Gözlükçüler Birliği: “Üç yıldır uğraşıyoruz!“

Optik Gözlükçülük Yasası'nın, AB standartlarına uygun olarak ele alınıp, mecliste onayını bekliyorlar.

Gözlükçüler Birliği: “Üç yıldır uğraşıyoruz!“
20 Ekim 2014 Pazartesi 11:48

Gözlükçüler Birliği: "Üç yıldır uğraşıyoruz!"


K.T. Gözlükçüler Birliği, bir an önce 'Optik Gözlükçülük Yasası'nın, AB standartlarına uygun olarak ele alınıp, mecliste onayını beklediklerini kaydederek, "Güney Kıbrıs'ta ve Türkiye'de optik gözlükçülük, yasalar ile kayıt altına alınır, kontrol edilir ve denetlenirken, KKTC'de optik gözlükçülük mesleği ile ilgili herhangi bir yasa yok. Üç yılı aşkın zamandır uğraşlarımıza olumlu yanıt alamıyoruz" açıklaması yaptı.

 

Kıbrıs Türk Gözlükçüler Birliği, bir an önce optik Gözlükçülük Yasası'nın, Avrupa standartlarına uygun olarak ele alınıp, mecliste onayını beklediklerini kaydederek, "Güney Kıbrıs'ta ve Türkiye'de optik gözlükçülük, yasalar ile kayıt altına alınır, kontrol edilir ve denetlenirken, KKTC'de optik gözlükçülük mesleği ile ilgili herhangi bir yasa yok. 3 yılı aşkın zamandır uğraşlarımıza olumlu yanıt alamıyoruz" açıklaması yaptı.

 

Gözlükçüler Birliği'nin Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklama şöyle; "Optik Gözlükçüler Birliği, ülkemizde faaliyet gösteren birçok meslek gurubunda (Tabibler Birliği, Eczacılar Birliği ve diğer birlikler) olduğu gibi, halkımızın göz sağlığını korumak ve ülkemizde faaliyet gösteren optik gözlükçülerin daha kaliteli hizmet vermelerine katkı koymak ve bunun yanında optik gözlükçülükle iştigal eden optisyenlerin mesleki haklarını korumak, işinde ehli, mesleki eğitimini çağa uygun şekilde tamamlamış kişilerin optik gözlükçülük mesleğini icra edebilmeleri hususunun kanunlar çerçevesinde kontrol altına alınabilmesi amacı ile kurulmuştur"

 

Yasasız, denetimsiz...

 

"Halk sağlığını konusunda faaliyet gösteren birçok meslek dalı,(tabiplik, eczacılık, kimyager-tahlil laburatuarları) farklı zamanlarda uygulamaya konan yasalar ile denetlenebilmekte, kontrol edilebilmekte, halk sağlığı bu sayede zapturapt altına alınabilmektedir. Ne yazıktır ki, dünyaya açılan penceremiz, gözlerimiz ve göz sağlığı için büyük önemi haiz optik gözlükçülük mesleği, görme kusurunu gideren aparat (optik gözlük) imalatı, ithalatı, toptan ve perakende pazarlaması yapmalarına rağmen, herhangi bir yasası ve denetimi olmaksızın yoluna devam etmektedir.

 

"3 yıldır uğraşıyoruz"

 

Kıbrıs adası üzerinde bulunan iki devletten Güney Kıbrıs'ta ve en yakın komşumuz anavatanımız Türkiye'de optik gözlükçülük, yasalar ile kayıt altına alınır, kontrol edilir ve denetlenirken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) optik gözlükçülük mesleği ile ilgili herhangi bir yasa bulunmamakta, halk sağlığı dikkate alınmamakta, bu hususta 3 yılı aşkın zamandır uğraşlarımıza olumlu yanıt alamamaktayız.

 

"Yasa tasarımızı sunduk ama..."

 

Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Güney Kıbrıs'ta uygulanmakta olan optik gözlükçülük yasaları üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucu Kuzey Kıbrıs yasalarına uyarlanabilecek bir yasa tasarısı hazırlattık ve bu yasa tasarısını sırası ile sayın meclis başkanımıza, başbakanımıza, başbakan yardımcısı ve ekonomiden sorumlu bakanımıza, sağlık bakanımıza, içişleri bakanımıza bizzat yaptığımız ziyaretlerimizde sunduk.

Böylesi önemli bir yasanın bulunmayışının büyük bir eksiklik olduğu konusunda hemfikir olduğumuz siyasi makamlar, yasanın acilen geçirilmesi için ellerinden geleni yapacakları konusunda fikir beyan etmişler, hükümet ve muhalefetteki siyasi parti başkanları ile yaptığımız görüşmelerde ise yasanın en erken zamanda geçirilmesi konusunda destek sözü vermişlerdir..."

 

Göz muayenesi yapma isteği-iddiasında değiliz, neden görüş bekleniyor"

 

"Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, Asya ve Türkiye Cumhuriyeti'nde optik gözlükçülük yasalar ile denetlenmekte, bizim ülkemizde ise aciliyeti tartışılmaz önemi haiz bu yasa, seçim yasakları, genel kurul gerekçeleri ile bugünlere kadar uzatılmış, şimdi ise uzunca bir süredir sağlık bakanlığı tarafından görüş alınmak üzere verildiği oftalmoloji derneği ve sağlık bakanlığı görevlisi bir göz doktorunun tozlu raflarını süslemektedir.

Biz göz muayenesi yapma isteği ve iddiasında değiliz, göz doktorlarından niye görüş beklenmekte olduğuna anlam verememekteyiz.

 

Aciliyetine binaen, bir an önce optik Gözlükçülük Yasası'nın, Avrupa standartlarına uygun olarak ele alınıp, yüce meclisimizde onaylanmasını bekliyoruz..."

 

Kaynak: kibrispostasi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.