Gözlüğün Hastaya Sağladığı Yarar Tedavi midir?

EGOD Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Taylan Küçüker'in Kaleminden...

Gözlüğün Hastaya Sağladığı Yarar Tedavi midir?
03 Kasım 2016 Perşembe 10:25

Hastanın görmesini sağlayan, refraksiyon kusurunu düzelten, göz hekiminin tıp bilgisi ile yazdığı reçeteyi, gözlükçü/Optisyen meslek bilgisini katarakt, cam ve çerçeveden kişiyi özel olarak ürettiği, görmeyi temin eden optik sağlık gereci gözlüktür. Gözlükle yapılan sağlık hizmeti sunumu tedavidir.

Ebeveynler çocuklarını doğumda,1 yaşında ve 4 yaşına gelmeden kesinlikle bir göz hekimine muayene ettirmelidir.

Şaşılık gözlükle tedavi edilebilir. Şaşılığı 6 yaşına kadar gözlükle tedavi etmezseniz, çözüm cerrahidir. Cerrahi işlem hem pahalı hem de risklidir. Ayrıca zayıf gözün daha çok çalışması sağlanmaya çalışılır. Bu, sağlam gözün özel bir bandajla haftalar bazen aylar boyunca kapatılması ile yapılır. Önce gerekli olan reçete edilir. Çocuk bunu kullanmaya başlar ve kapama tedavisi yapılır. Şaşılıkta eğer bir cerrahi müdahale yapılacaksa genellikle önce göz tembelliği giderilmeye çalışılır. Göz tembelliği tedavi edilmezse, kalıcı görme kusuru derinlik algılamasında ciddi kayıp olur. Başarıda en önemli kıstas erken teşhisdir. Binoküler görme bozuklukları prizmatik camlarla tedavi edilebilir. Yatalak hastaların yatarak okuyabilmeleri yine prizmatik camlarla sağlanabilir. Az görenler için teleskopik gözlükler tedavi aracıdır. Sert kontak lenslerle keratokonus tedavi edilir.

Yapılan yanlışlık hekim reçetesi ile kişiye özel üretilen her türlü gözlüğün ticari bir emtia gibi mütalaa edilmesinden kaynaklanmaktadır. Görmeyi sağlayan cam çerçeve değil, hekim reçetesine mesleki bilgimizi katarakt kişiye özel ürettiğimiz gözlüktür. Optik ürünler (gözlük çerçevesi camı, her türlü kontak lens, LVA vs) hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müessesinde satışı yapılabilen tıbbi cihazdır. İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle reklamı ve internet üzerinden satışı yasaktır.

Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.

Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu

Eğitim komisyonu başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.