Göz Kuruluğuna Neler Sebep Oluyor?

Göz yüzeyinin beslenebilmesi, oksijenin alınması için gerekli.

Göz Kuruluğuna Neler Sebep Oluyor?
29 Temmuz 2017 Cumartesi 14:55

Göz Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?: İnsan gözünün yapısının korunabilmesi ve fonksiyonlarını sürdürebilmesi açısından göz yaşı oldukça önem arz eden unsurlar arasındadır. Göz yüzeyinin beslenebilmesi, oksijenin alınması, temizlenebilmesi ve kapaklarda oluşan sürtünmenin önlenebilmesi gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Uzmanlar gözyaşının günlük bir şekilde sabit oranlarda üretilmekte olduğunu fakat ağlama, göze bir şeyler kaçması unsurunda refleks sonucunda gözyaşının da üretildiğini belirtmektedir.

Bilgisayar Başında Olanlar

Bireylerin yaşamakta oldukları ortam ve sağlık koşullarında olan değişiklikler göz yaşı üretimini etkiler. Göz yaşı ilerlemekte olan dönemler ile beraber azalır. Buna ek olarak şeker hastalıkları, tiroid, menopoz, romatizmal sorunlar ve çeşitli ilaçların kullanımları, akne ilaçları, ve yine kan yağları düşürmekte olan ilaç türevleri çeşitli göz damlaları ve bazı göz operasyonları da yine göz yaşının üretimini ve yapısını bozabilirler. Göz yaşının üretim oranı kadar da üretilmekte olan göz yaşının içeriği ve yine yüzeyde tutunabilmesi oranları da önem arz eder.
Ofis çalışanları da ortamda olan klimalar ve sürekli olarak ekranın karşısında çalışabilme ve az göz kırpma sebebi ile göz kurulukları yaşayabilmektedirler. Bunlara ek olarak yazın güneş ve yine kışın da rüzgar, soğuk hava göz üstündeki gözyaşının bozulması için gereken ortamı maalesef hazırlamaktadırlar.

Gözde Oluşan Kuruma Belirtileri Nelerdir?

En belirgin olan bulgular yine gözde batma, gözde yanma, kaşıntı, kızarıklıklar. Kapak kenarlarında oluşan köpüklenme tipinde birikintiler, görmede oluşan çeşitli bulanıklıklar, yine ışıktan rahatsızlık duyulması, bazı sulanmalar, kapaklarda oluşana ağırlık hisleri ve sabah kapakları oldukça zor bir şekilde açılması ve yorgunluk hissi de oluşturabilmektedir.
Tedavi dilmediklerinde ise yine göz yüzeyinde kuruluk, dokularda kalınlaşma ile beraber göz eti oluşumuna sürtünmeli beraber kornea ve konjunktivada hasar çeşitlerinin oluşmasına neden olabilir. Korneada damarlanma yükselmesi, çeşitli lekelenmeler ve sonunda da çeşitli saydamlıklar kaybına yol açabilmektedir. Tedavisi ise basittir ve bu durumun tedai edilememesi görme kaybı ve çeşitli kornea nakli tedavilerine davetiye çıkarabilmektedir.
Üretilen göz yaşı oranının ölçülmesi ve yine göz yaşının yüzeyde kalma oranının ölçülebilmesi ve yüzeyde oluşan kuruluk belirtilerinin biomikroskop muayenelerinde tespit edilmeleri gerekmektedir.

Kaynak: kadinveaile.net

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.