Göz Sağlığına Zarar Veren 9 Şey

Göz, yaş almaya bağlı olarak değişen ve yetilerini kaybeden bir organdır. Ancak yaş almadan, çok küçük ve genç yaşlara da göz sağlığı kaybedilebiliyor.

Göz Sağlığına Zarar Veren 9 Şey
27 Aralık 2018 Perşembe 16:34

Göz Sağlığınızı Etkileyecek 9 Unsur
Hipermetrop, miyop, katarakt gibi en sık görülen göz rahatsızlıkları artık vaktinden çok daha erken görülmeye başlıyor. İşte göz sağlığımızı en çok etkileyen 10 unsur.
 
1. Sigara
Sigara göz çevresinde, içinde ve retinada bulunan kılcal damarlara zarar vermektedir. Tahrip olan kılcal damarlar da bir süre sonra görme yetisinde gerileme meydana getirir. Eğer önlem alınmaz ve sigara tüketimi sonlandırılmaz ise ne yazık ki göz, görme yeteneğini kaybetmeye devam edecektir.
 
2. Televizyon ve Bilgisayar
Elektronik cihazlar doğrudan göze zarar vermez ancak yaşlanmasına neden olur, yaşlanma durumu söz konusu olan gözlerde de buğulu görme sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle televizyon ve bilgisayara çok uzun süre bakılacak ise arada gözlerin dinlendirilmesi gerekir.
 
3. Kontrolsüz Gözlük Kullanımı
Bazıları güneş gözlüğü ya da numaralı gözlükleri doktor kontrolünden geçmeden, reçetesiz bir şekilde almaktadır ve kullanmaktadır. Bu da göz sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Her türlü gözlüğü kullanmadan önce doktor kontrolünden geçmek şarttır.
 
4. Uykusuzluk
Uzun süre uykusuz kalmak, gözdeki kılcal damarları tahrip eder. Zaten uykusuzluğun dikenleşme ve kanlanmayı beraberinde getirdiği de gözlemlenmektedir. Bu nedenle uyku düzeninden feragat edilmemeli ve gözlerin yeterince dinlendiğinden emin olunmalıdır.
 
5. Kötü Beslenme
Beslenme de, gözü etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle A, E, C ve B2 vitaminleri göze iyi gelmektedir. Bu vitaminleri içeren yiyecekleri tüketmek daha sağlıklı gözlere sahip olmayı sağlar.
 
6. Hijyen
Hijyen de göz sağlığını doğrudan etkilemektedir. Özellikle başkasına ait makyaj malzemeleri kullanılmamalı, başkasının kullandığı kontak lensler asla takılmamalıdır. Ayrıca lens kullanılıyor ise kutuları belli aralıklar ile değiştirilmeli ve lensler solüsyonla dezenfekte edilmelidir. Lensler takılmadan ya da çıkarılmadan önce eller muhakkak temizlenmelidir. Ayrıca lenslerin gözde 8 saatten fazla kalmamasına da dikkat edilmelidir.
 
7. Kontrol Yaptırmamak
Katarakt, şaşılık, göz kuruluğu gibi rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollerine zamanında gitmemesi göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Genellikle ilaçların olumlu yanıt vermesinden sonra kontroller bırakılır.
 
8. Yanlış Estetik Operasyonlar
Göz kapağı düşüklüğü nedeni ile her yıl binlerce kadın ve erkek estetik operasyon geçirmektedir. Oysa bu operasyonlardan önce göz muayenesinden geçmeli ve herhangi bir risk oluşturup oluşturmayacağı kontrol edilmelidir.
 
9. Reçetesiz İlaç Kullanmak
Göz kuruluğu ve çapaklanma yaşayan insanların en sık yaptıkları hata bilinçsiz ilaç kullanımıdır. Öncelikle bu sorunların temeli araştırılmalı ve ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
 
Kaynak: Ne Oldu.Com
 
 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sanane - 4 yıl önce
bir sorum olacak musluk suyu gozume damlarsa goze zarar verir mi