Göz Melanom Belirtileri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Göz veya oküler melanom, en yaygın göz kanseri türüdür. Genellikle retina ile gözün beyazı arasındaki tabaka olan uveayı etkiler.

Göz Melanom Belirtileri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
01 Şubat 2022 Salı 16:58

Göz Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Belirtiler
  • Risk faktörleri
  • Teşhis
  • Tedavi
  • Önleme
  • Görünüm

Göz veya oküler melanom, en yaygın göz kanseri türüdür. Genellikle retina ile gözün beyazı arasındaki tabaka olan uveayı etkiler.

Çoğu kanser türü cildi etkiler, ancak bazıları göz dahil vücudun diğer bölgelerinde gelişir. Göz melanomu , göze renk veren pigment üreten hücrelerde gelişir.

Kanser gözde başlarsa buna birincil göz kanseri denir. Göz melanomu vücudun başka bir yerinde başlar ve göze yayılırsa buna ikincil göz kanseri denir.

Göz melanomu genellikle ikincil bir kanserdir, yani vücutta farklı bir yerde başlar ve göze yayılır. Aslında, vakalara bakıldığı zaman göz melanomları %90 oranında deride başlar.

2019'da Amerikan Kanser Derneği (ACS) verilerine göre yaklaşık 3.360 yeni göz kanseri vakasının çoğu oküler melanom olarak tespit edilmiştir.

Belirtileri Nelerdir?

paylaşınGöz melanomu iris içinde karanlık bir nokta olarak görünebilir. Görsel: Jonathan Trobe, MD, 2011

Göz melanomu olan bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Diğerlerinde ışık çakmaları olabilir, görme bulanıklığı yaşayabilir veya görüş alanlarında karanlık noktalar görebilir.

Aşağıdaki belirti ve semptomların görülmesi mümkündür:

  • İriste büyüyebilen karanlık bir nokta
  • Gözün göz yuvası içinde yer değiştirmesi
  • Görsel alanda yanıp sönen ışıklar
  • Sulu gözler
  • Bulanık görüş
  • Bir gözde periferik görme kaybı

Hastalar ayrıca gözlerinde “yüzen cisimler” görebilirler. Bunlar, bir kişinin görüş alanında hareket eden benekler veya dalgalı çizgilerdir. Boş bir duvar gibi düz bir arka plana bakarken bu yüzen cisimler daha net görebilir. Küçük noktalar, daireler, çizgiler, bulutlar veya örümcek ağları olarak da görünebilirler. Floaters (yüzen cisimler) özellikle insanlar yaşlandıkça yaygınlaşır, mutlaka kanseri göstermezler.

Nadiren, göz içinde veya çevresinde ağrı, göz melanomunun bir belirtisi olabilir.

Risk faktörleri

Uzmanlar, oküler melanomaya neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller.

Bilim adamları, göz kanseri ile bazı genetik değişiklikler arasında bağlantı buldular, ancak bu değişikliklerin tam olarak nerede meydana geldiği veya kanserin gelişmesine neden olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Aşağıdaki faktörlerin göz melanomu geliştirme riskini artırdığı görülmektedir:

  • Göz rengi: Mavi veya yeşil gözlü kişilerde oküler melanom gelişme riski, kahverengi gözlü kişilere göre daha yüksektir.
  • Ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma: UV ışığına maruz kalma, konjonktival melanom riskini artırabilir. Bu, gözün yüzeyinde oluşan bir melanomdur.
  • Displastik nevüs sendromu: Bu durumda kişide displastik nevüs olarak bilinen atipik benler gelişir. Bunlar sıradan benlerden farklıdır. Düzensiz kenarlıkları vardır, birkaç farklı renk içerebilirler ve genellikle kümeler halinde görünürler. Displastik nevüslerin, sıradan benlere göre malign melanomlara dönüşme olasılığı daha yüksektir.
  • Etnik köken: Göz melanomu en çok beyaz insanlarda gelişir.

Göz melanomu her yaşta gelişebilir. Ancak, insanlar yaşlandıkça daha olası hale gelir.

Teşhis

Bir doktor, göz melanomunu teşhis ederken gözdeki genişlemiş kan damarlarını arayabilir.

Oküler melanomun erken tespiti, teşhisi ve tedavisi, iyi bir görünüm için çok önemlidir.

Uzman bir göz doktoruna düzenli göz testleri yaptırmak, göz melanomunu erken teşhis etmenin en iyi yoludur.

Test sırasında, göz doktoru gözün dış kısmını inceleyecek ve genişlemiş kan damarlarına bakacaktır. Bu muayenenin sonuçları, tümörler de dahil olmak üzere herhangi bir göz rahatsızlığının mevcut olup olmadığını ortaya çıkarabilir.

Ayrıca gözün içini de inceleyecek olan göz doktorunuz retina, optik sinir ve lens dahil gözün içini incelemek için oftalmoskopi kullanacaktır. Bu prosedür doğrudan veya dolaylı olabilir.

  • Dolaylı oftalmoskopi: Bu prosedür sırasında, göz doktoru göze çok parlak bir ışık tutmak için bir lens ile birlikte özel bir far kullanacaktır.
  • Doğrudan oftalmoskopi: Bu testte, göz doktoru, içbükey ayna ve pille çalışan bir ışıktan oluşan bir cihaz olan bir oftalmoskop kullanacaktır. Gözü incelemek için tek bir mercek kullanacaktır.

