Gözün İçerisinde Ortaya Çıkan Pterjium Hastalığı Nedir?

Göz yüzeyine doğru ilerleyip büyüyor.

Gözün İçerisinde Ortaya Çıkan Pterjium Hastalığı Nedir?
10 Ocak 2021 Pazar 14:00

Gözün içerisindeki zarda ortaya çıkıyor! Pterjium hastalığı belirtileri nelerdir?

Literatürdeki ismiyle Pterjium hastalığı halk arasında ise kuş kanadı, göz bebeğinde et yürümesi, gözde et büyümesi olarak adlandırılır. Bu hastalık ciddiye alınmadığı ve önemsenmediği takdirde kornea tabakasına çok ciddi zararlar vererek kalıcı görme bozukluklarına yol açabiliyor. Genellikle travma ve genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan pterjium gözde şiddetli kızarıklık ve batmaya sebep oluyor.

Halk arasında kuş kanadı, göz bebeğinde et yürümesi, gözde et büyümesi olarak adlandırılan pterjium hastalığı dikkate alınmadığı takdirde kornea tabakasına zarar vererek kalıcı görme bozukluklarına yol açabiliyor. Travma ve genetik nedenlerle ortaya çıkan pterjium, gözde şiddetli kızarıklık ve batmaya da sebep oluyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay pterjium hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve nasıl tedavi edildiğini anlattı.

Gözümüzün beyaz kısmının üzeri ince bir zar tabakası ile kaplıdır. Normalde bu tabaka dışarıdan çıplak gözle görülemez. Ancak göz travması, mikrop kapması, alerji gibi durumlarda damarlar genişler ve gözümüz kırmızı olarak gözükür. Gözde kızarıklık oluşturan konjonktiva dediğimiz bu ince zar tabakasıdır.

Göz yüzeyine doğru ilerleyip büyüyor

Çeşitli travma veya genetik nedenlerle bu zar genişler ve göz yüzeyine doğru ilerleyip büyümeye başlar. Gözün saydam kısmının üzerini örtmesi ve görmeye zarar vermesi ileri evrelerde karşımıza çıkabilir.

Şiddetli kızarıklık, batmaya sebep olabilir

Göz kapakları bu zar üzerinde sürtünme etkisi veya en ufak bir kuruma ve tahriş nedeniyle şiddetli kızarıklık, batmaya sebep olabilir. Ayrıca gözün doğal görünümü de bozar. Erken evrelerinde güneş gözlüğü, çevresel etkenlerden korunma ve suni gözyaşı damlaları ile rahatlatılsa da ilerlemeye devam ettiğinde mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.

Alttaki göz dokularına ilerleyip bozuyor

Bazı hastalarımızda ilerlemediği ifade edilse de uzun süreli durumlarda mikroskopik olarak gözle görülenden daha ileri olduğu ve aynı ağacın kökleri gibi alttaki göz dokularına ilerleyip bozulmalara neden olduğu biliniyor. Ayrıca gözün kornea tabakasında bozulmalara neden olarak gözlük ile düzeltilemeyen astigmatizm hastalığına neden de olabilir.

Ne zaman ameliyat ile tedavi edilmeli?

Bu nedenle hastalarımızda pterjium varlığında bunu önemsemelerini ve göz doktorunun gözetiminde kalmalarını önermekteyiz. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra da ameliyat ile tedavi düşünülmeli. Ameliyat ile tedavide buradaki fazla doku temizlendikten sonra bölgeye burayı besleyecek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltacak doku nakli tedavileri çok önemlidir. Ameliyat ile tedavide buradaki fazla doku temizlendikten sonra bölgeye burayı besleyecek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltacak doku nakli tedavileri çok önemlidir.

Kaynak: www.haber7.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.