Gözlük Hakkında Bilmedikleriniz!

Reçeteli ve okuma gözlüklerindeki düzeltici lensler, isimlerini görme yeteneğinizi nasıl "düzelttiklerinden" alır

Gözlük Hakkında Bilmedikleriniz!
04 Mart 2024 Pazartesi 10:53

Gözlük

Gözlükler görmenize yardımcı olan giyilebilir aksesuarlar ve tıbbi cihazlardır. Işığı gözlerinize girmeden önce ayarlayarak gözlerinizin yapamadığını telafi eden cihazlardır. Değişken mesafelerde daha net görmenize yardımcı olurlar. Gözlük camlarınızın reçetesi de görme ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacak şekilde özelleştirilebilir.

Gözlük nedir?

Gözlükler, daha iyi görebilmeniz için yüzünüze taktığınız bir çerçeveye monte edilen giyilebilir merceklerdir. Bunu, kırma kusurlarını ( uzağı görememe gibi ) veya düzgün görmenizi zorlaştıran diğer sorunları düzelterek yaparlar. Reçeteli ve okuma gözlüklerindeki düzeltici lensler, isimlerini görme yeteneğinizi nasıl "düzelttiklerinden" alır. Daha net görebilmeniz için gözlerinizin kendi başına yapamadıklarını telafi ederler.

Gözlükler çeşitli görme sorunlarına yardımcı olabilir. Buna yakın, uzak veya farklı mesafelerdeki nesneleri görme zorluğu da dahildir. Ayrıca görüşünüzdeki bozulmalara, yaşa bağlı görme güçlüklerine ve göz hizalama sorunlarına da yardımcı olabilirler.

Gözlükler ne işe yarar?

Ulaşabileceğiniz yüksekliğe göre bir taburenin yaptığının aynısını gözlükler de gözleriniz için yapar. Tek başına yeterince güçlü olmayan bir yeteneği kullanmanıza yardımcı olurlar.

Işık ışınları gözünüze girdiğinde kornea ve mercekten geçer. Kornea ve merceğin ışık ışınlarını bükerek retina üzerinde doğru mesafede birleşmeleri gerekiyor. Bunu doğru yaptıklarında görüşünüz net ve keskin olur.

Ancak eğer bir gözünüzde veya her iki gözünüzde kırma kusuru varsa, etkilenen göz/gözler ışık ışınlarını doğru şekilde bükemez, bu da nesnelerin bulanık ve odak dışı görünmesine neden olur. Gözlüklerin devreye girdiği yer burasıdır. Işığa, gözlerinizin tek başına yapabileceğinden daha fazla bükülme katarlar.

Gözlükler aynı zamanda gözlerin yanlış hizalanması nedeniyle çift görmeye (diplopi) de yardımcı olabilir. Gözleriniz doğru şekilde hizalandığında, beyniniz her iki gözden gelen girdileri kusursuz bir şekilde tek bir resimde "birleştirebilir". Gözleriniz doğru şekilde hizalanmadığında, birbiriyle yarışan iki resim olduğundan çift görme sorunu yaşarsınız. Bazı lens türleri bunu telafi edebilir.

Gözlükler hangi sorunları çözer?

Gözlüklerin yardımcı olabileceği dört ana kırma kusuru türü vardır:

  • Uzağı görememe (miyopi). Yakındaki nesneler net, uzaktaki nesneler ise bulanıktır.
  • Uzak görüşlülük (hipermetrop). Uzaktaki nesneler net, yakındaki nesneler ise bulanıktır.
  • Eğik veya çarpık görüş alanları (astigmatizma). Yakın ve uzak görüşünüz bulanıktır. Ayrıca (özellikle geceleri) ışıklardan çıkan görünür "yıldız patlaması" ışınlarına da neden olabilir.
  • Yaş nedeniyle yakına odaklanmada zorluk (presbiyopi)

Gözlükler ne kadar yaygındır?

Gözlükler son derece yaygındır. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan bunları giyiyor.

