Göz Doktorundan Muhteşem Eser!!!

Ağır mermer kütlelerini adeta dantel gibi işleyerek göz kamaştıran eserler ortaya çıkarıyor.

Göz Doktorundan Muhteşem Eser!!!
08 Ekim 2014 Çarşamba 06:35

BİR ELİNDE NEŞTER, BİR ELİNDE ÇEKİÇ VE KESKİ..


Bursa'da, şimdiye kadar binlerce insanı sağlığına kavuşturan Göz Mütehassısı Operatör Doktor İhsan Özuysal, ameliyatlardan arta kalan zamanlarında ise ağır mermer kütlelerini adeta dantel gibi işleyerek göz kamaştıran eserler ortaya çıkarıyor.


Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde göz doktorluğu yapan Op. Dr. İhsan Özuysal, eserlerine bir yenisini daha ekledi. 2011 yılında Yeşil Camii'nin fıskiyelerinin çalındığını öğrenen Özuysal, heyecanla işlemeye başladığı mermerleri 11 yıl sonra sabırla bitirmeyi başardı. Yaklaşık 5 ay çalınan fıskiyenin fotoğrafını bulmaya çalışan Özuysal, Bursa Şehir Kütüphanesi'nde otuzlu yıllardan kalma fotoğrafla işe başladığını söyledi. Damarsız mermere elindeki fotoğraftaki şekli vermeye başlayan Özuysal, çalınan fıskiyenin aynısını yapmayı başardı.


Özuysal, "Mermer işlemeyi bütün kural ve yöntemleriyle bilen tecrübeli sanatçılar hariç, böylesine nazik bir işçiliği insan ancak aşkla yapabilir. Yoksa böyle bir şeye cesaret bile edemez. Ortada Yeşil Camii gibi muhteşem bir eser var. 600 yaşındaki camiye her önüne gelenin yaptığı iş konamaz. Bursa'nın eski mermercilerinden Tahir Namlı, bu fıskiye için özel olarak bana Marmara Adası'ndan mermer getirtti. Çalınan fıskiyenin fotoğrafını 5 ay aradım. Sonunda kütüphanede buldum. Aynısını yapmaya koyuldum. Resim ve fotoğraflarla ilgilendiğim için, klasik mermer işleyen, bunun eğitimini almış kişilerden daha farklı bir yol izlediğimi düşünüyorum" dedi.


250 SAAT GÖZÜNÜ FISKİYEDEN AYIRMADI


Böyle bir eserin bir benzerinin Topkapı Saray'ında olduğunu ifade eden Özuysal, "Yaptığım fıskiyeyi nisanda yapılan restorasyon açılışına yetişmeyi hedefliyordum, ama haziran ayında ancak bitirebildim. Sanıyorum 200-250 saat uğraştım. İki parça ve tek parça olduğunu düşünerek ona göre çalışma planı çıkardım. Sık sık camiye geliyordum. İki parça olunca daha rahat çalıştım. Öteki türlü taşı kaldırmak ve çevirmek çok zor olacaktı. Bunu yapabilecek ekipmanım da yoktu. Bunun için herhangi bir maddi karşılık almadım. Yeşil Camii'nin dışındaki şadırvan için de çiçek motifli yek pare mermerden bir fıskiye yaptım. Bütün masrafları cebimden karşıladım. Yeşil Camii'nde bir eserimin olması benim için şereftir" diye konuştu.



Kaynak : milliyet.com.tr

 

 

 

          

  


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.