Gözleri İyileştiren Kontak Lens Yapıldı

Patentli kontak lens malzemesi, göz aşınmalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için gerektiğinde ilaçları serbest bırakabiliyor.

Gözleri İyileştiren Kontak Lens Yapıldı
31 Mart 2024 Pazar 10:57

Waterloo Üniversitesi'nden disiplinler arası bir ekip, gözün daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için ilaçları kontrollü bir şekilde serbest bırakırken kornea yaraları için bandaj görevi görebilecek yeni bir kontak lens malzemesi geliştirdi.

Tipik olarak kornea aşınması hastaları, genellikle antibiyotik içeren göz damlaları damlatılmış, şeffaf, oksijeni geçiren bandajlı kontak lens takarak yedi ila 10 gün geçirirler. Ancak tek seferlik antibiyotik uygulaması, sürekli tedavi için yeterli ilacın gözde kalmasını sağlamayı zorlaştırıyor.

Waterloo Optometri ve Görme Bilimi Okulu'nda profesör ve Oküler Araştırma ve Eğitim Merkezi (CORE) direktörü Dr. Lyndon Jones, "Bu, vücuda duyarlı, hedefe yönelik salınan bir ilaç dağıtım sistemidir" dedi. "Ne kadar çok yaralanırsanız, o kadar çok ilaç dağıtılır; bu da benzersiz ve potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme."

Waterloo Üniversitesi'nde sağlığın sınırlarını aşacak teknoloji geliştiren birçok araştırmacı ve girişimciden Jones, Dr. Susmita Bose (Doktora'23), Dr. Chau-Minh Phan (Doktora'16) ve Dr. Kimya mühendisliği doçenti Evelyn Yim, kollajen bazlı malzemeler üzerinde çalışıyor.

Kolajen, gözde doğal olarak bulunan ve sıklıkla yara iyileşme sürecine de katılan bir proteindir; ancak kontak lens malzemesi olamayacak kadar yumuşak ve zayıftır. Yim, bir kolajen türevi olan jelatin metakrilat'ı 10 kat daha güçlü bir biyomateryal haline dönüştürmenin bir yolunu buldu.

Kollajen bazlı malzemelerin benzersiz bir özelliği, gözde doğal olarak bulunan matris metaloproteinaz-9 (MMP-9) adı verilen bir enzime maruz kaldıklarında bozunmalarıdır.

Phan, "Bu enzimler çok özel çünkü yara iyileşmesinde rol oynuyorlar ve bir yaranız olduğunda daha fazla miktarda salınıyorlar" dedi. "Elinizde bu enzimin varlığında bozunabilecek bir malzeme varsa ve bu malzemeye bir ilaç eklersek, onu, yarada bulunan enzimlerin miktarıyla orantılı bir şekilde ilacı serbest bırakacak şekilde tasarlayabiliriz. . Yani yara ne kadar büyükse, salınan ilaç miktarı da o kadar yüksek oluyor.”

Ekip, yara iyileştirici ilaç modeli olarak sığır laktoferrinini kullandı ve onu malzemenin içine hapsetti. İnsan hücre kültürü çalışmasında araştırmacılar, ilaç salan yeni kontak lens materyalini kullanarak beş gün içinde yaranın tamamen iyileşmesini sağladı.

Malzemenin bir diğer faydası ise yalnızca göz sıcaklığında aktif hale gelerek dahili bir depolama mekanizması sağlamasıdır.

Bir sonraki adım, farklı ilaçların içine hapsedilmesi de dahil olmak üzere malzemeye ince ayar yapmaktır.

Bilim adamları, materyallerinin büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor; sadece göz için değil, vücudun diğer bölgeleri için de potansiyel olarak, özellikle de büyük cilt ülserleri için.

Araştırmacıların çalışmalarını özetleyen bir çalışma yakın zamanda Pharmaceutics dergisinde yayınlandı.

Kaynak: www.uwaterloo.ca


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.