Gözlük almadan önce hangi testlere ihtiyacım olacak?

Numaralı gözlük almadan önce göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Genellikle göz doktoru olan bir göz bakımı uzmanı, görüşünüzü kontrol etmek için muayeneyi ve ilgili testleri yapacaktır. 20/20 görüşünüz olup olmadığını kontrol edecekler (metrik sistemi kullanan yerlerde 6/6 görüş vardır).

20/20 görüşe sahip olmak, görme keskinliğinizin normal olduğu anlamına gelir. 20/20 görüşünüz yoksa, göz uzmanınız 20/20'den ne kadar uzakta olduğunuzu ve buna ulaşmak için ne gerektiğini belirleyecektir. Zaten gözlük takıyorsanız, gözlüğünüzün size yeterince yardımcı olduğundan emin olacaklardır.

20/20 görüşüne sahip olmamak iki yoldan biriyle sonuçlanabilir:

İkinci sayı birinciden küçükse: Bu normalden daha iyi bir görüştür. Örneğin 20/15 görüş, bir şeyden 20 metre uzakta durup onu net bir şekilde görebilmeniz anlamına gelir. Bu arada, çoğu insanın onu sizin kadar net görebilmesi için yaklaşması ve 15 metre uzakta durması gerekir.

İkinci sayı birinciden büyükse: Bu normalden daha kötü bir görmedir. Örneğin, 20/30 görüş, çoğu insanın bir şeyden 30 metre uzakta durup onu net bir şekilde görebileceği anlamına gelir. Ancak bunu onlar kadar net görebilmek için daha yakın, 20 metre uzakta durmanız gerekir.

Numaralı gözlüklerin farklı türleri nelerdir?

Birçok farklı gözlük çeşidi vardır. Karşılaşabileceğiniz terimlerden bazıları şunlardır:

  • Tek odaklı mercekler. Tek numara değişikliği olan lenslerdir.
  • Çok odaklı lensler. Bunlar, tek bir mercekte birleştirilmiş birden fazla numaraya sahip merceklerdir. Örneğin, çok odaklı bir mercek yakını okumak için, uzağı görmek için başka bir numaraya sahip olabilir.
  • Bifokaller. Bunlar bir tür çok odaklı merceklerdir. “Bi-” iki farklı reçete içerdikleri anlamına gelir. Genellikle reçeteleri ayıran görünür bir dikiş/kenar içerirler (genellikle mercek içindeki mercek gibi görünürler).
  • Üç odaklılar. Bunlar aynı zamanda bir tür çok odaklı mercektir. “Tri-” üç farklı reçete içerdikleri anlamına gelir. Bunlar ayrıca genellikle farklı numaralar arasında bir çizgiye sahiptir ve tek bir parça halinde birleştirilmiş birden fazla mercek gibi görünür.
  • Progresif lensler. Bunlar bir bakıma çift odaklı lenslere benziyor ancak camda iz yoktur. Reçete yavaş yavaş yukarıdan aşağıya doğru değişir. Lensin alt kısmı yakın görüşe yardımcı olur.
  • Okuma gözlüğü. Bunlar yakın görmeye yardımcı olan tek odaklı merceklerdir. Başlıca kullanımları presbiyopisi olan kişilerin okuma gibi görevler için yakın görmelerine yardımcı olmaktır. Pek çok kişi onları "okuyanlar" veya "hile yapanlar" (1920'lerden kalma ve hâlâ yaygın olarak kullanılan argo bir terim) olarak tanıyor.
  • Prizma mercekleri. Bu mercekler ışığın konumunu gözünüze girmeden önce değiştirir. Bu konum değişikliği, gözün yanlış hizalanması nedeniyle çift görmeye yardımcı olur.

