Gözlük yaşı düştü

Akıllı cihazları çocuklarınızdan uzak tutun

Gözlük yaşı düştü
10 Şubat 2014 Pazartesi 15:15

 Yeni kuşakların küçük yaştan itibaren akıllı telefon kullanmasının göz rahatsızlıklarında olumsuz etkisi olduğunu belirten uzmanlar, sürekli telefon ekranına bakmanın miyobu tetiklediğini belirtti. Akıllı telefonların halk arasında 'uzağı görememe' rahatsızlığı olarak bilinen miyobu tetiklediği ortaya çıktı.

Özellikle yeni neslin hem okul hem de evde, yoğun bir şekilde başta bilgisayar, tablet ve telefon olmak üzere teknolojik aletlerle vakit geçirmesinin bu hastalığı bir nevi 'salgına' dönüştürdüğünü belirten uzmanlar, çocukların çok yakın mesafeden bu aletleri kullanmaması gerektiği yönünde uyarıyor.

ABD'de yapılan araştırma sonucunda göz doktorları, son senelerde muayeneye gelen gençlerin yaşının düştüğünü belirtti. Gözlük kullanma yaşının ilkokul 2. sınıfa kadar indiğini kaydeden doktorlar, bunda en büyük etkenin çocukların yakın mesafeden telefon ya da tablet kullanması olduğunu ifade ediyor.

Gözlük yaşı düştü
Araştırmacılar, bu salgının önüne basit önlemlerle geçilebileceğini belirtiyor. Standart okuma mesafesi 40-50 cm olmasına rağmen akıllı telefonları çok daha yakın mesafeden kullanmak, gözü yoruyor. Bu da miyobun ortaya çıkmasında tetikleyici oluyor.

Akıllı telefon ve benzeri aletlerin kullanımında ailelerin zaman kısıtlama-sı getirmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bir kuşaktan sonra miyop vakalarının artmasıyla teknolojinin hayatımızda kapladığı alanın doğru orantılı olduğu düşünülüyor.

Op. Dr. Ulgar Manzakoğlu, 'Bütün gün tablette oyun oynayan çocuğun gözünde uyum spazmı meydana geliyor. Gözün içindeki lensin kasılı kalmasından kaynaklı bir miyop ortaya çıkıyor.'

Son yıllarda çocuklarda daha çok rastlıyoruz bu duruma. Çünkü önceden internet hayatımızda bu kadar yaygın değildi. Miyop sadece çocuğun fiziksel sağlığını değil psikolojik gelişimini de olumsuz etkiliyor, otizm riski ortaya çıkıyor.

3 yaşına kadar kesinlikle çocuğunuza elektronik cihazları kullandırmayın. Ve düzenli olarak göz muayenesini yaptırmayı ihmal etmeyin!

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.