Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Etkiliyor

İlerleyen zaman içerisinde göz kapaklarındaki kaslar kuvveti kaybederek göz kapağı düşüklüğüne sebep olabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Etkiliyor
18 Nisan 2021 Pazar 15:00

Göz kapağı düşüklüğü görmeyi etkiliyor

İlerleyen zaman içerisinde göz kapaklarındaki kaslar kuvveti kaybederek göz kapağı düşüklüğüne sebep olabilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlsun Aka görme kaybına yol açabilen göz kapağı düşüklüğünü sizin için anlattı.

Göz kapağı düşüklüğü sorunu toplumun neredeyse yüzde 5’i etkilemektedir. Özellikle ileri ki yaşlarda daha sık karşılaşılan bu rahatsızlık kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Yaşanan göz kapağı düşüklüğü görme bozukluğuna yol açabilir.

Göz kapağı düşüklüğünün birden fazla sebebi olabilir. Bunlar; yaş ilerlemesi ve göz kapağı kaslarının güçsüzleşmesidir. Yaş ilerledikçe göz kapaklarını kaldıran ve açık kalmasını sağlayan kaslar güçsüzleşir. Güçsüzleşen kaslar yer çekiminin de etkisiyle ağırlaşır ve düşer. Bazı durumlarda bu hastalık doğuştan olabilir. Anne karnında gelişim sürecinde göz kapağını açan kaslar az gelişmiş olabilir.

Kimi zaman düşüklük tek gözde görülürken kimi zaman ise iki gözde de aynı sorun yaşanabilir. Sarkma fark edilmediği ya da tedavi edilmediği durumlarda göz bebeğine kadar inebilir. Böylece kişinin görmesi kısıtlanır.

Göz kapağı sarkması geç fark edilen bir hastalıktır çünkü beyin durumu anlayarak göz kapağını kaldırmaya çalışır. Kişinin hastalığı daha geç anlamasına sebep olabilir. Sıkça kitap okuyan, yazı yazan kişiler genellikle göz ağırlığı hissi ile doktora başvurur. Bu ağırlığın sebebi ise düşen göz kapağıdır. Sağlık sorunu haricinde kas dokusu düşmeye başladıkça kişi sağlıksız ve yorgun bir görünüm verebilir.

Düşen göz kapağına cerrahi tedavi mümkün

Düşen göz kapağı tedavisinin de tercih edilen yöntem cerrahidir. Lokal anestezi altında yapılan işlemde gözkapağı üzerindeki hayali çizgide eliptik bir kesi ile fazla dokular alınır. Açılan kesiler sayesinde düşen göz kapağı kaldırır ve zayıflayan kaslar güçlendirilir. Yaklaşık 45 dakika süren işlem sonrası kişi taburcu edilerek gündelik hayatına geri döner. Şişlik, morluk belirtileri görülebilir ve bu belirtiler olağandır. Zaman içerisinde tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. İşlem sonrası 7. Günde dikişler alınacak tedavi süreci tamamlanır.

Yapılacak işlem mutlaka kişinin yüzüne uygun olarak belirlenmeli ve uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Ayrıca bu işleme kaş kaldırma işlemide eklenebilir kalıcı olarak saçlı deri çizgisinden yapılan kesilerle kalıcı olarak kaş kaldırabildiği gibi;

İp yöntemi: Bu yöntemin öne çıkan faydası ise iyileşme süreci oldukça kısa olmasıdır. İşleme saç çizgisinden başlanır ve mikro cihazlarla girilerek kaşlar askılanır. İşlem ortalama 30 dakika sürer ve kalıcı etkisi kullanılacak ipin eriyen ya da erimeyen ipler olmasına göre değişir. Ortalama 2-5 yıldır.

Göz kapağı işlemlerinden sonra belirli bir süre düzenli kontrole gidilmesi ve bir süre boyunca abartılı mimikler yapılmaması gerekir. Göz bölgesi en hassas bölgelerdendir. Bu sebeple işlemi yapacak uzman mutlaka alanına hakim ve tecrübe sahibi doktorlardan seçilmelidir. Yanlış işlemlerin uygulanması sonucunda göz kapanması ve benzeri komplikasyonlar gerçekleşebilir.

Kaynak: https://www.cnnturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.