Bazı lens veya gözlük türlerinin çok özel kullanımları vardır. Bunları genellikle gözlük camında görme reçetesi olmadan veya yerleşik çeşitli özelliklere/yeteneklere sahip reçeteli gözlük camı olarak alabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

  • Güneş gözlüğü. Güneş gözlüklerinin camlarının içine yerleşik reçeteler bulunabilir. Her zaman gözlük takmanız gerekiyorsa ve güneş ışığını engellemeyi ve aynı zamanda net görmeyi kolaylaştırmak istiyorsanız bu yararlı olabilir.
  • Bilgisayar gözlükleri. Bazen "mavi ışık engelleyiciler olarak bilinen bu gözlükler, ışığın belirli dalga boylarını engeller. Bilgisayar ekranına bakarak çok fazla zaman harcıyorsanız, bunlar göz yorgunluğunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı nedenden ötürü, her türlü reçeteli lens üzerinde de genellikle mavi engelleyici bir kaplama elde edebilirsiniz.
  • Fotokromik mercekler. Bunlar aynı zamanda "ışığa uyum sağlayan" lensler olarak veya "Transitions®" ticari markası altında da bilinir. Ultraviyole ışık onlara çarptığında otomatik olarak kararırlar. Malzeme merceğin kendisinin bir parçası olabileceği gibi mercek yüzeyine uygulanan bir kaplamanın içinde de olabilir.

Farklı gözlük türleri ve mercek malzemeleri nelerdir?

Reçeteli gözlükler söz konusu olduğunda genellikle iki seçeneğiniz vardır: cam veya plastik. Göz uzmanınız veya gözlükçü gibi başka bir göz bakımı uzmanı size mevcut seçenekler hakkında daha fazla bilgi verebilir. Ayrıca artılarını ve eksilerini açıklayabilir ve farklı cam türlerinin sizin için neler yapabileceğini anlatabilirler.

Cam mercekler

Plastik lensler

Daha ağır.

Daha hafif.

Kırılması veya çatlaması daha kolaydır.

Daha dayanıklı.

Daha sert yüzey (kolay çizilmez).

Daha yumuşak yüzey (çizilmesi daha kolay).

Kaplamaların uygulanması daha zordur.

Kaplamaların birçok nedenden dolayı uygulanması kolaydır.

Yüksek indeksli (daha güçlü reçeteler için) mevcuttur.

Yüksek indeksli (daha güçlü reçeteler için) mevcuttur.

Reçeteli lenslerde kullanılabilecek birkaç farklı plastik türü de mevcuttur. Hepsi camdan daha kolay çizilir, ancak çizilmeyi önleyici kaplamalar bu dezavantajı gidermeye yardımcı olur.

Yaygın plastik malzemeler şunları içerir:

  • Standart plastik. Reçeteli lensler için en yaygın plastik Columbia Resin #39'dur (kısaca "CR-39®" olarak bilinir). CR-39'un ağırlığı camın yarısı kadardır ve bu da onun popüler bir mercek malzemesi haline gelmesine yardımcı olmuştur.
  • Polikarbonat. Bu plastik türü hafiftir ancak çok dayanıklıdır ve CR-39'a göre kırılmaya daha dayanıklıdır. Lensler CR-39'a göre daha da ince ve hafif olabilir. Bu materyal özellikle çocuklar da dahil olmak üzere çok aktif insanlar için popülerdir. Ayrıca gözlüklerinize zarar verme olasılığının daha yüksek olduğu yorucu işlerde çalışan kişiler için de iyidirler.
  • Trivex® . Bu, reçeteli gözlükler için mevcut olan plastik malzemelerin en hafifidir. Aynı zamanda darbelere dayanıklıdır.
  • Yüksek indeksli plastikler. Yüksek indeksli cam çeşitlerine benzer şekilde, yüksek indeksli plastikler daha güçlü reçeteler için kullanışlıdır. Ancak cam muadilleri gibi yüksek indeksli plastiklerin de dayanıklılık sorunları vardır ve kırılmaya eğilimlidirler.

Riskler / Faydalar

Gözlüklerin avantajları nelerdir?

