Göz Kusurlarının Düzeltilmesinde Kullanılan Kontak Lensler Hangileridir? Türleri Nelerdir?

Kontak lens çeşitleri nelerdir, nasıl kullanılmalıdır?

Göz Kusurlarının Düzeltilmesinde Kullanılan Kontak Lensler Hangileridir? Türleri Nelerdir?
16 Mart 2016 Çarşamba 16:28

 Kontak lensler astigmat, miyop ve hipermetrop ve gibi kusurlarından oluşan görme bozukluklarını kısmen de olsa gidermek için ya da göz renginin değiştirilmesinde kullanılan ve göz üzerine yerleştirilen merceklerdir.

Kontak Lenslerin Türleri

Düzeltici Lensler

Bu lens türü miyop, hipermetrop, ve astigmat gibi göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılır ve numaralı lenslerdir. Doktor muayenesi ile gözün derecesine göre verilir. Renksizdirler ve göze takıldıklarında gözün kendi rengini alırlar. Günlük ve aylık olarak çeşitleri vardır. Günlük düzeltici lensler sabah takılır gece uyumadan önce çıkarılır. Tek kullanımlık olup ayrı ayrı paketler halindedir. Aylık düzeltici lensler ise göze takıldıktan sonra yaklaşık bir ay kullanılabilir. Önerilen kullanma şekli; sabah takılan kontak lensin akşam yatmadan önce mutlaka çıkarılması gerekir. Bir ay boyunca gözden çıkarılmaması tavsiye edilmez.

Küresel Kontak Lensler

Sıradan kontak lenslerden olup miyop ya da hipermetrop kusurlarının düzeltilmesinde kullanılır. İnce bir yapıya sahiptirler ve tek taraflı olarak kullanılır.

Torik Kontak Lensler

Bu lensler ise sadece astigmatizmi düzelten lens türüdür. Gözün hareketine göre konumlanan bu lens türü normal lenslere göre daha pahalıdır. Aylık ve yıllık olarak kullanılan çeşitleri vardır.

Bifokal Lensler

Hem yakın hem de uzağı görmemizi sağlayan lenslerdir. Çalışma hayatında aktif olanlara veya uzak için lens kullanmakta olup yakın gözlük ihtiyacı ortaya çıkanlara önerilir.

Kontak Lens Alırken Dikkat

Gözünüze uygun olmayan kontak lens problem çıkaracaktır. Bu nedenle hangi tür kontak lensler olursa olsun, sadece kozmetik amaçlı dahi olsa, mutlaka doktor muayenesinden sonra alınmalıdır. Muayene sırasında gözünüze en uygun çap ve radiusta kontak lens çeşidi belirlenecek ve Kontak Lens Merkezi’nde daha önce Kontak lens tecrübeniz yoksa deneme lensi takılarak gözünüzün kontak lense gösterdiği reaksiyon değerlendirilecektir. Kontak lens takıp çıkarma size öğretildikten sonra lensiniz anında size teslim edilecek yanında lens kabı, solüsyonu ve kullanım kılavuzu da verilecektir.

Kontak Lens Takma Süresi

Piyasada günlük, haftalık, aylık adı altında kontak lensler satılmaktadır. Markasına ve cinsine bakmaksızın, bütün kontak lensleri sabah takın, akşam çıkarın. Unutmayın ki, kontak lens gözyaşı üzerinde korneaya temas etmeden durur, göz yaşı üretimi uykuda tıpkı kalp atımı, soluk alma gibi azalmakta ve uyku esnasında lensler direk olarak korneaya temas edecektir.

Kaynak: tazeteknoloji.net, kontaktlens.org, gozvakfi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.