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir.


- Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.


- Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır.


- Kontak lensler UV koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır.


- Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olması gerekir. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerinin algılanmasında zorluğa sebep olabilir. Trafikte araç kullanırken kesinlikle bu renkte güneş gözlüğü takılmamalıdır. Yine mavi renkli camlar, güneş ışınlarının göze daha çok yansımasına neden olduğu için tercih edilmemelidir.


- Güneş gözlüğü ayrıca, yaş ilerledikçe daha da belirginleşen göz kenarlarındaki kırışıklıkları önleyen önemli bir sağlık malzemesidir.

 

Kaynak :elazighaberi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.