Gözlükler altta yatan sorunu çözmese de, sorun meydana gelirken telafi eder, böylece olağan rutininize ve faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Spesifik avantajlar şunları içerir:

  • İşe yararlar. Gözlüklerin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Teknolojik ilerlemeler, modern gözlüklerin daha hafif, daha ucuz, daha dayanıklı ve görmenize daha iyi yardımcı olabileceği anlamına geliyor.
  • Gözlükler güvenlidir. Gözlükler sağlığınız ve güvenliğiniz açısından çok az risk oluşturur veya hiç risk oluşturmaz.
  • Çok çeşitli göz sorunlarına yardımcı olabilirler. Gözlükler her türlü kırma kusuruna yardımcı olabilir. Ve lens yapmanın çeşitli yolları, aynı anda birden fazla sorunu tedavi edebilecekleri anlamına geliyor. Bazı örnekler arasında iki odaklı ve üç odaklı gözlükler veya hem astigmatizmi hem de uzak veya yakın görüşlülüğü aynı anda tedavi edebilen gözlükler yer alır.
  • Temel teknoloji pahalı değildir. Kullanılan teknik ve malzemeye bağlı olarak çok düşük maliyetle gözlük yapılabilmektedir.
  • Sigorta kapsamı yaygın olarak mevcuttur. Görme sigortası planları yaygındır ve lenslerin ve çerçevelerin maliyetinin çoğunu karşılar.
  • Maliyet yardımı programları mevcut olabilir. Yaşadığınız yere bağlı olarak, sigortanız yoksa veya sigortanız gözlüklerinizle ilgili maliyetleri tam olarak karşılamıyorsa, programlar göz muayenelerinin, gözlüklerin veya ilgili ihtiyaçların maliyetini karşılamaya veya azaltmaya yardımcı olabilir.

Yeni gözlüklere alışmak ne kadar sürer?

Yeni gözlüklere alışmak genellikle yalnızca birkaç gün sürer. Ancak bazı reçete ayarlamalarına (göz hizalamasına yardımcı olacak prizma değişiklikleri gibi) alışmak daha uzun sürebilir. Reçetenizden ne bekleyeceğinizi size en iyi söyleyecek kişi göz uzmanınızdır.

Gözlüklerimin bakımını nasıl yaparım?

Gözlüklerinizi takmadığınızda, onları saklayabileceğiniz en iyi yer sert kabuklu gözlük kutusudur. Bu onları düşme, çizilme ve daha fazlası gibi en yaygın hasar nedenlerinden koruyacaktır. Elinizde bu tür bir gözlük kabı yoksa, onları çizebilecek veya başka şekilde zarar verebilecek herhangi bir şeyden uzak, temiz ve kuru bir yer de saklamak işe yarayacaktır.

Gözlüklerinizi temizlemek için aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Önce gözlük camlarınızı ıslatın. Yumuşak bulaşık sabunu ve su ya da hafif izopropil alkol spreyi kullanabilirsiniz (alkol spreyinin lenslerinize zarar verip vermeyeceğini öncelikle göz doktorunuza veya başka bir uzmana sorun).
  • Uygun kumaş türünü kullanın. Mikrofiber havlu veya başka türde tüy bırakmayan bir bez en iyisidir. ASLA kağıt havlu, mendil, tuvalet kağıdı vb. kullanmayın. Bunların hepsi ahşap bazlı kağıt ürünlerdir ve gözlüğünüzün yüzeyini çizebilir veya koruyucu kaplamalara zarar verebilir.
  • Kıyafetlerinizi kullanmayın. Gözlüklerinizi temizlemek için gömleğinizin kolunu veya köşesini kullanmak cazip ve kullanışlı olabilir. Ancak gözlüklerinizin en iyi durumda kalmasını sağlamanın en iyi yolu bu değildir. Giysilerdeki pamuk veya sentetik elyaflar gibi elyaflar da camlarınızın kaplamasını çizebilir, aşındırabilir veya zarar verebilir.

Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Gözlük takıyorsam ne sıklıkla göz muayenesine ihtiyacım var?

