Göz Kırpmak, Görmenizi İyileştiriyor!

Yeni yapılan bir araştırma, göz kırpmanın görmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Göz Kırpmak, Görmenizi İyileştiriyor!
15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:25

Göz Kırpmak, Görmenizi İyileştiriyor!

Göz kırpmak, gözünüzü nemlendirmekten çok daha önemli işlevleri yerine getirir. Yeni yapılan bir araştırma, göz kırpmanın görmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Rochester Üniversitesi'nden Sinirbilimci Bin Yang ve ekip arkadaşları, yaptıkları çalışma hakkında " Göz kırpmanın retinal uyarı gücünü arttırdığını ve bu etkinin dış dünyayı görmede kaybedilen zamana rağmen, görmeyi önemli ölçüde arttırdığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Göz kırpma, görmeyi nasıl etkiliyor?

Geçmişte yapılan araştırmalar, göz kırpmanın dikkatimizi tazelediğini, nesne tanımaya yardımcı olduğunu ve göz kırpılmadığı durumda kesintisiz olacak görsel ve işitsel bilgi akışını, işlenmek üzere parçalara ayırdığını ortaya koydu. Bununla birlikte, her göz kırptığımızda pek fark etmesek de 300 milisaniyelik kısa kesintilerle görme işlevine ara veririz. Böyle bir kesintinin görsel girdilere yanıt veren nöronların aktivitesini de keseceği düşünülebilir.

Şaşırtıcı bir şekilde, 2016 yılında yapılan bir çalışmada göz kapakları kapandıkça nöral aktivitenin azaldığı, göz kırpmanın hemen ardından daha yüksek bir seviyeye çıktığını görüldü. Bu bulguları takiben, Yang ve meslektaşları bu yeni çalışmada, bir ekranda farklı kontrasttaki görüntüleri izleyen 12 kişide göz kırpmanın görmeyi nasıl etkilediğini araştırmak için yüksek çözünürlüklü göz izleme kullandı.

Her iki göz birlikte kırpıldığı için, her kişide yalnızca bir göz izlendi ve katılımcıların görsel girdilerinin ışık yoğunluğu veya parlaklığı da kaydedildi. Araştırmacılar, katılımcıların ekrana sabitlendiği dönemlere kıyasla, göz kırpmaların retinaya düşen ışığın yoğunluğunu değiştirerek görsel girdi sinyallerinin gücünü artırdığını tespit etti.

Gör kırpmak, görme hassasiyetini arttırıyor

Görmedeki bu artış, katılımcılara göz kırpmaları talimatı verildiğinde ve bunu refleks olarak yaptıklarında görüldü. Sadece gerçek göz kırpmaların dikkati artırdığını, simüle edilenlerin artırmadığını tespit eden önceki araştırmaların aksine, göz kırpmayı taklit eden parlaklıktaki değişiklikler de anlık olarak görüşü artırdı.

Yang ve meslektaşları, "Genelde varsayıldığı gibi görsel işlemeyi bozmak yerine, göz kırpmalar hassasiyeti artırıyor" dedi.

Uyanık olduğumuz saatlerin tahminen %10'unu göz kırpma nedeniyle gözlerimiz kapalı geçirdiğimiz düşünülürse, en azından bunun iyi bir nedeni olduğunu bilmek rahatlatıcı.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı.

Kaynak: www.gidahatti.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.