Gözlükte Hileli Gümrük Oyununa Son

“Gözlük Cinsi Eşyaların Sınıflandırılması” hakkında Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü bir yazı yayınladı.

Gözlükte Hileli Gümrük Oyununa Son
13 Mart 2023 Pazartesi 16:58

Sıfır Numara Cama Sahip Gözlük Çerçevelerinin Tarife Sınıflandırması

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, “Gözlük Cinsi Eşyaların Sınıflandırılması” hakkında bir yazı yayınladı.

Yazıda, Ticaret Bakanlığına intikal eden muhtelif bilgilerden, 2008/8 sayılı İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ çerçevesinde gözetime tabi olan gözlük çerçevelerinin, üzerine sıfır numara-demo cam takılarak gözetim kapsamında olmayan 9004.90.90.00.19 GTİP'li "Koruyucu Gözlük" veya "Mavi Işık Gözlüğü" olarak beyan edildiği iletildi.

Gümrük Genel Tebliğinin (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) (Seri No:4) eki 90.04 tarife pozisyonuna ilişkin açıklama notunda; ''Bu pozisyon genellikle belirli görme bozukluklarını düzeltmek veya gözleri tozdan, dumandan, gaz, vb. den yahut göz kamaştırıcı nesnelerden korumak amacıyla gözlerin önünde kullanılan ve alışılmış olarak lenslerle veya başka maddelerle görmeye mahsus kısımla donatılmış bulunan çerçeveleri içine almaktadır. Stereoskopik yani üç boyutlu sinema filmlerini seyretmeye mahsus gözlüklerde bu pozisyonda yer alır.'' hükmü bulunduğu aktarıldı.

Diğer bir ifadeyle, kullanımı sırasında herhangi bir fonksiyonu bulunmayan, sadece demo niteliğindeki sıfır numara cama sahip çerçevelerin 90.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılmaması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, AB BTB veri tabanında yer alan GB117639656, ITBTIIT922104-2022-BTI0001 ve ABD (CROSS) veri tabanında yer alan N244715, NY B89385, N239045, NY B80079 referans numaralı örnek kararlarda da benzer niteliklerde olduğu anlaşılan ürünlerin 90.03 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı belirtildi.

Bu itibarla gözlük cinsi eşyaların sınıflandırılmasında yukarıda bahsedilen hususların dikkate alınması gerektiği bildirildi.


İlgili yazı için tıklayınız.

 

Kaynak: Gümrük TV


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.