Gözlük Gurusu’ndan sezon trendleri...

Dünya optik trendlerini çok yakından takip ediyor.

Gözlük Gurusu’ndan sezon trendleri...
03 Mayıs 2014 Cumartesi 08:37

 

Güneş gözlüğü denilince "ona sormadan olmaz" dedik. Ne de olsa Hakan San, 50 yıllık gözlükçü bir aileden geliyor.

 

Güneş gözlüğü denilince "ona sormadan olmaz" dedik. Ne de olsa Hakan San, 50 yıllık gözlükçü bir aileden geliyor. Türkiye'nin ilk gözlükçülerinden Mehmet San'ın oğlu Hakan, dünya optik trendlerini çok yakından takip ediyor. Optisyenlik diploması olan Hakan San ile sezon trendlerini konuştuk.

 

Gözlük sevdanız nasıl başladı? Baba mesleğiniz değil mi?

 

Sadece babam değil annem Sema San da Türkiye'nin ilk gözlükçülerinden. Dolayısıyla gözlüklerin içine doğmuş ve gözlükçü diplomasına sahip iki kardeşiz ancak farklı mesleklere yöneldik. Ben uzun süre başta Sabancı Üniversitesi olmak üzere birçok üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmış, iletişim bilimleri dalında doktora derecesine sahip bir akademisyenim. Türk medyasında da uzun süre çalıştım. Ancak, ailemizin gözlük dükkânları hâlâ faal olduğu için, biz gözlükleri bıraksak da gözlükler bizi bırakmadı.

 

Fashion@eye markası ne zaman kuruldu?

 

Öğrencilerime medya derslerinde örnek olması amacıyla 2008 yılında yazmaya karar verdiğim blog'um, aslında her şeyin başlangıç noktası. Türkiye'de satılmayan ve tanınmayan ünlü gözlük markaları, bağımsız gözlük tasarımcıları, gözlük üzerine yapılmış enteresan araştırmalar ve gözlüğün nasıl seçilmesi gibi farklı konuların içeren blog'uma isim düşünürken, hem gözlüğün bir moda aksesuvarı olduğunun altını çizmek hem de sosyal medyaya '@' işaretiyle vurgu yapmak adına Fashion@EYE isminde karar verdim. Blog gerek yerli gerekse yabancı basında oldukça yer aldı. Karaköy'de, vintage koleksiyonlarımız ile Türkiye'de az bilinen markaların özel modellerini bir araya getirdiğimiz mağazamızı da "Fashion@EYE" adı altında açınca markamız daha da oturmuş oldu.

 

'BİRBİRİMİZE FAZLASIYLA BENZEMEYE ÇALIŞIYORUZ'

 

Yurtdışından vintage gözlükleri alıp yeniliyorsunuz. Vintage merakı nereden?

 

Yıllarca sattığı ve çok beğendiği gözlüklerden birer adet saklayan babam, Fashion@EYE vintage gözlüklerin de temelini attı. Kullanılmamış ve nadide eski gözlükleri tek tek toplayıp yenileyip gözlük severlerle buluşturuyorum. Bu eşsiz gözlükler, sahip oldukları ruhla geçmişten bizlere mesajlar iletiyor. Özellikle modaevi markaları, son senelerde bu gözlükleri yeniden yorumlayıp piyasaya sürüyor. Orijinalini takmak varken, yeni yorumlara gerek var mı?

 

"Gözlük Gurusu" diye anılıyorsunuz, siz kendinizin nasıl tanımlarsınız?

 

Gözlük Gurusu unvanını bana takan basın mensupları aslında. Ben kendimi gözlüğün içine doğmuş, ilk oyuncakları gözlükler olan, gözlükçülüğe kendini adamış bir aileden gelen misyoner olarak görüyorum. İletişim bilimleri dalında akademisyen olduğum için, altını çizmek istediğim nokta, gözlüğün imajımızın büyük bir parçası olduğu. Ülkemizde ne yazık ki gözlüğün bir aksesuvar olduğu unutulmuş durumda, halbuki kendimizi en iyi ifade ettiğimiz ve gözümüzde taşıdığımız için kişiliğimiz hakkında karşımıza bilgi veren çok önemli bir aksesuvardan bahsediyoruz. Ayrıca belli markaların belli modellerine yönelmiş durumdayız, birbirimize fazlasıyla benzemeye çalışıyoruz. Ben bu algıyı değiştirmeye çalışan, halkımızı gözlük seçimi ve kullanımı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan ve kişilerin imajına katkıda bulunmayı hedefleyen bir gözlük severim. Özellikle uluslararası gözlük sektörünün dikkatini çektiğim için çok mutluyum, örnek vermek gerekirse, yakın zamanda Münih'te düzenlenen optik fuarına Türk gözlük gurusu olarak davet edildim ve bir konuşma yaptım, çok gurur vericiydi.

 

'KADİFE GÖZLÜKLER ÇOK MODA'

 

Dünya optik sektörünü yakından takip ediyorsunuz bu sezonun güneş gözlüğü trendlerinden bahseder misiniz?

 

Dünya optik piyasası çok hareketli ve bilinçli, bildiğiniz üzere uluslararası gözlük fuarlarını sıkı takip ediyorum. Bu seneki trendlerden bahsedersek, kesinlikle retroya devam. Kadınlar daha da sivri kelebekler, erkekler ise daha köşeli kemik çerçeveleri bu sene çok görecekler. Modeller de genelde eskiye rağbet devam ediyor ancak hammaddelerde değişiklik var. Özellikle renk renk kadife gözlükler, gerek kadın gerekse erkeklerde kesinlikle bu senenin öne çıkanları. Renkli titanyum çerçeveler de güneş gözlüklerinde bu sene gözlerde yerini bulacak. Alternatif olarak da ahşap hâlâ devam ediyor. Aynalı camları da bu sene göreceğiz ancak yerini yavaş yavaş açık renk pastel cam tonlarına bırakıyorlar.

 

Güneş gözlüğü sadece bir yaz aksesuvarı mı? Gözlük sizin için ne ifade ediyor?

 

Güneş gözlüğü sadece yaz gözlüğü değil. Kışın yüzey yansıması yüksek olan karlı günlerde göz kamaşmasını önlemek, güneşli havalarda ise UV ışınlarını bloke etmek, rüzgârlı havalarda ise gözümüze bir şey kaçmasını önlemek amacıyla güneş gözlüğü takmalıyız. Dolayısıyla güneş gözlüğü dört mevsim takmamız gereken çok önemli bir aksesuvar.

 

Kadın ve erkekler gözlük seçerken nelere dikkat etmeli?

 

Her şeyden önce kadın ya da erkek, aldığımız gözlüğün kalitesinden ve camının UV blokajından emin olmalıyız. Bunun yanı sıra, gözlük seçerken başkasında gördüğümüz gözlüğü değil, kendimize yakışanı seçmek çok önemli. Tecrübeli gözlükçülerin de onaylayacağı gibi, genelde bize yakışan gözlük raflardan bizi çağırır ve ilk denediğimiz gözlüğü alırız. Bunun sebebi de, kendimizi, yüzümüzü, tarzımızı ve kendimize yakışacak gözlüğü aslında çok iyi bilmemiz. Ancak bu konuda emin değilsek, kendimizi iyi hissettiğimiz gözlüğe yönelmek ve mahalle baskısına kulaklarımızı tıkamamız çok önemli.

 

 

Kaynak :  haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.