Güneş Gözlüğü Kullanırken Bunları Mutlaka Bilmelisiniz!

’’Güneş gözlüklerinin iyi bir koruma sağlayabilmesi için yüksek derecede ultraviyole süzen bir camdan yapılması gereklidir"

Güneş Gözlüğü Kullanırken Bunları Mutlaka Bilmelisiniz!
22 Nisan 2023 Cumartesi 11:09

Güneş Gözlüğü Kullanırken Bilinmesi Gerekenler

Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Güngör güneş gözlüğü kullanırken bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Güngör

’’Güneş gözlükleri günümüzde genellikle güneş ışınlarının göz kamaştırıcı etkisinden korunmak için ya da şık bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Ancak hem gözü korumak hem de rahatça güneşli ortama çıkabilmek için gözlük kullanılması gerekiyorsa, güneş gözlüklerinin çok daha önemli olan asıl görevi, gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ya da diğer ismiyle morötesi ışınların göze verebileceği hasarlardan ve neden olabileceği ciddi göz hastalıklarından korumaktır.’’ dedi

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Güngör;

"Ultraviyole ışınlarının göze olan etkileri kısa ve uzun dönemde oluşmalarına göre iki gruba ayrılabilir güneşli bir günde, gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarının etkisinde kalınması nedeniyle, kısa dönem olumsuz etkilere örnek olarak, gözlerde derideki güneş yanığı benzeri zedelenmeler oluşabilmektedir.

BİLİNÇLİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIMI

Bu zedelenmeler genellikle birkaç gün içerisinde iyileşebilmekte, bununla birlikte ağrılı olmakta ve gözde bazı ciddi enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilmektedir. Ultraviyolenin göz üzerindeki esas ciddi olumsuz etkileri ise uzun dönemde sürekli ultraviyoleye maruz kalmayla ortaya çıkan maküla (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi dünyadaki en önemli ve en çok görülen iki görme kaybı nedenidir. Güneşe maruz kalınma derecesini artıran çeşitli faktörler ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabilmektedir.’’ Şeklindeki açıklamasıyla bilinçli güneş gözlüğü kullanımının ne kadar önemli olduğuna işaret etti…

Op. Dr. Ümit Güngör "Güneşin göz üzerinde oluşturduğu sözü edilen zararlarından dolayı, bugün artık küçük yaşlardan itibaren tüm bireylere güneşli ve özellikle de yukarıda belirtilen ultraviyole açısından riskli ortamlarda sürekli güneş gözlüğü kullanması önerilmektedir. Çok sayıdaki güneş gözlüğü çeşidi arasından en uygun olanı seçerken gözlük çerçevesinin ve camların şekli dışında dikkat edilmesi gereken çeşitli faktörler vardır.’’ diye uyarılarda bulundu.

POLARİZE VE ULTRAVİOLE CAM...

’’Güneş gözlüklerinin iyi bir koruma sağlayabilmesi için yüksek derecede ultraviyole süzen bir camdan yapılması gereklidir. Polarize camdan yapılan güneş gözlükleri sadece bir düzlem yönündeki ışığın geçmesine izin vererek, parlamalara ve yansımalara engel olur ve daha rahat bir görüş sağlar.

Özellikle araba kullanırken ya da durgun denizlerde seyahat ederken oluşan yansıma ve parlamalar, görüşü ve gözleri hassas olan kişileri çok etkiler, polarize cam bu yansıma ve parlamaları engeller. Polarize camlar özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edilmektedir.” dedi.

BÜYÜK GÖZLÜKLER SEÇİLEBİLİR"

Op. Dr. Ümit Güngör, son olarak;

“Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlük çerçeveleri göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir.

Güneş gözlüğü, optik gözlüklerden farklı olarak görme bozukluklarını gidermek için değil, gözleri katarakta sebep olabilecek ultraviyole ışınlarından korumak için renkli veya koyu camlardan ve çeşitli biçimlerde yapılan görme cihazlarıdır.’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: www.medyabar.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.