Oftalmoskopi, çoğu göz melanomunu tespit etmek için genellikle yeterlidir.

Hangi Testler Yapılır?

Göz doktorunuz göz melanomundan şüphelenirse, aşağıdaki görüntüleme testlerini isteyebilir:

  • Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgaları, göz içindeki yapıların görüntülerini üretir. Göz melanomları genellikle bir ultrason görüntüsünde ayırt edici özelliklere sahiptir. Ultrason taraması ayrıca tümörün kalınlığının belirlenmesine yardımcı olabilir.
  • Floresein anjiyografi: Göz doktoru, bireyin kolundaki bir damara sarı bir boya enjekte edecektir. Boya gözlerde dolaşırken, özel bir kamera birkaç dakika boyunca birkaç saniyede bir flaşlı fotoğraflar çekecektir. Bu görüntüler boyanın akışını göstererek retinadaki kan damarlarını vurgulayabilir.

Oftalmolog, oküler melanom tanısını doğrularsa, kişiyi kanseri tedavi etmesi için bir oküler veya normal onkoloğa yönlendirebilir.

Metastaz

Daha ileri testler, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirleyebilir. Bir kanser yayıldığında, metastaz olarak bilinir.

Metastaz testleri şunları içerir:

  • Doktorun göz melanomunun karaciğere yayılıp yayılmadığını belirlemesine yardımcı olabilecek kan testleri
  • Akciğerlerdeki anomalileri tespit etmek için bir göğüs röntgeni
  • Vücudun başka bir bölümünün CT veya MRI taraması
  • Doktorun laboratuvarda test için doku örneği aldığı biyopsi

Melanom teşhisi için genellikle biyopsi gerekli değildir. Ancak bir konjonktival melanomun yayılma ihtimalinin olup olmadığı hakkında bilgi verebilir.

Tedavi

Tedavi, tümörün yeri, boyutu ve türü ile kişinin genel sağlığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Gözdeki melanom lezyonu küçükse, doktor acil tedavi yerine izlemeyi önerebilir. Müdahaleler bir miktar görme kaybına neden olabilir.

Aşağıdaki bölümlerde, daha spesifik tedavi seçeneklerini listeliyoruz.

Ameliyat

Birkaç cerrahi seçenek mevcuttur:

İridektomi

Gözün diğer bölümlerine yayılmamış küçük melanomlar içeren iris kısımları çıkarılır

İridotrabekülektomi

Melanomların yayılmış olabileceği iris parçaları ve destekleyici dokular çıkartılır.

İridosiklektomi

İris ve siliyer cismin bir kısmı çıkarılır. Kan damarlarını içeren siliyer cisim, gözün beyazı ile retina arasında ince bir tabakadır.

Koroidektomi

Koroidin bir kısmını ve bazen de göz duvarının bir bölümünü çıkartılır. Koroid, gözün kan damarlarını içeren pigmentli kısmıdır. Prosedürü bir radyasyon tedavisi süreci takip edebilir.

Enükleasyon

Bu durumda tüm göz yuvasından çıkarılır. Uzman bir göz doktoru, tümörün büyük olduğu ve başka herhangi bir tedavinin gözün çoğunun kaybına neden olacağı durumlarda bu prosedürü önerebilir. Ayrıca şiddetli göz ağrısı olan kişiler için enükleasyon talep edebilirler.

Cerrah daha sonra bir oküler protez veya yapay bir göz yerleştirecektir. Bu görmeyi sağlamasa da kozmetik bir ikamedir.

Radyasyon ve diğer hedefe yönelik tedavi

Radyasyon tedavisi, göz melanomu için olası bir tedavidir.

Radyasyon tedavisi kanser hücrelerinin genetik materyalini yok eder ve üremelerini durdurur.

Bir sağlık uzmanı, sağlıklı hücrelere verilen zararı sınırlamak amacıyla kanser hücrelerini yok etmek için radyasyonu hedefler. Gözün içinden veya dışından radyasyon verebilirler.

Göz melanomları için mevcut iki tür radyasyon tedavisi teleterapi ve brakiterapidir.

Teleterapi

Bu yöntem, hastanın vücudunun dışından radyasyon üretir. Gözdeki kötü huylu hücreleri hedef alır.

Brakiterapi

Bir sağlık uzmanı, tümörü küçültmek için küçük radyoaktif tohumları geçici olarak göze tutturacaktır. Gözün duvarına tümörün yakınında birkaç iyot-125 tohumu içeren bir plak veya küçük bir implant dikeceklerdir. 4-5 gün orada kalacak ve radyasyon yayacak. Göz doktoru tümörün boyutunu dikkatle izleyecektir.

Diğer tedaviler

Diğer hedefli tedavi biçimleri şunları içerir:

  • Transpupiller termoterapi: Bu, daha küçük tümörleri küçültmek için ısı uygulayan bir tür kızılötesi lazer tedavisidir.
  • Kriyoterapi: Bir sağlık uzmanı, sıvı nitrojen kullanarak kanserli hücreleri dondurabilir ve öldürebilir.

Formun ÜstÖnleme

ACS, cilt ve göz kanseri riskini azaltmak için UVA ve UVB korumalı güneş gözlükleri, güneş kremi ve geniş kenarlı bir şapka dâhil olmak üzere güçlü güneş ışığından koruma kullanılmasını önerir.

Bilim insanları henüz kanıtlanmasa da güneş ışığının ve açık havada çalışmanın göz kanserine neden olabilme riskini artırabileceğini söylüyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.