Göz Mikrobiyomunuzu Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Özellikle stres ve dengesiz beslenme ile mikrobiyomlarımızın dengesine zarar veriyoruz.

Göz Mikrobiyomunuzu Korumak İçin Yapmanız Gerekenler
07 Kasım 2017 Salı 16:31

İnsan sağlığı konusundaki en önemli ve en son buluşlarımızdan biri yararlı bakterilerin oluşturduğu mikrobiyomları anlamamız oldu. Bakteri, arke ve ökaryotik mikropların oluşturduğu mikrobiyomlar vücudumuzun içinde ve cildimizde bizimle beraber yaşıyorlar.

Mikrobiyomların bağışıklık ve sinir sistemlerindeki yeri ve cildimizdeki dengesinin önemi yeni araştırmalar ile beraber daha da dikkat çekiyor ve daha fazla araştırma yapılmasını sağlıyor. Bununla beraber, yediğimiz yemekten uyuduğumuz uykuya kadar her şey mikrobiyomun sağlığını hemen etkilemekte. Özellikle stres ve dengesiz beslenme ile mikrobiyomlarımızın dengesine zarar veriyoruz.

Yale Üniversitesi tarafından yapılan son bir araştırma, bakterilerden oluşan bir mikrobiyomun gözlermizde de var olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre göz merceğimizde psödomonas, korinebakteriyum, acinetobacter, stafilokok, streptokok, streptophyta ve methylobacterium bakterileri bulunmakta.

Araştırma, gözdeki kimyasal dengeyi koruyan homestatik mikrobiyomun, zararlı türlerin koloni oluşturmasını engellediği yönünde çok güçlü verilere ulaştı. Yani gözdeki mikrobiyom da aynı bağırsaklardaki mikrobiyom gibi enfeksiyonların önüne geçmeye ve kimyasal dengenin korunmasına yardımcı oluyor.

Bununla beraber uzmanlar, en karmaşık ve değişken yapılı mikrobiyomun, gözü kapaklarının iç yüzeyinde gözü koruyan sümüksü zarda bulunduğunu belirtiyor. Mikrobiyomun metabolik sisteme yardım ettiği ve zararlı türleri engellediğini düşünüldüğünde, en yararlı kolonilerin gözü koruyan yapının içinde olması oldukça mantıklı.

Araştırmanın geliştirilmesi ile göz sağlığında kimyasal ilaçlar veya cerrahi durumlarla iyileştirilen hastalıkların daha basit bir şekilde düzeltilmesi ümit ediliyor. Örneğin gözde dolaşım problemleri yüzünden ortaya çıkan glakom hastalığının, mikrobiyomların güçlendirilmesi, probiyotik bazlı ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı ile tedavi edilebileceği belirtiliyor.

Bunun için uzmanlar çevresel faktörleri, ne yediğimizi, stres seviyemizi değiştirecek ve göz sağlığımızı koruyacak bir kaç öneri de hazırlamışlar:

1. İltihap sökücü yiyeceklerin tercih edilmesi

Genel olarak sebze ve meyvelerin çoğunda bulunan iltihap sökücü özellikler, özellikle organik yabanmersini, saf sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı, ham kuruyemiş ve baklagillerde bulunmakta.

2. İltihapa yol açacak yiyeceklerden kaçının

Bunlar gazlı ve şekerli içecekler, kızarmış yiyecekler, işlenmiş soya ürünleri, tütsülenmiş gıdalar, kafein, şeker ve alkolden oluşuyor.

3. Gözleriniz için 20-20-20 kuralını uygulayın

Eğer ekrana 20 dakika süre le baktıysanız, 20 saniye boyunca 20 adım ötedeki bir nesneye bakın. Bu gözlerinizi elektronik araçlardaki mavi ışığa karşı koruyacaktır.

4. Damar daraltan göz damlalarından uzak durun

Bunun yerine korneayı sulandıran ve oksijen veren MSM damlaları öneriliyor.

5. Gözlerinizi dinlendirin

Eğer lens kullanıyorsanız, lensleri uykudan önce kesinlikle çıkarmayı unutmayın.

6. Gözde kan dolaşımını artırın

Günde bir kaç dakikanızı gözünüze avuçlarınızla masaj yapmaya (bastırmadan ve hafifce) ayırın.

Kaynak: yesilist.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.