Göz Enfeksiyonlarını Tespit Etmek İçin 'Akıllı Kontak Lens' Geliştirdiler

Hızlı ve invaziv olmayan bir şekilde göz enfeksiyonlarını test etmek için "akıllı kontak lens" geliştirildi

Göz Enfeksiyonlarını Tespit Etmek İçin 'Akıllı Kontak Lens' Geliştirdiler
04 Aralık 2022 Pazar 11:05

Hindistan ve İngiltere bilim adamları göz enfeksiyonlarını tespit etmek için 'akıllı kontak lens' geliştirdiler

Şu anda, bir göz enfeksiyonunda hangi bakteri veya mantarın bulunduğunu tespit etmek, hastanın gözünden anestezi altında alınan bir kazıma işlemi ile mümkün oluyor.

Projede yer alan bir İngiliz üniversitesine göre, Hindistan ve Birleşik Krallık'tan uluslararası bir bilim insanı ekibi, göz enfeksiyonlarını hızlı ve invaziv olmayan bir şekilde test etmek için öncü bir "akıllı kontak lens" geliştirdi.

Sheffield Üniversitesi, Bradford Üniversitesi ve Hindistan'daki LV Prasad Göz Enstitüsü ile birlikte testin bu çalışmalar sonunda evde kullanılabilir olmasını umuyor ve önlenebilir körlüğe karşı küresel mücadelede bir sonraki büyük adım olacağını açıklıyor. Gelişmekte olan ülkelerde mantardan kaynaklanan göz enfeksiyonlarının neden olduğu ölümleri de önlemesi bekleniyor.

LV Prasad Göz Enstitüsü İcra Başkanı Dr Prashant Garg, "Göz enfeksiyonları - mikrobiyal keratit - dünya çapında ve daha çok Hindistan'da görme kaybı ve körlüğün ana nedenidir" dedi.

“Zamanında ve doğru teşhis, uygun ilaçlarla tedavinin zamanında başlatılmasını kolaylaştırabilir ve böylece bu bozukluklardan kaynaklanan görme kayıplarını önleyebilir. Şu anda uygulanan teşhis yöntemi invaziv, zaman alıcı ve pahalıdır. 'Akıllı kontak lens' teknolojisi, göz enfeksiyonlarının tedavisinde bir sonraki büyük adım olabilir ve önlenebilir körlüğü ortadan kaldırmaya yönelik ortak hedefimiz olabilir” dedi.

Şu anda, bir göz enfeksiyonunda hangi bakteri veya mantarın bulunduğunu tespit etmek, hastanın gözünden anestezi altında alınan bir kazıma işlemidir. Numune daha sonra mikroskop altında incelenmeden önce iki gün boyunca kültürlenir. Yeni test, hastanın özel lensi bir saat boyunca takmasını içerecek ve sonuçlar kısa süre sonra belirlenecek. Testin sonunda hem Birleşik Krallık'ta hem de uluslararası olarak kullanıma sunulabileceği umulmaktadır.

Sheffield Üniversitesi Mikrobiyoloji Okulu Kıdemli Öğretim Üyesi Dr. Klinik göz Hekimliği.

"Ayrıca antibiyotiklerin yanlış reçetelenmesini de azaltacak, bu da bu ilaçlar nedeni doğru bir şekilde belirlemeden kullanıldığında mikroplarda gelişen antibiyotiklere karşı direnci azaltmak için mücadelede yardımcı olacağımız anlamına geliyor" dedi.

Laboratuardaki ilk testler olumlu sonuçlar verdi ve daha fazla fon sağlandıktan sonra insanlar üzerinde denemeler gerçekleştirilecek. Test, enfeksiyonların genellikle bir kişinin gözünü kurtarmak için çok geç tespit edildiği gelişmekte olan tropik ülkelerde hayati olabilir.

Bradford Üniversitesi Kimya Profesörü Stephen Rimmer, “İki tür bakteri ve mantarı tespit edebilen akıllı bir hidrojel ürettik. Bu cihaz, göze güvenle uygulanabilecek kontak lens yapımında kullanılanlara benzer malzemelerden yapılmıştır. Mikroorganizmalar malzemeye yapışır ve daha sonra analiz edilebilir.

“Günümüzde kullanılan yöntem güzel bir prosedür değil ve zaman alıyor. Hangi bakteri veya mantarın var olduğunu göstermek için lens üzerinde gözle görülür bir renk değişikliğini nasıl üretebileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Bu daha sonra bir cep telefonuyla fotoğraflanabilir ve bir uzmanın analiz etmesi için bir web sitesine yüklenebilir. Uzman daha sonra hastanın antibiyotiğe ihtiyacı olup olmadığını veya daha fazla araştırma gerektirip gerektirmediğini belirleyebilir. Amacımız sokaktaki birinin bunu hiç eğitim almadan yapabilmesi.” Geçen ay bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporu, istilacı mantar hastalıklarının, özellikle altta yatan sağlık sorunları veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi olanlar arasında küresel olarak arttığını ortaya koydu, ancak bunlar hakkında çok az araştırma var. Ayrıca COVID-19 salgını ve artan mantar enfeksiyonları ile ilişkili bir bağlantı bildirdi: aspergilloz, mukormikoz ve kandidemi,

Hindistan'da mukormikoz veya "kara mantar" nedeniyle ölümlerde artış oldu. Diyabet hastaları ve steroidlerle COVID-19 tedavisi görenler özellikle risk altındadır ve araştırmalar bu hastalarda neredeyse yüzde 50'lik bir ölüm oranı gösteriyor. Doktorlar, steroidlerin hastanın bağışıklığını azalttığına ve kan şekeri seviyelerini yükselterek mantarın gelişmesine izin verdiğine inanıyor.

Proje, UKRI (EPSRC, BBSRC, MRC), Savunma Bakanlığı, Innovate UK, Grow MedTech ve Smith & Nephew dahil olmak üzere çok çeşitli finansman kuruluşlarından fon aldı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.