Herkesin en az bir ila iki yılda bir göz muayenesine ihtiyacı vardır. Belirli tıbbi durumlarınız varsa göz uzmanınızı daha sık görmeniz gerekebilir. Göz uzmanınıza ne sıklıkta başvurmanız gerektiği konusunda sorularınız varsa onlara sorun. Seçenekler sunabilir ve programınıza ve ihtiyaçlarınıza daha uygun bir şekilde sizi programlayabilirler.

Gözlüklerimi ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Reçeteniz değiştiğinde gözlüklerinizin de değişmesi gerekir. Reçeteniz çok az değişirse veya hiç değişmezse, iyi çalıştığı ve herhangi bir hasar veya başka sorun olmadığı sürece aynı gözlükleri kullanmaya devam edebilirsiniz.

Göz uzmanımı ne zaman aramalıyım?

Görüşünüzde değişiklikler veya görüşünüzle ilgili olabilecek semptomlar/sorunlar fark ettiğinizde göz uzmanınızı aramalısınız. Buna gözlerinizin yorgun veya gergin hissetmesi, baş ağrısı, göz ağrısı, ışığa duyarlılık vb. de dahildir.

Ek Ortak Sorular

Gözlük takmanın yan etkileri nelerdir?

Gözlükler doğru yapıldığında ve kullanıldığında çok az yan etkiye sahiptir. Ele almak isteyebileceğiniz hafif yan etkilere bazı örnekler şunlardır:

  • Lensle ilgili sorunlar. Yeni bir reçeteli lense alışmak, görüşünüzü alıştığınıza göre ne kadar değiştirdiğine bağlı olarak birkaç gün sürebilir. Progresif mercekler gibi bazı mercek türlerinin, merceğin yapılma şekli nedeniyle dış kenarın yakınında küçük bozulmaları vardır. Buna alışmakta zorluk yaşıyorsanız göz uzmanınızdan yardım veya öneri isteyin.
  • Uyum ile ilgili rahatsızlık. Bazı durumlarda gözlük takmak, gözlüğün başınıza veya yüzünüze, özellikle burnunuza, kulaklarınıza veya şakaklarınıza temas ettiği her yerde hafif rahatsızlığa neden olabilir. Çerçeveyi ayarlamak genellikle çözümdür. Bunun gibi küçük ayarlamalar veya onarımlar için göz uzmanınıza veya personeline hizmetleri hakkında soru sormak isteyebilirsiniz.
  • Göz yorgunluğu veya baş ağrısı. Yepyeni veya tarihi geçmiş bir reçeteniz varsa, özellikle çok fazla kitap okuyorsanız veya bilgisayarda çalışıyorsanız, gözlerinizin yorulduğunu veya daha sık baş ağrısı çektiğinizi fark edebilirsiniz. Reçeteniz yeniyse, bu genellikle birkaç gün sonra kaybolur. Reçetenizin tarihi geçmişse (bir veya iki yıldan daha eskiyse), bu genellikle yeni bir reçete almanız gerektiğinin bir işaretidir.

Ve tam tersine, düzeltici gözlük kullanmamanın yan etkileri çok daha şiddetlidir. Düzeltilmemiş görme sorunları aşağıdakilere katkıda bulunabilir:

  • Azalan hareketlilik.
  • Banyo yapmak, giyinmek, kendinizi ve başkalarını beslemek gibi günlük yaşam aktivitelerinde (GYA'lar) sorun.
  • Azalan iş verimliliği.
  • Artan zihinsel gerileme riski.
  • Özellikle depresyon olmak üzere zihinsel sağlık sorunları riskinin artması.

Gözlüklerimi takmadığım takdirde görüşüme zarar verir miyim?

Muhtemelen değil. Çocuklarda erken büyüme ve göz şekli değişiklikleri nedeniyle kötüleşen görme sorunları olabilir, ancak bu genellikle yetişkinlikte stabil hale gelir. Presbiyopisi olan yaşlı yetişkinlerde yakın görüşte bir azalma olabilir, ancak bu genellikle yaşlanmayla birlikte beklenen bir durumdur.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.